Zdalny pulpit i ukryta dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
viper_lasser

Zdalny pulpit i ukryta działalność administratora

Post autor: viper_lasser »

Witam.
Mam pod opieką 2 komputery z Debianem. Na te komputery od czasu do czasu chciałbym zalogować się zdalnie poprzez np. vncviewerem. Zainstalować i sprawdzić nowe oprogramowanie.
Chciałbym to zrobić w ten sposób żeby zwykły użytkownik nie widział że loguję się i aktualnie podglądam np. co ktoś robi na danym komputerze.
Mam na tych komputerach zainstalowany x11vncserver i na razie udaje mi się zalogować do aktualnie otwartej sesji. Chciałbym mieć możliwość logowania w ten sposób żeby tworzyła mi się nowa, na której coś mógłbym robić. Pytanie tylko jak to zrobić?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

To logujesz się na swoje konto i odpalasz sesje np. GNOME poleceniem vncserver (po IP podajesz nr ekranu, jak jest ich kilka)
viper_lasser

grzesiek, a mógłbyś podpowiedzieć w jaki sposób poprzez ssh zalogować się (tzn. nowego użytkownika)?

Przykładowo jeśli po wpisaniu polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ps -aux | grep gdm
wyświetli mi się wpis:

user      2381  2.2  1.9  15180 10032 tty7     Ss+  13:36   9:48 /usr/X11R6/bin/X :0 -audit 0 -auth /var/lib/gdm/:0.Xauth -nolisten tcp vt7
Co oznacza że jest zalogowany tylko 1 użytkownik, więc mogę uruchomić:

x11vnc -auth /var/lib/gdm/:0.Xauth
i w tightvnc będę mógł się dostać do danego pulpitu, na którym już jest zalogowany użytkownik.

Z niewiadomych przyczyn uruchomienie vncservera i późniejsza próba dostania się do tego pulpitu poprzez ,,tightvnc'' niby mi się udaje, ale na ekranie nic nie widać - tylko widzę siwy ekran.
Dziękuję za dotychczasową podpowiedź.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

To co ty w końcu chcesz sam się zalogować i coś robić czy podglądać co się dzieje w danej chwili?
VNC byś musiał odpowiednio skonfigurować w katalogu użytkownika.
Z tego co pamiętam to ekran o nr 0 pokazuje aktywny obraz.
viper_lasser

Generalnie to obydwie opcje wchodzą w grę ale nie zależy mi aż tak na podglądaniu danego użytkownika. Po prostu chciałbym mieć możliwość zdalnego zalogowania się na X-y.
Usul

Post autor: Usul »

VncViewer poszukaj prze Google.
Serwer wrzucasz na komputer żeby startował z systemem. A ty od siebie klientem logujesz się na dowolne konto drugiego komputera (tak jakbyś miał jeszcze jedno okno i klawiaturę). Możesz robić na komputerze wszystko co ci się żywnie podoba, jakbyś sam przy nim siedział
Co do podglądactwa:
- Wstydź się i wybij sobie takie głupie pomysły. To nieetyczne.
ODPOWIEDZ