Mam kamerke USB Creative WebCam Vista.
Gdzie teraz w systemie moge zmieniec jasnoc i kontrast ? Np mam prograi gqcam w nim moge ruszac jasnoscia/kontrastem ale jak wyjde i wroce to mam domyslne caly czas takie same. Gdzie to mozna zmienic ? Albo jakie sa od tego polecenia ?
Kamerka USB + spca5xx + jasnosc/kontrast
-
Re: Kamerka USB + spca5xx + jasnosc/kontrast
Jasność, kontrast, gamma i inne można przekazać jako parametry do modułu. Więc na początek polecam modinfo spca5xxBajek pisze:Mam kamerke USB Creative WebCam Vista.
Gdzie teraz w systemie moge zmieniec jasnoc i kontrast ? Np mam prograi gqcam w nim moge ruszac jasnoscia/kontrastem ale jak wyjde i wroce to mam domyslne caly czas takie same. Gdzie to mozna zmienic ? Albo jakie sa od tego polecenia ?
Okej modinfo wywalil mi spis parametrow. Jak teraz np zmienic jak mam cos takiego:
np gamme. Jaki jest do tego polecenie ?
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
parm: OffBlue:OffBlue setting range -128 to 128
parm: OffRed:OffRed setting range -128 to 128
parm: gamma:gamma setting range 0 to 7 3-> gamma=1
parm: force_rgb:Read RGB instead of BGR
Pozdrawiam
-
A jak ładujesz moduł? Jak ręcznie to modprobe spca5xx gamma=4 OffBlue=63 itd. Jak z automatu to ustaw te opcje w /etc/modules lub /etc/modprobe* (generalnie man modprobe)Bajek pisze:Okej modinfo wywalil mi spis parametrow. Jak teraz np zmienic jak mam cos takiego:
np gamme. Jaki jest do tego polecenie ?Kod: Zaznacz cały
parm: OffBlue:OffBlue setting range -128 to 128 parm: OffRed:OffRed setting range -128 to 128 parm: gamma:gamma setting range 0 to 7 3-> gamma=1 parm: force_rgb:Read RGB instead of BGR
Pozdrawiam