Jaki ruter Wifi do obs
Jaki ruter Wifi do obsługi lanu w cenie około 100zł?
Potrzebuję urządzenia, które odbierze sygnał WiFi i prześle mi go przez lan do komputera. I jakby cena nie przekraczała 100zł.
Takie urządzenie, to router z trybem "klient".
Z tańszych, polecam TP-Link TL-WR543G. Do znalezienia w sklepach i na Allegro.
Z tańszych, polecam TP-Link TL-WR543G. Do znalezienia w sklepach i na Allegro.
- wojciech_69
- Beginner
A ja osobiście odradzam firmę D-link, urządzenia bardzo czułe na zmianę oprogramowania, niejednokrotnie potrafią się wywalić. Zresztą wejdź i poczytaj opinie ludzi co montują sieci półprofesjonalnie. Trzepak.pl, Wififorum.pl. Ogólnie D-link należy do awaryjnych sprzętów.Ja osobiście polecam D-link 900AP+. Działa w trybie AP oraz jako klient. Pracuje u mnie 24h na dobę i o żadnym muleniu ani zawieszce nie ma nawet mowy (w małych i średnich sieciach).
Z taniego asortymentu to tylko Tp-link, naprawdę stosunek jakości do ceny jest niesamowity. Jakbyś chciał coś droższego To linksys lub asus tylko taki model aby dało się wgrać Linuksa (openWRT, Tomato, Tomato-trzepako)
Odradzam również Edimaxy bo te maja swoje odchyły i czasami lubią płatać figle.
"ROUTER ASMAX BR 604 G" przekracza trochę cenę ale polecam, mam co prawda "Router Asmax BR-604" ale znajomi nie narzekają na "ROUTER ASMAX BR 604 G".
NETGEAR - używam już ze 2-3 lata i nic się z nim nie dzieje. Chodzi 24h i żadnego zwisu nie miałem.
http://www.netgear.pl/pl/oferta/60
Co do TP-LINKów to nie miałem z nimi przyjemnych chwil. A szczególnie przy konfiguracji, gdzie po każdej zmianie się restartował. Zwisy były, ale to może przez felerny model, nie wiem. Zasięg mimo 4 razy dłuższej anteny był jak w netgear.
Poleciłbym Ci jeszcze asmaxy i d-linki, ale takich już spoko nie wyrwiesz za 100zł, a netgear to koszt 100-120zł.
http://www.netgear.pl/pl/oferta/60
Co do TP-LINKów to nie miałem z nimi przyjemnych chwil. A szczególnie przy konfiguracji, gdzie po każdej zmianie się restartował. Zwisy były, ale to może przez felerny model, nie wiem. Zasięg mimo 4 razy dłuższej anteny był jak w netgear.
Poleciłbym Ci jeszcze asmaxy i d-linki, ale takich już spoko nie wyrwiesz za 100zł, a netgear to koszt 100-120zł.
- wojciech_69
- Beginner
Mówcie co chcecie, ale ja na d-linku jeszcze się nie przejechałem. To prawda, niektórzy piszą, że się wieszają (wysypują) ale ja mam małą sieć w domu, w której mam do siebie podłączone dwa d-linki (900AP+, Di-524) jeden jako klient, a drugi jako AP i nigdy mi się nie wysypały. Według mnie to rzecz gustu, możliwości finansowych i rozmiaru sieci, jaki sprzęt wybrać. A co do ich parametrów, ceny oraz możliwości to osobiście jestem zadowolony.