uruchomienie rutera na linii ADSL

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
gielo
Beginner

Post autor: gielo »

Kiedyś jak chciałem rozdzielić neo na kilka kompów, korzystałem z routera yaht, który ma już wbudowany modem. To coś kosztowało kilka lat temu niewiele ponad 100zł, więc po co się pie...ć z tym badziewiem od tpsa?

Zaletą yahta było też to, że mi się nie wieszał jak inne tego typu hybrydy.

Na neostradzie i tak za wiele nie podzielisz, więc budowanie do tego routera na komputerze mija się lekko z celem. Niestety ale 1mb neostrada nie jest tym samym co 1mb DSL i mimo że na DSL 1mb dało się spokojnie 50 osób wsadzić to przy neostradzie 5 osób juz powodowało wzrost pingów których nijak się nie dało opanować. Kolejna sprawa to neostrada zdaje się posiadać jakieś limity jednoczesnych połączeń.
Tom:-)
Beginner

Post autor: Tom:-) »

gielo pisze:wbudowany modem
Nie o to chodzi w tym temacie
gielo pisze:na neostradzie i tak za wiele nie podzielisz więc budowanie do tego routera na komputerze mija się lekko z celem
Nie postawiłem go dla podziału
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Tą odpowiedź:
-=sKy=- pisze:W Polsce wykorzystuje się Anex A (TP SA tylko Anex A) i Anex B (AiB ma m.in. Netia, Dialog).
zrozumiałeś? Nigdzie nie napisałeś z czego korzystasz, wnioskuję, że nie do końca wiesz, a najczęściej w takich wypadkach pytający używa neostrady. Ot, taka przypadłość. Może gdybyś podał cokolwiek, co wyeliminuje wróżenie, to nie pisałbym w ten sposób.

Mam wrażenie, że mojej odpowiedzi też nie zrozumiałeś, albo sam piszesz nie dość jasno. Chcesz się pozbyć routera dla zasady? Czy chodzi Ci o to, żeby funkcję routera pełnił komputer? Ja zrozumiałem, że chodzi Ci o to drugie, a jeśli tak, to moja odpowiedź temat wyczerpuje (urządzenia ,,router" używasz jedynie jako modemu, a faktycznym routerem jest komputer). Jeśli zależy Ci na tym, żeby jako modem używać urządzenia, które nie ma w nazwie router, to już nie pomogę...
Haseo

Post autor: Haseo »

gielo pisze:Na neostradzie i tak za wiele nie podzielisz, więc budowanie do tego routera na komputerze mija się lekko z celem. Niestety ale 1mb neostrada nie jest tym samym co 1mb DSL i mimo że na DSL 1mb dało się spokojnie 50 osób wsadzić to przy neostradzie 5 osób juz powodowało wzrost pingów których nijak się nie dało opanować. Kolejna sprawa to neostrada zdaje się posiadać jakieś limity jednoczesnych połączeń.
Oj zdziwiłbyś się jak można fajnie zoptymalizować łącze dobrym firewallem pod Debianem.
Ja korzystam z następującego rozwiązania:
Speedstream 4100 (w bridge - tylko modem) i takie coś powinien zrobić użytkownik -> Debian (iptables, layer7, htb z klasami i priorytetami na usługi) -> stary pentasgram cerberus lite ze spalonym modemem adsl (działa tylko jako AP).
Z 2MB łącza wyciskam ile się da, sieć chodzi 24/24 bez zrywania i utraty pakietów. Strony wczytują się dużo szybciej niż na zwykłym ruterze linksysa czy tam innego producenta.
Tom:-)
Beginner

Post autor: Tom:-) »

Haseo, no właśnie o to mi m.in. chodzi
ODPOWIEDZ