uruchomienie rutera na linii ADSL

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Twój ruter D-Link DSL-2740B posiada:
Porty WAN 1x ADSL Annex A (RJ11)
Porty LAN 4x 10/100BaseTX (RJ45)
Wbudowany modem ADSL (Annex A) - Neostrada
Jeżeli jest to ten ruter:
http://sklepwgk.pl/prod33640_D-Link_DSL ... 0Mbps.html
Jak podłączyć masz w instrukcji (plik pdf na płytce CD/DVD dołączonej do rutera).
Tom:-)
Beginner

Post autor: Tom:-) »

fnmirk, tak mam ten ruter. Ale chcę go sprzedać bo po co mi ruter (D-Link) oraz komputerowy na Linux Coyote. Chcę podłączyć modemem (nie wiem czy ten może być: http://www.allegro.pl/item689163769_spe ... trada.html) z ruterem Coyote i do niego podłączyć przełącznik.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Osobiście uważam, jeżeli masz działający i sprawdzony ruter, wydałeś już na niego pieniądze to bym przy nim został. Za jakiś czas zmienisz zainteresowania i będziesz szukał rutera. Nie znam modemu, który przedstawiłeś.

Ps. Obecny odnośnik nie działa.
Beginner

Podam link jeszcze raz: http://www.allegro.pl/item689163769_spe ... trada.html. Ten router mi się wiesza... A ten postawiony z systemem Coyote będzie do mini sieci z serwerem oraz innymi jednostkami. Tak trochę chcę poszerzyć swoje umiejętności
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Tak ten modem będzie odpowiedni.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Tom:-) pisze: Linie ADSL są w Polsce tylko analogowe.
To Dialog już zrezygnował z Annex B?
-=sKy=-

Post autor: -=sKy=- »

W Polsce wykorzystuje się Anex A (TP SA tylko Anex A) i Anex B (AiB ma m.in. Netia, Dialog).
Jeśli szukasz dobrego modemu do ADSL poszukaj na "Allegro" modemów, które TP SA dodaje do usługi DSL tj. SPEEDSTREAM 4100 (ten po zmianie firmware obsługuje ADSL2+, u mnie taki pracuje na 16MB łączu z Netii), model 5100 o ile dobrze pamiętam wyciąga max 8 MB
Na Allegro taki kupisz za grosze, może być zablokowany, odblokowanie i zarządzanie jest bajecznie proste.
Beginner

tmy123, a nie wiesz czy oprócz tego co pokazałem jest też coś innego na rynku ale godne polecania? Sam modem bez routera
-=sKy=-

Post autor: -=sKy=- »

Przedstawiłem Ci modem godny polecenia za naprawdę nieduże pieniądze.
Jest to urządzenie stabilne nawet na długich liniach telefonicznych.
,,Speedstream4100'' to dosyć ciekawa ,,bestia'' - może pracować jako całkiem przyzwoity ruter lub jako zwykły modem adsl.
Wszystko zależy jak go skonfigurujesz.
Przykład pierwszy Speedstream 4100
i drugi : Speedstream 5100
W moim przypadku pracuje w tandemie z ruterem WRT54GL z wgranym Linuksem DD-WRT.
Znajomemu zainstalowałem taki sam modem w odległości ok 5 Km od centrali TP SA pracuje bez najmniejszych zakłóceń, gdzie rożne tzw. rutero-modemy" adsl miały notoryczne problemy: zrywały połączenia, miały trudności z synchronizacją itp. (testowaliśmy Lantecha, ASUS-a, D-Linka dwa jakieś tanie modele i klasyki, które daje TP SA na USB Sagem Fast800 i Alcatela).
Popytaj po znajomych, może ktoś ma takie coś nie używane i pożycz i przetestuj, ewentualnie jak masz znajomości w TP SA to ci ktoś na pewno załatwi taki sprzęt za przysłowiową flaszkę).
Nie będziesz żałował tego wyboru.
Z reszta na pewno są tu osoby, które z tego urządzenia korzystają i mogą swoje opinie wyrazić.
Jeśli postawisz ruter na komputerze jest to idealne urządzenie, gdyż ma port LAN i ruter sam może się łączyć poprzez ten modem z internetem.
Jak znudzi Ci się ruter na kompie dokupujesz jakikolwiek ruter xDSL z portem WAN (np. wspomniany wyżej WRT54).
Przemyśl tę propozycję.

Pozdrawiam.
Beginner

-=sKy=- pisze:Przykład pierwszy Speedstream 4100
i drugi: Speedstream 5100
Akurat innych modemów nie ma na rynku. Ale wybrałbym Speedstream 4100. A z TPSA jakbym miał brać to co polecasz?
ODPOWIEDZ