Kiedyś jak chciałem rozdzielić neo na kilka kompów, korzystałem z routera yaht, który ma już wbudowany modem. To coś kosztowało kilka lat temu niewiele ponad 100zł, więc po co się pie...ć z tym badziewiem od tpsa?
Zaletą yahta było też to, że mi się nie wieszał jak inne tego typu hybrydy.
Na neostradzie i tak za wiele nie podzielisz, więc budowanie do tego routera na komputerze mija się lekko z celem. Niestety ale 1mb neostrada nie jest tym samym co 1mb DSL i mimo że na DSL 1mb dało się spokojnie 50 osób wsadzić to przy neostradzie 5 osób juz powodowało wzrost pingów których nijak się nie dało opanować. Kolejna sprawa to neostrada zdaje się posiadać jakieś limity jednoczesnych połączeń.
uruchomienie rutera na linii ADSL
Tą odpowiedź:
Mam wrażenie, że mojej odpowiedzi też nie zrozumiałeś, albo sam piszesz nie dość jasno. Chcesz się pozbyć routera dla zasady? Czy chodzi Ci o to, żeby funkcję routera pełnił komputer? Ja zrozumiałem, że chodzi Ci o to drugie, a jeśli tak, to moja odpowiedź temat wyczerpuje (urządzenia ,,router" używasz jedynie jako modemu, a faktycznym routerem jest komputer). Jeśli zależy Ci na tym, żeby jako modem używać urządzenia, które nie ma w nazwie router, to już nie pomogę...
zrozumiałeś? Nigdzie nie napisałeś z czego korzystasz, wnioskuję, że nie do końca wiesz, a najczęściej w takich wypadkach pytający używa neostrady. Ot, taka przypadłość. Może gdybyś podał cokolwiek, co wyeliminuje wróżenie, to nie pisałbym w ten sposób.-=sKy=- pisze:W Polsce wykorzystuje się Anex A (TP SA tylko Anex A) i Anex B (AiB ma m.in. Netia, Dialog).
Mam wrażenie, że mojej odpowiedzi też nie zrozumiałeś, albo sam piszesz nie dość jasno. Chcesz się pozbyć routera dla zasady? Czy chodzi Ci o to, żeby funkcję routera pełnił komputer? Ja zrozumiałem, że chodzi Ci o to drugie, a jeśli tak, to moja odpowiedź temat wyczerpuje (urządzenia ,,router" używasz jedynie jako modemu, a faktycznym routerem jest komputer). Jeśli zależy Ci na tym, żeby jako modem używać urządzenia, które nie ma w nazwie router, to już nie pomogę...
Oj zdziwiłbyś się jak można fajnie zoptymalizować łącze dobrym firewallem pod Debianem.gielo pisze:Na neostradzie i tak za wiele nie podzielisz, więc budowanie do tego routera na komputerze mija się lekko z celem. Niestety ale 1mb neostrada nie jest tym samym co 1mb DSL i mimo że na DSL 1mb dało się spokojnie 50 osób wsadzić to przy neostradzie 5 osób juz powodowało wzrost pingów których nijak się nie dało opanować. Kolejna sprawa to neostrada zdaje się posiadać jakieś limity jednoczesnych połączeń.
Ja korzystam z następującego rozwiązania:
Speedstream 4100 (w bridge - tylko modem) i takie coś powinien zrobić użytkownik -> Debian (iptables, layer7, htb z klasami i priorytetami na usługi) -> stary pentasgram cerberus lite ze spalonym modemem adsl (działa tylko jako AP).
Z 2MB łącza wyciskam ile się da, sieć chodzi 24/24 bez zrywania i utraty pakietów. Strony wczytują się dużo szybciej niż na zwykłym ruterze linksysa czy tam innego producenta.