Wydaje mi się że nie potrzebnie upierasz się przy GNOME. Mój komp to: Athlon xp 1,5GHz, 768MB RAM, 40GB HDD, graf. GF 4. Instaluje debiana normalnie z pierwszej płyty, instalacja ekspert. Wybieram tylko system podstawowy i później instaluje fluxboksa i oprogramowanie. Możesz sobie jeszcze jajko dokompilować i dostaniesz szatana prędkości. Troche zajmuje cała instalacja, ale warto.
Chciałem zaprzeczyć, że GNOME wymaga dobrego sprzętu do szybkiego działania. Co należy zrobić, aby tak było napisał KeFaS, więc nie będę go powtarzał.
U mnie Debian Testing z GNOME działa na laptopie z procesorem 1,6 GHz, 512 MB RAMu oraz zintegrowanej karcie graficznej 64 MB. Copmiza nie używam, bo nie potrzebuję efektów. ¦rodowisko graficzne jest bardzo responsywne, nie występuje żadne spowolnienie pracy. Zaraz po starcie system zajmuje około 115 MB RAMu. Po pewnym czasie używania, gdy wyłączę używane programy, pulpit z GNOME zużywa około 130 MB.
Przy takich parametrach sprzętowych nie ma po co się męczyć - GNOME zapewnia wygodne i proste środowisko pracy.