GRUB 2 - kto widzia
grub.cfg jest generowany automatycznie przez polecenie update-grub więc jest to rozwiązanie tymczasowe, spróbuje to wpisać do /etc/default/grub zobaczymy co się stanieNeverous pisze:wrzuć gdzieś do grub.cfg:czyli na przykład u mnie gdzie chciałem ustawić 1280x800 wstawiłem sobie zaraz po set gfxmode :Kod: Zaznacz cały
set gfxpayload=SZEROKOSCxWYSOKOSC[xG£ÊBIA KOLORÓW]
i pomogło...Kod: Zaznacz cały
set gfxpayload=1280x800x32
Bo trzeba to dodać do
Wpisy z tamtąd są autoamtycznie dodawane przy każdym
Kod: Zaznacz cały
/etc/grub.d/40_custom
update-grub
Parafrazując: Nie widzę powodów, żeby przechodzić na nową. Osobiście nie korzystam z ext4, znajomi też nie. Zainstalowałem go, zobaczyłem, ziewnąłem, stwierdziłem, że dodawanie Windowsa do menu (którego sam nie wykrył!) nie ma sensu, i przywróciłem starego gruba.gielo pisze:Może trochę stary temat ale go odświeżę.
Właśnie zaktualizowałem gruba do grub2
Pierwsze uruchomienie jest trochę dziwne, gdyz uruchamia się grub1. Potem klikając link idzie dopiero grub2. Po uruchomieniu systemu (jak się uruchomi) piszesz jako root w konsoli upgrade-from-grub-legacy i od teraz startuje już tylko grub2.
U mnie aktualizacja odbyła się bez żadnych problemów i wszystko działa jak powinno. Nie widzę więc powodów aby zostawać przy starszej wersji gruba. Tym bardziej że 2ka chyba obsługuje prawidłowo partycje ext4
Wpisanie:
w pliku:
i potem:nic nie dało, mam dalej niską rozdzielczość.
Zatem do pliku:
wpisałem:
i rozdzielczość się zmieniła ale nie jestem pewien, czy akurat na taką, a nie czasem na 800x600 bo jak w grubie pod klawiszem c wpiszę:
to mi daje maksymalnie 800x600. Da radę wyświetlać menu gruba w wyższych rozdzielczościach?
Sprawdziłem na stacjonarnym komputerze i tam najwyższa rozdzielczość to 1600x1200, czyli jakiś element jest za stary bo "standardowe" rozdzielczości gruba są już za stare aby byly standardowe, bo teraz standardem jest np. 1680x1050 czego też nie osiągnę.
Chociaż to chyba powinno dotyczyć sterowników tak sobie teraz myślę.
set gfxpayload=1440x900x32
/etc/grub.d/40_custom
update-grub
Zatem do pliku:
/etc/default/grub
GRUB_GFXMODE=1024x600
vbeinfo
Sprawdziłem na stacjonarnym komputerze i tam najwyższa rozdzielczość to 1600x1200, czyli jakiś element jest za stary bo "standardowe" rozdzielczości gruba są już za stare aby byly standardowe, bo teraz standardem jest np. 1680x1050 czego też nie osiągnę.
Chociaż to chyba powinno dotyczyć sterowników tak sobie teraz myślę.