uruchomienie rutera na linii ADSL

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
-=sKy=-

Post autor: -=sKy=- »

Można dostać jeszcze kilka innych modeli.
Ale generalnie jak masz możliwość załatwienia to 4100
Tom:-)
Beginner

Post autor: Tom:-) »

Ale TPSA nie ma takiego modelu: Speedstream 4100. Można go kupić na Allegro.
TPSA ma:
  • babybox tp
    SpeedTouch 516 bridge-router
    livebox tp
    USB F@st800
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

-=sKy=- pisze:Przedstawiłem Ci modem godny polecenia za naprawdę nieduże pieniądze.
Jest to urządzenie ,,cukierkowo'' stabilne nawet na długich liniach telefonicznych.
,,Speedstream4100'' to dosyć ciekawa ,,bestia'' - może pracować jako całkiem przyzwoity ruter lub jako zwykły modem adsl.
...
Jak znudzi Ci się ruter na komputerze dokupujesz jakikolwiek ruter xDSL z portem WAN (np. wspomniany wyżej WRT54).
Pozdrawiam.
Czy da się to tak skonfigurować, żeby na interfejsie LAN podawał adres z WAN po DHCP? Sam bym się chętnie uwolnił od USB - ale próby z Zyxelem 610 zakończyły się porażką. Może Speedstream będzie bardziej znośny.
-=sKy=-

Będzie dane dostawcy wpisujesz w ruterze i ruter łączy się z modemem otrzymując z niego IP.
Kwestia konfiguracji.
Znajomkowi zestawiłem speedstrema z ruterem wi-fi Asusa na neostradzie TPSA.

[ Dodano: 2009-07-21, 11:45 ]
Ale TPSA nie ma takiego modelu: Speedstream 4100. Można go kupić na Allegro.
Przepraszam nie doczytałem Twojej wiadomości, fakt 4100 nie ma w oficjalnej sprzedaży.
To co oficjalnie TPSA sprzedaje moim zdaniem do niczego się nie nadaje po za niezbędnym minimum.

Wymienione przeze mnie modele były dodawane do usługi DSL i trzeba sobie je "załatwić" lub kupić na Allegro.
Beginner

-=sKy=- pisze:To co oficjalnie TPSA sprzedaje moim zdaniem do niczego się nie nadaje po za niezbędnym minimum.
Tak tak przerobiłem już porażającego LiveBox'a...
-=sKy=- pisze:Wymienione przeze mnie modele były dodawane do usługi DSL i trzeba sobie je "załatwić" lub kupić na Allegro.
Mnie dziwi jedna rzecz że tylko na rynku jest Speedstream... :-/

Speedstream na pewno się nie wiesza?
-=sKy=-

Speedstreamy z reguły u nas dostępne maja firmware przygotowane pod konkretnego dostawce ale wystarczy dobrze poszukać i jest org. firmware Siemensa.
Można powiedzieć ze "opiekuje" się kilkoma i nie ma z nimi najmniejszych problemów.
Mam jednego staruszka 5100 jeszcze z początków usługi DSL w sumie ok 6 lat już ma i nic mu nie można zarzucić oprócz tego ze nie obsługuje ADSL2+ ale na klasyczne do 6 Mb łącza wystarczy ( i na takim łączu obecnie pracuje u kumpla bo powędrował niedawno do niego)
Beginner

-=sKy=-, czyli Speedstream musi być i nie ma co nowego szukać bo i zresztą nie wiedziałem. Myślałem tylko że taka forma komunikacji o jaką się pytałem jest bardziej rozpowszechniona...
-=sKy=-

Zacytuje z pewnej strony której już nie ma (mam zrzut)
Zablokowany modem...
Jak wszystkim wiadomo, pracuje dość dużo modemów w usłudze DLS telekomunikacji polskiej s.a., lub pozostało użytkownikom tej usługi po zrezygnowaniu z DSLa. Modemy te charakteryzują się tym, że mają wgrane nieco „zmodyfikowane” oprogramowanie które nie pozwala, nawet poprzez reset do ustawień domyślnych dostać się do modemu,( tu się autor mylił ;) ) gdyż hasło „admina” nie jest standardowe. Tymczasem, jak pokaże w tym artykule, pozyskanie hasła do naszego modemu SpeedStream, daje nam pełnowartościowy router znacznie przewyższający stabilnością i możliwościami badziewia oferowane w niskich cenach na rynku. A więc jak przywrócić do życia zablokowany modem z tepsy.
Jak można znaleźć na Googlach...
Po resecie logujemy się do panelu administracyjnego Speedstrema i dla tych, którzy chcą mieć modem w trybie bridge:

Kod: Zaznacz cały

Add new VC => vpi:0 vci:35
dalej, wybieramy kropkę przy RFC-2684 Bridged, dalej, dalej, koniec.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Hmmm, nie bardzo rozumiem cały wątek. Ale po kolei.

Kolega Tom nie raczył nic napisać o samej usłudze oprócz tego, że to ADSL. Wykazał się przy tym rażącą nieznajomością tematu. Jednak z rozwoju wątku pozwalam sobie wnioskować, że mówimy o neostradzie.

Kolega ów posiada też działający router D-Linka, który jednak z jakichś powodów koniecznie chce wymienić na ,,sam modem".

Czy najprostszym rozwiązaniem nie jest ustawienie routera w tryb bridge? Wtedy funkcjonuje on właśnie jako ,,sam modem" i sprawa załatwiona. Przy tym prostsza jest też konfiguracja serwera (widzi sieć jako ,,zwykły" interfejs sieciowy, nie trzeba cudować z instalacją sprzętu na USB). Rozwiązaniem alternatywnym jest zostawienie routera jako routera, ale podłączenie do niego jedynie własnego komputera pełniącego funkcję routera i dalsze rozprowadzanie sieci przez niego.

Oba rozwiązania mają zalety i wady. Oba z powodzeniem stosuję. Również na D-Linkach (nie mam pojęcia, czy na opisanym modelu). Nie widzę najmniejszego sensu wymiany sprzętu. Ale o konfigurowaniu trzeba trochę poczytać. Zacząłbym od PE£NEGO manuala routera.

Pozdrawiam
Beginner

Ister, nie ma różnicy czy to jest neo czy co innego. ADSL jest dedykowane ogólnie więc z tym rażącym błędem to się pomyliłeś. Chcę się pozbyć tego rutera i uzyskać:
ISP :arrow: modem :arrow: router (komputerowy) :arrow: koncentrator
ODPOWIEDZ