Co do pythona, ejstem gotów się zgodzić, że jest to język wręcz idealnie przystosowany do pracy z Linuxem (chociaż generalnie rzecz biorąc jednak przekonać się doń nie potrafię).genobis pisze:Jedno pytanie - bez żadnej złośliwości, kieruje mną czysta ciekawość - dlaczego uznałeś Javę za zły wybór dla siebie i dlaczego Tobie (z tego co zrozumiałem - osobie mającej już pewne doświadczenie w programowaniu) wydała się ona trudna?nowy_uzytkownik pisze:Niecały rok temu zacząłem programowanie w javie i to chyba nie był dobry wybór. Potem zacząłem bawić się z pythonem - pierwsza reakcja "jakie to proste" w porównaniu do javy
Sam poleciłem pythona osobie zakładającej temat, jednak uczyniłem to dlatego, że pytanie było o programowanie w Linuksie, do którego python w moim odczuciu nadaje się nieco lepiej choćby ze względu na fakt, że jest domyślnie instalowany w większości dystrybucji, ma szerokie możliwości integracji z najpopularniejszymi środowiskami graficznymi, itd. Pomimo tego Java jest rozwiązaniem niezwykle potężnym, a przy tym bardzo poukładanym i świetnie udokumentowanym. Pracuję w niej od kilku lat, dlatego też zaciekawiła mnie Twoja opinia.
Osobiście zaczynałem przygodę z programowaniem w C++ i sam nie wiem czy mogę to komukolwiek polecić. Nie jestem jakimś orłem i szczerze mówiąc do niektórych rzeczy (np. wkaźniki) musiałem podchodzić kilka razy zanim je zrozumiałem. Uważam, że zaczynając programowanie z C++ trzeba mieć troszkę więcej zapału, żeby go nie zabrakło, gdy pojawi się coś trudnego.
Pomijając to, zaczynając z Pythonem oszczędzisz sobie zabawy z makefile'ami, a na dodatek od razu nie zmieniając języka, będziesz mógł przerobić obiekty, co jest bardzo przydatne. Kolega mój pracuje na Pythonie i ponoć nawet niezłe pieniądze z tego ma, a z tego co słyszałem i widziałem, ten język jest ciągle rozwijany, więc jakichś wielkich ograniczeń nie uświadczysz.
Co do Javy:
Jej niewątpliwą zaletą jest przenośność, a także ilość ładnie napisanych bibliotek umożliwiających spełnianie rózmaitych zadań. To co mi się nie podoba, to sposób raportowania błędów (to moje zdanie, jak już pisałem, piszę raczej w C++ i C#), który często jest dla mnie nieczytelny, ale to pewnie moja wina. Irytuje mnie też trochę fakt, że jeżeli na shellu jest java starsza od mojej, to o działaniu programu gdzieś tam, mogę zapomnieć. Czyli, krótko mówiąc: "Możesz odpalić program gdzie tylko chcesz, pod warunkiem, że będzie tam java w tej samej, albo wyższej wersji, jak ta pod którą była kompilowana."