uruchomienie rutera na linii ADSL
Czy da się to tak skonfigurować, żeby na interfejsie LAN podawał adres z WAN po DHCP? Sam bym się chętnie uwolnił od USB - ale próby z Zyxelem 610 zakończyły się porażką. Może Speedstream będzie bardziej znośny.-=sKy=- pisze:Przedstawiłem Ci modem godny polecenia za naprawdę nieduże pieniądze.
Jest to urządzenie ,,cukierkowo'' stabilne nawet na długich liniach telefonicznych.
,,Speedstream4100'' to dosyć ciekawa ,,bestia'' - może pracować jako całkiem przyzwoity ruter lub jako zwykły modem adsl.
...
Jak znudzi Ci się ruter na komputerze dokupujesz jakikolwiek ruter xDSL z portem WAN (np. wspomniany wyżej WRT54).
Pozdrawiam.
Będzie dane dostawcy wpisujesz w ruterze i ruter łączy się z modemem otrzymując z niego IP.
Kwestia konfiguracji.
Znajomkowi zestawiłem speedstrema z ruterem wi-fi Asusa na neostradzie TPSA.
[ Dodano: 2009-07-21, 11:45 ]
To co oficjalnie TPSA sprzedaje moim zdaniem do niczego się nie nadaje po za niezbędnym minimum.
Wymienione przeze mnie modele były dodawane do usługi DSL i trzeba sobie je "załatwić" lub kupić na Allegro.
Kwestia konfiguracji.
Znajomkowi zestawiłem speedstrema z ruterem wi-fi Asusa na neostradzie TPSA.
[ Dodano: 2009-07-21, 11:45 ]
Przepraszam nie doczytałem Twojej wiadomości, fakt 4100 nie ma w oficjalnej sprzedaży.Ale TPSA nie ma takiego modelu: Speedstream 4100. Można go kupić na Allegro.
To co oficjalnie TPSA sprzedaje moim zdaniem do niczego się nie nadaje po za niezbędnym minimum.
Wymienione przeze mnie modele były dodawane do usługi DSL i trzeba sobie je "załatwić" lub kupić na Allegro.
Tak tak przerobiłem już porażającego LiveBox'a...-=sKy=- pisze:To co oficjalnie TPSA sprzedaje moim zdaniem do niczego się nie nadaje po za niezbędnym minimum.
Mnie dziwi jedna rzecz że tylko na rynku jest Speedstream... :-/-=sKy=- pisze:Wymienione przeze mnie modele były dodawane do usługi DSL i trzeba sobie je "załatwić" lub kupić na Allegro.
Speedstream na pewno się nie wiesza?
Speedstreamy z reguły u nas dostępne maja firmware przygotowane pod konkretnego dostawce ale wystarczy dobrze poszukać i jest org. firmware Siemensa.
Można powiedzieć ze "opiekuje" się kilkoma i nie ma z nimi najmniejszych problemów.
Mam jednego staruszka 5100 jeszcze z początków usługi DSL w sumie ok 6 lat już ma i nic mu nie można zarzucić oprócz tego ze nie obsługuje ADSL2+ ale na klasyczne do 6 Mb łącza wystarczy ( i na takim łączu obecnie pracuje u kumpla bo powędrował niedawno do niego)
Można powiedzieć ze "opiekuje" się kilkoma i nie ma z nimi najmniejszych problemów.
Mam jednego staruszka 5100 jeszcze z początków usługi DSL w sumie ok 6 lat już ma i nic mu nie można zarzucić oprócz tego ze nie obsługuje ADSL2+ ale na klasyczne do 6 Mb łącza wystarczy ( i na takim łączu obecnie pracuje u kumpla bo powędrował niedawno do niego)
Zacytuje z pewnej strony której już nie ma (mam zrzut)dalej, wybieramy kropkę przy RFC-2684 Bridged, dalej, dalej, koniec.
Po resecie logujemy się do panelu administracyjnego Speedstrema i dla tych, którzy chcą mieć modem w trybie bridge:Zablokowany modem...
Jak wszystkim wiadomo, pracuje dość dużo modemów w usłudze DLS telekomunikacji polskiej s.a., lub pozostało użytkownikom tej usługi po zrezygnowaniu z DSLa. Modemy te charakteryzują się tym, że mają wgrane nieco „zmodyfikowane” oprogramowanie które nie pozwala, nawet poprzez reset do ustawień domyślnych dostać się do modemu,( tu się autor mylił ) gdyż hasło „admina” nie jest standardowe. Tymczasem, jak pokaże w tym artykule, pozyskanie hasła do naszego modemu SpeedStream, daje nam pełnowartościowy router znacznie przewyższający stabilnością i możliwościami badziewia oferowane w niskich cenach na rynku. A więc jak przywrócić do życia zablokowany modem z tepsy.
Jak można znaleźć na Googlach...
Kod: Zaznacz cały
Add new VC => vpi:0 vci:35
Hmmm, nie bardzo rozumiem cały wątek. Ale po kolei.
Kolega Tom nie raczył nic napisać o samej usłudze oprócz tego, że to ADSL. Wykazał się przy tym rażącą nieznajomością tematu. Jednak z rozwoju wątku pozwalam sobie wnioskować, że mówimy o neostradzie.
Kolega ów posiada też działający router D-Linka, który jednak z jakichś powodów koniecznie chce wymienić na ,,sam modem".
Czy najprostszym rozwiązaniem nie jest ustawienie routera w tryb bridge? Wtedy funkcjonuje on właśnie jako ,,sam modem" i sprawa załatwiona. Przy tym prostsza jest też konfiguracja serwera (widzi sieć jako ,,zwykły" interfejs sieciowy, nie trzeba cudować z instalacją sprzętu na USB). Rozwiązaniem alternatywnym jest zostawienie routera jako routera, ale podłączenie do niego jedynie własnego komputera pełniącego funkcję routera i dalsze rozprowadzanie sieci przez niego.
Oba rozwiązania mają zalety i wady. Oba z powodzeniem stosuję. Również na D-Linkach (nie mam pojęcia, czy na opisanym modelu). Nie widzę najmniejszego sensu wymiany sprzętu. Ale o konfigurowaniu trzeba trochę poczytać. Zacząłbym od PE£NEGO manuala routera.
Pozdrawiam
Kolega Tom nie raczył nic napisać o samej usłudze oprócz tego, że to ADSL. Wykazał się przy tym rażącą nieznajomością tematu. Jednak z rozwoju wątku pozwalam sobie wnioskować, że mówimy o neostradzie.
Kolega ów posiada też działający router D-Linka, który jednak z jakichś powodów koniecznie chce wymienić na ,,sam modem".
Czy najprostszym rozwiązaniem nie jest ustawienie routera w tryb bridge? Wtedy funkcjonuje on właśnie jako ,,sam modem" i sprawa załatwiona. Przy tym prostsza jest też konfiguracja serwera (widzi sieć jako ,,zwykły" interfejs sieciowy, nie trzeba cudować z instalacją sprzętu na USB). Rozwiązaniem alternatywnym jest zostawienie routera jako routera, ale podłączenie do niego jedynie własnego komputera pełniącego funkcję routera i dalsze rozprowadzanie sieci przez niego.
Oba rozwiązania mają zalety i wady. Oba z powodzeniem stosuję. Również na D-Linkach (nie mam pojęcia, czy na opisanym modelu). Nie widzę najmniejszego sensu wymiany sprzętu. Ale o konfigurowaniu trzeba trochę poczytać. Zacząłbym od PE£NEGO manuala routera.
Pozdrawiam