[+] Aktualizacja roz

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
goompas

[+] Aktualizacja rozłoŻyła system

Post autor: goompas »

Zrobiłem dziś

Kod: Zaznacz cały

aptitude update
aptitude upgrade
Po restarcie systemu zauważyłem, że zniknął sobie np. synaptic. Kde stało się w połowie spolszczone w połowie po angielsku, przestały działać skróty klawiaturowe. Problemy z kde domyślam się, że są spowodowane przez kde 4.3, które się pojawiło w repozytorium. Ale gdzie zniknął synaptic? Już go sobie zainstalowałem, ale przeraża mnie to że przy aktualizacji zniknął sobie ot tak. Może przy następnym zniknie mi połowa systemu?

Odczyt opisów zadań... Gotowe
otwarte: 1; zamknięte: 142; odroczone: 144; konflikty: 1                                                                                                                          O Uzupełnianie niespełnionych zależności...
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
  akregator{a} amor{a} ark{a} blinken{a} bomber{a} bovo{a} cervisia{a} compiz-core{a} compiz-gnome{a} compiz-plugins{a} dolphin{a} dragonplayer{a} gwenview{a} indi{a} juk{a}
  kaddressbook{a} kalarm{a} kalgebra{a} kalzium{a} kamera{a} kanagram{a} kapman{a} kappfinder{a} kapptemplate{a} kate{a} katomic{a} kbattleship{a} kblackbox{a} kblocks{a}
  kbounce{a} kbreakout{a} kbruch{a} kbugbuster{a} kcachegrind{a} kcalc{a} kcharselect{a} kcolorchooser{a} kcron{a} kde-window-manager{a} kdeaccessibility{a} kdeadmin{a}
  kdeartwork{a} kdeartwork-style{a} kdebase{a} kdebase-bin{a} kdebase-data{a} kdebase-runtime{a} kdebase-workspace{a} kdebase-workspace-bin{a} kdebase-workspace-data{a}
  kdebase-workspace-kgreet-plugins{a} kdeedu{a} kdeedu-kvtml-data{a} kdegames{a} kdegraphics{a} kdegraphics-strigi-plugins{a} kdelibs-bin{a} kdelibs5{a} kdelibs5-data{a}
  kdelibs5-dev kdemultimedia{a} kdemultimedia-kio-plugins{a} kdepasswd{a} kdepim{a} kdepim-groupware{a} kdepim-kresources{a} kdepim-strigi-plugins{a} kdepim-wizards{a}
  kdepimlibs5{a} kdeplasma-addons{a} kdesdk{a} kdesdk-kio-plugins{a} kdesdk-misc{a} kdesdk-strigi-plugins{a} kdessh{a} kdetoys{a} kdeutils{a} kdewebdev{a} kdf{a} kdiamond{a}
  kdm{a} kfilereplace{a} kfind{a} kfloppy{a} kfourinline{a} kgamma{a} kgeography{a} kgoldrunner{a} kgpg{a} khangman{a} kig{a} killbots{a} kimagemapeditor{a} kiriki{a} kiten{a}
  kjots{a} kjumpingcube{a} kleopatra{a} klettres{a} klines{a} klinkstatus{a} klipper{a} kmag{a} kmahjongg{a} kmail{a} kmines{a} kmix{a} kmousetool{a} kmouth{a} kmplot{a}
  kmtrace{a} knetwalk{a} knetworkconf{a} knode{a} knotes{a} kolf{a} kollision{a} kolourpaint4{a} kommander{a} kompare{a} konqueror{a} konqueror-nsplugins{a} konquest{a}
  konsole{a} konsolekalendar{a} kontact{a} korganizer{a} kpackage{a} kpartloader{a} kpat{a} kpilot{a} kreversi{a} kruler{a} ksame{a} kscd{a} kscreensaver{a}
  kscreensaver-xsavers{a} kshisen{a} ksirk{a} ksnapshot{a} kspaceduel{a} ksquares{a} kstars{a} ksudoku{a} ksysguard{a} ksystemlog{a} kteatime{a} ktimer{a} ktimetracker{a}
  ktouch{a} kttsd{a} ktuberling{a} kturtle{a} ktux{a} kubrick{a} kuiviewer{a} kuser{a} kwalletmanager{a} kweather{a} kwordquiz{a} kwrite{a} kxsldbg{a} libkabcommon4{a}
  libkcddb4{a} libkdecorations4{a} libkdeedu4{a} libkdegames5{a} libkdepim4{a} libkexiv2-7{a} libkipi6{a} libkiten4{a} libkleo4{a} libkonq5{a} libkonqsidebarplugin4{a}
  libkontactinterfaces4{a} libkpgp4{a} libksane0{a} libksieve4{a} libkwineffects1{a} liblancelot0{a} libmaildir4 libmarble4{a} libmimelib4{a} libokularcore1{a} libplasma3{a}
  lokalize{a} lskat{a} marble{a} mysql-server{a} mysql-server-5.0{a} okteta{a} okular{a} parley{a} plasma-dataengines-addons{a} plasma-dataengines-workspace{a}
  plasma-runners-addons{a} plasma-scriptengine-googlegadgets{a} plasma-scriptengine-javascript{a} plasma-scriptengine-qedje{a} plasma-scriptengine-superkaramba{a}
  plasma-scriptengine-webkit{a} plasma-scriptengines{a} plasma-widget-folderview{a} plasma-widget-lancelot{a} plasma-widgets-addons{a} plasma-widgets-workspace{a} psi-plus
  python-qt4{a} step{a} sweeper{a} systemsettings{a} umbrello{a}
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
  kdewallpapers
1 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 212 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B/41,5MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 30,1MB.
Kontynuować? [T/n/?] y
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
(Odczytywanie bazy danych ... 160999 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowanie do zastąpienia kdewallpapers 4:4.2.4-1 (wykorzystując .../kdewallpapers_4%3a4.3.0-2_all.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego kdewallpapers ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/kdewallpapers_4%3a4.3.0-2_all.deb (--unpack):
 próba nadpisania "/usr/share/wallpapers/Blue_Curl/contents/images/1280x800.jpg", który istnieje także w pakiecie kdebase-workspace-data
dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok)
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 /var/cache/apt/archives/kdewallpapers_4%3a4.3.0-2_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Coś nie chce mi się system w pełni zaktualizować. Mam po prostu przeczekać aż w repozytorium coś naprawią czy zacząć kombinować? Gdzie w kde 4.3 można znaleźć skróty klawiaturowe? Nie mogę znaleźć zmian pulpitów oraz co mam przypisane pod F12. Standardowo miałem yakuake, ale teraz nie wywołuje się nic.
Olo

