[+] KDE4 Firefox - szare obramowania

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Kompilacja 4502, x86_64, Qt4
Obrazek
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Mam identycznie jak skynet.
button
Beginner

Post autor: button »

Ten błąd ciągnie się od wyjścia pierwszej wersji 10 zbudowanej z Qt4, i niestety nic na to nie pomaga, a brzydko to wygląda. Ja ukrywam cały ten pasek menu.
Maciorra
Beginner

Post autor: Maciorra »

Przy okazji dorzucę, że po ostatniej aktualizacji KDE w testingu (4.2.4) Iceweasel przestał mi się wyłączać poprawnie - okno niknęło, proces zostawał w tle i nie dało się włączyć nowej instancji Iceweasela bez ubicia starego procesu. Próbowałem bezskutecznie paru sztuczek (łącznie z usunięciem Iceweasela w całości) ostatecznie zadziałało to co opisał skynet (dziękuję), czyli usunięcie gtk-qt-engines i użycie gtk2-engines.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Maciorra, ten błąd jest znany od miesięcy i występował w KDE4.2 od czasu do czasu, tyle, że... nie dotyczy KDE :) Jest to kwestia błędnej paczki odpowiadającej za dostosowanie wyglądu aplikacji gtk do qt4/kde4, która nie wchodzi w skład środowiska. W sieci sporo informacji. Obecna wersja gtk-qt-engines nie powoduje już tego rodzaju problemów, jednakże w przypadku Debiana, musiałbyś zbudować sobie ją ze źródeł (jeśli się nie mylę).
Maciorra
Beginner

Post autor: Maciorra »

pavbaranov, możliwe że to trwa dłużej, ale u mnie problem zaczął się dopiero po aktualizacji do KDE4.2.4, Na wczesniejszych wersjach KDE4 w testingu nie bylo problemu... Tak jak pisałem wywalenie gtk-qt-engines i zastapienie gtk2-engines zadzialalo :)
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

skynet pisze:Instalujesz gtk2-engines-pixbuf i używasz własnego stylu gtk modyfikując plik .gtkrc-2.0
Czy mógłbyś przybliżyć w jaki sposób należy zmodyfikować ten plik by uzyskać opisywane przez Ciebie rezultaty?
Linki niestety nie działają.
giaur
Member

Post autor: giaur »

A w ubuntu jest nowsza? Pewnie zainstaluje się i w Debianie, zawsze to lepiej niż ze źródeł
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Akkon ta strona działa http://www.santyago.pl/blog/read/gtk-w- ... korze.html ale i tak opiszę.
  • Instalujesz gtk2-engines-pixbuf,
    pobierasz plik oxygen42-gtk2-tar.tar.bz2,
    wypakowujesz do ~/ , przy wypakowaniu zastępujesz plik .gtkrc-2.0.
Działa to tak że w pliku .gtkrc-2.0 jest cały config odpowiedzialny za wyświetlanie stylu imitującego Oxygen.

Drugi link uaktualniony http://blog.kims-area.com/?q=node/63

Tak na marginesie to teraz siedzę na gnome, przynajmniej do czasu pojawienia się kde4.3 w wersji testowej.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

skynet, dzięki. Zrobiłem tak jak napisałeś i efekt połowiczny :-/ Dla Gimpa niby to działa, ale już takie aplikacje których używam codziennie jak Firefox, Thunderbird, Gnomeradio, OpenOffice nadal szare, kwadratowe i brzydkie.

[ Dodano: 2009-08-22, 12:16 ]
Zauważyłem, że ustawienia te działają dla wymienionych przeze mnie programów, a tylko gdy dla okien wybrany jest styl oxygen i tylko w zakresie górnego paska okna. Pozostałe elementy są bezmian, tak więc trudno to niestety uznać za zadowalające rozwiązanie. Swoją drogą liczyłem, że KDE 4 będzie lepiej sobie radziło z tym problemem, a wychodzi na to, że zamiast postępu mamy regres :-/
ODPOWIEDZ