Potrzebuję skonfigurować gnome w taki sposób, aby automatycznie po starcie systemu uruchomiła się na nim jedna aplikacja - mianowicie rdesktop (do połączeń terminalowych).
Próbowałem przez system-->preferencje-->sesje - program się uruchamia automatycznie ale niestety zaraz po nim włącza się środowisko graficzne a sam rdesktop przestaje być widoczny (ale jest uruchomiony).
W jaki sposób można ustawić, aby ten program uruchomił się i pozostał otwarty po uruchomieniu komputera?
Albo coś co mnie jeszcze bardziej interesuje, ale nie mogłem znaleźć nigdzie informacji na ten temat: jest możliwość uruchomienia tylko programu rdesktop bez uruchamiania X-ów, albo uruchomić je tylko w minimalnym stopniu (nawet bez możliwości zalogowania użytkownika)?
uruchomienie jednej aplikacji w gnome
Wzorując się na tym wątku prawdopodobnie rozwiążesz swój problem.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Pozdrawiam
sj65
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Pozdrawiam
sj65
Na czystej instalacji Debiana tylko ze środowiskiem tekstowym zainstalowałem x'y komendą:
Następnie stworzyłem plik /home/ nazwa_użytkownika/.xinitrc wpisując zawartość:
Po uruchomieniu systemu wpisuję:po czym uruchamia się pulpit zdalny.
Chciałem jeszcze dodać, aby automatycznie, bez logowania przy starcie systemu uruchamiał się serwer x (startx), a po zamknięciu x-ów zamknął się system i nie mogę nigdzie znaleźć informacji, jak to zrobić. Nie uruchamiam gnoma ani KDE, czyli w grę nie wchodzi konfiguracja gdm i kdm.
[Dodano: 2009-07-24, 11:46]
Wpisując w pliku /etc/rc.local:
wszystko uruchamia się tak jak powinno, niestety przy wyjściu z pulpitu zdalnego mam włączone okno logowania do konsoli.
A mnie zależy, aby po wyłączeniu pulpitu zdalnego wyłączył się również komputer.
Czyli muszę zmienić domyślne środowisko jakie się uruchamia z konsoli na serwer x-ów ale nie wiem w jaki sposób?
[ Dodano: 2009-07-24, 13:11 ]
Rozwiązanie jest banalne: wystarczy w pliku /etc/rc.local zamiast
dodać wpis
Kod: Zaznacz cały
apt-get update && apt-get install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
rdesktop 10.0.0.100
startx
Chciałem jeszcze dodać, aby automatycznie, bez logowania przy starcie systemu uruchamiał się serwer x (startx), a po zamknięciu x-ów zamknął się system i nie mogę nigdzie znaleźć informacji, jak to zrobić. Nie uruchamiam gnoma ani KDE, czyli w grę nie wchodzi konfiguracja gdm i kdm.
[Dodano: 2009-07-24, 11:46]
Wpisując w pliku /etc/rc.local:
startx
wszystko uruchamia się tak jak powinno, niestety przy wyjściu z pulpitu zdalnego mam włączone okno logowania do konsoli.
A mnie zależy, aby po wyłączeniu pulpitu zdalnego wyłączył się również komputer.
Czyli muszę zmienić domyślne środowisko jakie się uruchamia z konsoli na serwer x-ów ale nie wiem w jaki sposób?
[ Dodano: 2009-07-24, 13:11 ]
Rozwiązanie jest banalne: wystarczy w pliku /etc/rc.local zamiast
startx
W ten sposób po zamknięciu x'ów system sam się zamkniestartx && poweroff