Post autor: Olo »

Uroki sida. :)
Co prawda mi się wszystko zaktualizowało łącznie z l10-pl i nie pluło zależnościami. :/
Spróbuj zrobić update np. wieczorem, może wejdą jakieś poprawki. Ale to raczej coś z twoim sid'em, bo u mnie wszystko bez problemu działa.
Specjalnie sobie zainstalowałem to yakuake, u mnie bez problemu działa pod f12.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

goompas pisze:Moze przy nastepnym zniknie mi polowa systemu?
Możliwe, nigdy nic nie wiadomo... Szkoda, że apt-get oraz aptitude nie podają informacji o tym, co ma być zaktualizowane, zainstalowane, usunięte, zatrzymane. Taka funkcja byłaby bardzo przydatna (nawet dla użytkowników Sida) i zapobiegłaby wielu problemom.
goompas

Moj blad ze nie chcialo mi sie przeczytac co bedzie aktualizowalo. Ale nie spodziewalem sie ze przy aktualizacje kde akurat synaptic tez sie tam znajdzie.
Wracajac do problemu, jak zmusic kde do poprawnego dzialania hotkeys.
W kglobalshortcutsrc znajduje sie wpis

[yakuake]
_k_friendly_name=Yakuake
toggle-window-state=F12,F12,Otwórz/ukryj Yakuake
Awatar użytkownika
gruby
Beginner

Post autor: gruby »

Jak by zrobił w terminalu Ctrl + Alt + F1 to by pokazało, mnie tam pokazuje. Oczywiście używam apt-get
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Aptitude pokazuje co co ma być zainstalowane, zaktualizowane lub usunięte wszystko to jest pokazane po wklepaniu polecenia

aptitude dist-upgrade
Mnie osobiście to zaktualizowało dziś do KDE4.3.0 lecz mam problem bo nie przyjmuje hasła roota gdy z uprawnieniami roota odpalam krusadera, synaptica i coś tam jeszcze, muszę w/w programy uruchamiać przez sudo.
Awatar użytkownika
gruby
Beginner

Post autor: gruby »

Jakbyś zrobił:

aptitude upgrade
to by zatrzymało to co nie ma spełnionych zależności i nie było by problemu. Poczekałbyś dzień lub dwa zależności by doszły i by wszystko ładnie śmigało.

Zobacz programy tak:

su-to-root -X -c /usr/sbin/synaptic
i

su-to-root -X -c /usr/bin/krusader
goompas

Temat można zamknąć.
Znalazłem z pomocą Google, że błąd ten wyszedł wczoraj i ma wkrótce trafić do repozytoriów poprawiona wersja. Mnie się jednak nie chciało czekać i zainstalowałem system na nowo.
ODPOWIEDZ