Firewall

Wszystko Off Topic
mlyczek
Junior Member

Firewall

Post autor: mlyczek »

Ostatnio naszły mnie myśli o firewall'u. Pod windowsem było oczywiste, że używałem, a pod Debianem (w ogóle pod linuksem)?

I stąd moje pytanie: czy używa ktoś z Was firewall'a? Jeśli tak to na jakich ustawieniach, czyli co blokujecie itd., (nie chce znać dokładnych szczegółów, bo nie są mi one potrzebne, ale tak ogólnie)?
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

mlyczek pisze:Ostatnio naszły mnie myśli o firewall'u. Pod windowsem było oczywiste, że używałem, a pod Debianem (w ogóle pod linuksem)?
Jak to twierdzi znajomy deweloper, firewall nie jest potrzebny na Desktopie.
I stąd moje pytanie: czy używa ktoś z Was firewall'a? Jeśli tak to na jakich ustawieniach, czyli co blokujecie itd., (nie chce znać dokładnych szczegółów, bo nie są mi one potrzebne, ale tak ogólni
Ja używam firewalla - iptables ;)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

iptables to domyślny firewall w GNU/Linuksach, ale ja nie używam bo nie chce mi się konfigurować, a wykorzystanie gotowca się nie liczy ;)

btw.
podobno porządny system nie potrzebuje firewalla, bo firewall jest tylko uzupełnieniem zabezpieczeń, ale i tak to system powinien być bezpieczny - nie firewall.

według mnie firewall to tak jak płot przed domem, jeśli dom jest zamknięty na klucz to po co płot? *

* zakładam że podwórka nie ma ;)
Rad
Member

Post autor: Rad »

Na desktopie nie ma sensu, na serwerze bardzo się przydaje ;].

Ja w domu tylko go używam do udostępniania internetu siostrze, innych zastosowań nie widzę ;].
mlyczek
Junior Member

Rad pisze:Ja w domu tylko go używam do udostępniania internetu siostrze, innych zastosowań nie widzę ].
Masz go cały czas włączony (np. firestarter), czy włączasz tylko wtedy, gdy chcesz udostępniać?
Rad
Member

Post autor: Rad »

Napisałem skrypt startowy wykonujący określone regułki, który ładuje się wraz z systemem. I te regułki są aktywne przez cały czas pracy komputera. Nie używam żadnych firestartów, ani czegoś takiego, zawsze piszę skrypt :) .
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Rad - ja robię identycznie do udostępniania internetu bratu :)

Plik etc/init.d/firewall z kilkoma instrukcjami dla iptables uruchamiany automatycznie dzięki update-rc + do tego wszystkiego dhcp :-P
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Na desktopie nie używam. Na serwerze tak.
mlyczek
Junior Member

Debian pisze:Na desktopie nie używam. Na serwerze tak.
No to mnie uspokoiliście. Bo już miałem wątpliwości co do tego, czy dobrze robię, że nie używam firewalla.

Martwi mnie tylko to, że jak uruchomię SAMBę, to za moment podłącza się mi 3-5 jakiś ludzi z internetu (dziwne, bo SAMBA to do LANu, nie?). Korzystają z zasobu nobody, więc pewnie z tym muszę pokombinować, ale to już inny temat.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

mlyczek pisze:to za moment podłącza się mi 3-5 jakiś ludzi z internetu
i ze względu na to, że nie wiem kto to jest, to mam firewalla - tak dla pewności :)
ODPOWIEDZ