Witam.
Parę dni temu dostałem od kumpla dysk twardy Western Digital WD800JB (działający), ale gdy go podłączam na slave (na master mam Samsunga SV4084H), przestawiam zworki tak jak być powinno, to pojawiają się problemy. Mianowicie albo nie wykrywa żadnego dysku, albo wykrywa tylko WD800JB.
Już do tego nie mam siły, może coś źle robię ze zworkami?
Przedstawię wam ustawienia zworek na obu dyskach (kolejność: master, slave, cable select).
Na pierwszym WD800JB(tego chcę mieć jako slave), na drugim Samsung SV4084H (tego master ) < te oba na IDE1, a do tego na trzecim jeszcze nagrywarka dvd (chciałbym na master, na IDE2)
Kiedy drugi dysk ustawiam na slave, master podpinam do końca taśmy, slave pośrodku, a Napędy na drugą taśmę i ustawiam master, to dzieje się coś takiego:
Wybaczcie za lampę błyskową, ale inaczej jest jakoś zamazane.
Jeżeli zbyt pogmatwanie napisałem, to pytajcie co uściślić.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Jak podpi
Zdarzył mi się analogiczny problem, nie wiem dlaczego, ale znane są przypadki gdy dwa dyski różnych producentów nie chcą ze sobą współpracować. Prawdopodobnie problem sprzętowy związany z kontrolerem IDE na płycie. Na innym komputerze z inną płytą dyski pracowały poprawnie.
Udało się zmusić oba dyski do współpracy przez ręczne ustawienie parametrów dysków w Biosie. Czy ten sposób pomoże nie wiem, sądzę ze warto spróbować.
Krótko:
Podłączyć jeden dysk, włączyć komputer i "wejść" do Biosu, odczytać dane dysku (tj. ilość sektorów głowic itd.) i najlepiej zapisać. Domyślnie Bios jest w ustawieniu "autodeteckt" - wykrywanie parametrów podłączonego dysku.
Powtórzyć czynność dla drugiego dysku (podłączamy tylko jeden dysk).
Teraz podłączamy oba dyski, jeden jako master drugi jako slave, patrzymy w Biosie co komputer wykrył.
Warto jeszcze sprawdzić, czy parametry wykryte przez Bios zgadzają się z danymi na naklejce dysku (Cylinders, Heads,Sectors), jeżeli nie, to może świadczyć o niesprawności dysku względnie kontrolera.
U mnie Bios nie zdołał poprawnie rozpoznać podłączonych dwóch dysków.
Można ręcznie wpisać parametry dysków i wyłączyć opcję automatycznego wykrywania dysków.
Jeżeli uda się uruchomić w taki sposób komputer to należałoby sprawdzić programem poprawność systemu plików programem scandiskiem lub fsck. Mimo, że udało się uruchomić oba dyski to zaczęły się pojawiać błędy zapisu na dyskach. Ostatecznie wymieniłem płytę główna.
Udało się zmusić oba dyski do współpracy przez ręczne ustawienie parametrów dysków w Biosie. Czy ten sposób pomoże nie wiem, sądzę ze warto spróbować.
Krótko:
Podłączyć jeden dysk, włączyć komputer i "wejść" do Biosu, odczytać dane dysku (tj. ilość sektorów głowic itd.) i najlepiej zapisać. Domyślnie Bios jest w ustawieniu "autodeteckt" - wykrywanie parametrów podłączonego dysku.
Powtórzyć czynność dla drugiego dysku (podłączamy tylko jeden dysk).
Teraz podłączamy oba dyski, jeden jako master drugi jako slave, patrzymy w Biosie co komputer wykrył.
Warto jeszcze sprawdzić, czy parametry wykryte przez Bios zgadzają się z danymi na naklejce dysku (Cylinders, Heads,Sectors), jeżeli nie, to może świadczyć o niesprawności dysku względnie kontrolera.
U mnie Bios nie zdołał poprawnie rozpoznać podłączonych dwóch dysków.
Można ręcznie wpisać parametry dysków i wyłączyć opcję automatycznego wykrywania dysków.
Jeżeli uda się uruchomić w taki sposób komputer to należałoby sprawdzić programem poprawność systemu plików programem scandiskiem lub fsck. Mimo, że udało się uruchomić oba dyski to zaczęły się pojawiać błędy zapisu na dyskach. Ostatecznie wymieniłem płytę główna.