[+] b

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Wlodek

[+] błąd ustawień demona Gnome

Post autor: Wlodek »

Witam Was serdecznie.
Po ostatniej aktualizacji (dzisiaj) robionej przez Menedżera Aktualizacji, który aktualizował przede wszystkim kompilatory chyba uszkodził się Gnome. Po starcie systemu ciągle wyskakuje w ostatniej fazie okienko z monitem o "błędzie demona ustawień Gnome. Niektóre ustawienia mogą nie działać poprawnie...."
Macie jakieś sugestie dla mnie?

Pozdrawiam
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Utwórz nowego użytkownika i zobacz jak problem się prezentuje po zalogowaniu na niego. Można spróbować także poszukać, podobny problem pojawiał się kilkukrotnie.
Wlodek

Witam!
Zrobiłem tak jak mi radziliście. Założyłem nowego użytkownika i zalogowałem się na niego. Niestety dzieje się to samo, czyli coś się z Gnome skopało chyba. Przeczytałem podane linki (poprzednio też je czytałem) ale nic się nie zmieniło. Może ktoś ma podobny problem do mojego. To się stało po wczorajszej porcji poprawek. Myślałem że dzisiaj coś przyjdzie i przyszło 44 poprawki w tym do Gnome też. Niestety dalej to okienko się pokazuje przy starcie środowiska. Może jeszcze jakieś sugestie macie?

[ Dodano: 2009-08-07, 09:08 ]
Szanowni Koledzy!

Macie dla mnie jakieś sugestie jak sobie poradzić z problemem wyskakującego okna po starcie z błędem menedżera ustawiań gnome?

[ Dodano: 2009-08-15, 15:45 ]
Witam Was serdecznie!

Tak mnie to okienko wkurzyło, że przeinstalowałem Debiana. Wypaliłem pobrany obraz .iso Debiana Squeeze i zrobiłem instalację na czysto. Po skonfigurowaniu, pobraniu wszystkich poprawek i uaktualnień moim oczom znowu ukazuje się to straszne okienko z "błędem demona ustawień gnome" Przeczesałem sieć w poszukiwaniu rozwiązania nic z tego. Dlatego raz jeszcze Was się chciałbym zapytać. Czy spotkaliście się z czymś takim? O co chodzi z tym demonem ustawień gnome.

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu.
Wlodek

wyskakujące okienko o błędzie demona ustawień Gnome

Witam serdecznie!
Niestety muszę powtórzyć temat na który nie dostałem odpowiedzi. Może teraz ktoś z Was pomoże mi choć trochę.
Sprawa wygląda następująco. Dwa miesiące temu po otrzymaniu zestawu aktualizacji mojego Squeeza po każdym rozpoczęciu sesji Gnome ukazywało się okienko dialogowe z komunikatem o błędzie demona ustawień menedżera Gnome. Wszystko działa bardzo dobrze, a to okienko mnie wkurza już sporo czasu. Przewertowałem wiele stron w tym anglojęzyczne. Utworzyłem nowego użytkownika, zalogowałem się na niego i ...dalej to samo okienko. Przez MC usunąłem (bo i taką radę wyczytałem) pliki typu .gnome2; .gnome. To też niewiele dało. W końcu wkurzony wywaliłem z parametrem ,,--purge'' całe Gnome. Niestety już nie mogłem zainstalować go ponownie, strasznie sypało w konsoli brakami zależności. Zdecydowałem się na terapię wstrząsową. Wypaliłem obraz .iso Debiana Squeeze, format dysku i instalacja ponowna. Jakie było moje zdziwienie, gdy po pobraniu wszystkich aktualizacji i restarcie systemu znowu pojawiło się złowieszcze okienko o błędzie demona ustawień Gnome.
Nie wiem, poddaję się! System niby nowy. Przeinstalowałem network managera myśląc, że może to coś da.
Może ktoś z Was ma też tak samo jak ja? Podzielcie się jakimiś uwagami i radami.

Pozdrawiam.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Wlodek

Proszę Państwa!
Co ma wspólnego program (biblioteka) do komunikacji międzyprocesowej z Gnome. Naprawdę ja te linki znam i przerabiałem aż musiałem system na nowo stawiać. Naprawdę jak pomagać to nie po omacku, na oślep. Traktujcie mnie poważnie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Włodek, skoro znasz, to wypadało o tym wspomnieć w pierwszej wiadomości, co już próbowałeś zrobić. Nikt nie posiada dostępu do Twojego komputera czy systemu.
Wlodek

Dobrze napiszę długą historyjkę, tylko nie wiem czy będzie to celowe.
Powtórzę - przy aktualizacji Debian wersji Squeeze przeoczyłem która z poprawek wywołała błąd. Przy rozpoczynaniu sesji Gnome wyskakuje okno o błędzie demona ustawień Gnome.
Przeczesałem Google wpisując "błąd demona ustawień Gnome; deamon settings Gnome error itp". Przeważnie sypało po jakimś mniejszym lub większym mieszaniu w systemie (sterowniki). Z tego co zauważyłem ludzie mieli problemy z network menagerem, czcionkami, elementami okien. Ja nic nie robiłem. Użytkowałem sobie spokojnie Debiana do czasu jakiś feralnych poprawek. Jakie były rady?
By utworzyć dodatkowego użytkownika, zalogować się na niego i zobaczyć czy będzie lepiej. Nie, nie było okno dalej wyskakuje. By tak jak w podanym mi linku przejść na dbus-x11 ale wersji dla Lennego. To również nie dało rozultatu. ja mam wersję testową tak jak tysiące z Was, ale jak sądzę to tylko mi takie rzeczy się dzieją. By wywalić pliki konfiguracyjne w folderu Home. Wywaliłem przez mc i musiałem na nowo stawiać system. Co było dziwne po zainstalowaniu systemu z płyty, dociągnięciu poprawek i aktualizacji okno o błędzie dalej się ukazuje. Przed reinstalacją przeczytałem na forum że taki błąd również był związany z badziewnym network menedżerem. Przeinstalowałem go i dalej nic.
Wszystko działa dobrze. Aplikacje normalnie działają więc nie mam pomysłu co może być nie tak? Może ktoś z Was kto ma też wersję testową podpowie mi co dalej robić?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Jedyny na 100% działający sposób na pozbycie się tego komunikatu to aktualizacja gnome-settings-daemon do wersji z Sida, co wiąże się z aktualizacją xorga (źródło). Takie rozwiązanie zaleca Josselin Mouette, który zajmuje się całym gnome w Debianie.
Włodek pisze:Naprawdę jak pomagać to nie po omacku, na oślep. Traktujcie mnie poważnie.
Mam zainstalować Squeeze specjalnie po to, żeby poszukać dla Ciebie rozwiązania?
umcs

Post autor: umcs »

U mnie pomogło to: Ubuntu Forum
ODPOWIEDZ