Ł

Wszystko Off Topic
Tom:-)
Beginner

Łącze internetowe pod serwer

Post autor: Tom:-) »

Gdzie znajdę ofertę łączy internetowych pod serwer?
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Jak "mały" serwer to DSL od TPsa (max 16mb/s) lub jakiegoś innego poważnego operatora DSL.
Jak coś większego to jest problem ;) Trzeba uderzać do sieci szkieletowych np: ATM, NASK, Cyfronet itd. Ceny zarówno instalacji jak i abonamentu są jednak przerażające.
Dodatkowo można pomyśleć nad kolokacją - czyli jakieś DataCenter przyjmuje twój serwer pod swoje skrzydła i udostępnia Ci swoje łącza.
Beginner

Stawi pisze:Jak "mały" serwer to DSL od TPsa (max 16mb/s)
Ale pewnie mają mały upload
Tom:-) pisze:Dodatkowo można pomyśleć nad kolokacją - czyli jakieś DataCenter przyjmuje twój serwer pod swoje skrzydła i udostępnia Ci swoje łącza.
Ooo to by mnie bardziej interesowało. Masz może namiary?
Stawi
Beginner

Tom:-) pisze:Ale pewnie mają mały upload
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_biz/internet/dsl_tp/ i wiesz wszystko ]Ooo to by mnie bardziej interesowało. Masz może namiary?[/quote] google -> kolokacja i masz ;) Dobrze szukać u siebie w mieście (o ile są takie firmy) bo łatwiej z transportem itd.
Można też po prostu kupić serwer dedykowany - wszystko zależy od zastosowania. Oczywiście trzeba kupować z głową u prawdziwej firmy jak np. Netart albo Home które mają własne serwerownie a nie u "oszustów" którzy wykupują serwery za granicą (albo w Netart, sic!) i przebijają cenę.

Oczywiście wszystko zależy od zastosowania serwera. Często ze względu na charakter przechowywanych danych kolokacja ani dedykowany nie wchodzi w grę: np. Netart nie zapewnia zgodności z wytycznymi GIODO - nie wiem jak Home.
Beginner

Stawi pisze:ale można rozszerzyć.
Można rozszerzyć te oferty co napisałeś jeśli chodzi o upload?
Lameismyname

Post autor: Lameismyname »

Tak jak pisali koledzy. Jak mały serwerek to coś ala DSL ewentualnie przez jakiegoś pośrednika z ofertą łącza synchronicznego i zewnętrznym IP.

Jeżeli chodzi o bardziej korporacyjne zastosowanie to raczej nie ma ceny określonej, trzeba negocjować z dostawcą, a jak go zainteresuje propozycja będzie internet.
gielo
Beginner

Post autor: gielo »

ATM jest drogi ale czym więcej bierzesz tym niższą cenę możesz wynegocjować.
Najpierw zastanów się do czego ci jest potrzebne łącze i co chcesz przez nie osiągnąć.

Jak mówiłem ATM jest drogi, a do niego dojdzie ci jeszcze modem ATM w cenie od około 2000zł no i sama instalacja łącza. Dlatego może warto się zastanowić nad serwerem dedykowanym jeżeli chcesz np. sprzedawać hosting albo jakimś dsl bądź 1mbit synchronikiem jeżeli ma to być serwerek pod stronę i pocztę firmową.

Bez sensu jest przecież płacić komuś za coś czego nawet w 1% nie wykorzystasz. Ale jak mówię zależy to do czego ci to łącze będzie potrzebne.
Beginner

Potrzebne mi jest łącze pod swój portal którym jest forum. Do tego by doszły jakieś skrypty do SEO
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

Jak pod portal i ma być profesjonalnie i z twoim sprzętem to tylko kolokacja a jak bez tego ostatniego to vps/dedyk.
Stawi
Beginner

Tom:-) pisze:Potrzebne mi jest łącze pod swój portal którym jest forum. Do tego by doszły jakieś skrypty do SEO
Jak nie masz 1000uniq/h to kup pierwszy lepszy VPS albo zwykły hosting.
Jak ruch duży to dobry dedykowany lub to co mówiłem na samym początku czyli kolokacja.

Koszt serwera, łącza, backupu, UPSów, tysiąca innych rzeczy które są potrzebne dadzą ci kwotę porównywalna z abonamentem na kilka lat (w zależności od opcji nawet 10-15). Pomijam kwestie utrzymania tego wszystkiego a zwłaszcza łącza. Dodatkowo przy własnym serwerze trzeba się liczyć z awariami sprzętowymi.
ODPOWIEDZ