[+] Ca

Pomoc dotycząca instalacji systemu
takedowner86

[+] Całkowicie usunąłem dane z dysku, co z tym zrobić?

Post autor: takedowner86 »

Dzień dobry. Po instalacji systemu, chciałem przywrócić GRUBA, ale nie było to możliwe, ponieważ podczas montowania partycji z zainstalowanym grubem, otrzymywałem komunikat, że system pliku mbr jest nieprawidłowy. Również spróbowałem zainstalować Gruba odnowa, ale niestety znów otrzymywałem błąd. Pomyślałem, że jest coś nie w porządku z MBR-em. Postanowiłem zrobić kopię MBR-a i go sformatować, ale niestety przed komendą kopiującą, wydałem najpierw komendę formatująca:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1
i niestety cała zawartość dysku przepadła. Proszę Was o doradzenie mi, w jaki sposób mogę odzyskać dane? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
WilK

Post autor: WilK »

To co mogę powiedzieć na pewno - są firmy zajmujące się odzyskiwaniem danych.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Jakieś livecd i program testdisk.
Awatar użytkownika
jaqbeu

Post autor: jaqbeu »

A jaki system plików?
Z reisera da się łatwo odzyskiwać, ale najlepiej z drugim dyskiem i liveCD. Wiem z doświadczenia, 20GB pół nocy odzyskiwałem...

Tutaj masz opis, jeżeli masz reiserfs.
Tutaj, jeżeli ext3, aczkolwiek czytaj ostrożnie i jeszcze ostrożniej działaj.
Jak się nie czujesz na siłach, to lepiej znajdź kogoś, kto się zna lepiej, bo w przeciwnym wypadku nic Ci nie zostanie na tym dysku.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

jaqbeu pisze:A jaki system plików?
Z reisera da się łatwo odzyskiwać, ale najlepiej z drugim dyskiem i liveCD. Wiem z doświadczenia, 20GB pół nocy odzyskiwałem...

Tutaj masz opis, jeżeli masz reiserfs.
Tutaj, jeżeli ext3, aczkolwiek czytaj ostrożnie i jeszcze ostrożniej działaj.
Jak się nie czujesz na siłach, to lepiej znajdź kogoś, kto się zna lepiej, bo w przeciwnym wypadku nic Ci nie zostanie na tym dysku.
Ale tu nie ma potrzeby odzyskiwania danych... Dane są nietknięte, wystarczy odtworzyć tablicę partycji. Tak jak napisał iria, najłatwiej i najszybciej będzie testdiskiem. Zakładając, że wcześniej nie było żadnych nieprawidłowości w tablicy partycji, można ją odtworzyć w niezmienionej postaci, a cała operacja zajmie krótką chwilę.

>>przykład użycia programu testdisk<<
takedowner86

Post autor: takedowner86 »

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety rozwiązanie problemu za pomocą testdiska, nie przyniosło reaultatu, ponieważ odpalająć LiveCD Ubuntu, należało najpierw te narzędzie zainstalować, co przekładając na praktykę, bez instalacji systemu nie obędzie się. Kiedy już miałem się poddać i instalować wszystko odnowa, rozpoczynając od Windowsa 7, wpadła mi do oka opcja reapair z płyty Windowsa, którą wypróbowałem i super wszystko przywróciło. Także dziękuję jeszcze raz za chęć pomocy. Pozdrawiam.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

takedowner86 pisze:Niestety rozwiązanie problemu za pomocą testdiska, nie przyniosło reaultatu, ponieważ odpalająć LiveCD Ubuntu, należało najpierw te narzędzie zainstalować, co przekładając na praktykę, bez instalacji systemu nie obędzie się.
Ubuntu nie jest dystrybucją narzędziową, na forum jest wątek dotyczący tego typu dystrubucji. Swoją drogą, o ile mnie pamięć nie myli, to nawet na Ubuntu livecd jest testdisk. Wystarczy wpisać w konsoli/terminalu:

testdisk
Program należy uruchamiać jako root. Czyli w przypadku Ubuntu:

sudo testdisk
Ewentualnie zalogować się najpierw na konto root:

sudo su
i dopiero z jego poziomu:

testdisk
ODPOWIEDZ