[+] Jak to jest z tymi dyskami?
[+] Jak to jest z tymi dyskami?
Przed napisaniem posta proszę o wyrozumiałość jestem początkujący
Przed zainstalowaniem Debiana utworzyłem 5 partyci: partycja główna "/", partycja wymiany, partycja "boot", "tmp", oraz "home".
Gdy wchodzę do ikony "Komputer" na pulpicie widzę jedynie partycję "System Plików" a w niej między innymi partycję "home", "boot", "tmp".
Moje pytanie brzmi skoro stworzyłem partycje pod te pliki dlaczego są widoczne w partycji głównej a nie w osobnych dyskach?
Przed zainstalowaniem Debiana utworzyłem 5 partyci: partycja główna "/", partycja wymiany, partycja "boot", "tmp", oraz "home".
Gdy wchodzę do ikony "Komputer" na pulpicie widzę jedynie partycję "System Plików" a w niej między innymi partycję "home", "boot", "tmp".
Moje pytanie brzmi skoro stworzyłem partycje pod te pliki dlaczego są widoczne w partycji głównej a nie w osobnych dyskach?
winnetou, wiem jakie są systemy plików, mam o tym pojęcie. W Windows najczęściej ntfs, czy starszy fat, co do Linuksa np. ext3.
Ale chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył dlaczego te dane są na partycji głównej, a nie na osobnych dyskach? Może są na innych dyskach tylko trzeba je zamontować? A może zrobiłem coś źle podczas instalacji? Sam nie wiem...
Ale chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył dlaczego te dane są na partycji głównej, a nie na osobnych dyskach? Może są na innych dyskach tylko trzeba je zamontować? A może zrobiłem coś źle podczas instalacji? Sam nie wiem...
winnetou, za wiele nie dowiedziałem się z tego art. O tym, że w Linuksie jest hierarchiczna struktura plików już wiedziałem.
Chodzi mi tylko o to czy partycje o które pytałem "boot", "home" itp.. są rzeczywistymi partycjami - tak jak je utworzyłem, czy zrobiłem coś nie tak i są tylko katalogami na partycji głównej "/"?
Chodzi mi tylko o to czy partycje o które pytałem "boot", "home" itp.. są rzeczywistymi partycjami - tak jak je utworzyłem, czy zrobiłem coś nie tak i są tylko katalogami na partycji głównej "/"?
Nie są na partycji głównej. Dane są tam gdzie ich miejsce. Osobne partycje, na których znajdują się katalogi systemowe są zamontowane w głównym drzewie katalogów systemowych.james8 pisze:Ale chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył dlaczego te dane są na partycji głównej,
Sprawdź i porównaj polecenia:
Kod: Zaznacz cały
df -h
df -h /
fdisk -l
james8, przejrzyj te odnośniki co przedstawił winnetou, i jeszcze zapoznaj się z takim:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
Zanim zadasz podobne pytanie, sprawdź czy odpowiedzi nie ma w ,,Debian Reference'', którą to pozycję - najlepiej sobie wydrukuj.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
Zanim zadasz podobne pytanie, sprawdź czy odpowiedzi nie ma w ,,Debian Reference'', którą to pozycję - najlepiej sobie wydrukuj.
Kod: Zaznacz cały
mount