Czy jest możliwa instalacja Debiana przez putty?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
mousik2

Czy jest moŻliwa instalacja Debiana przez putty?

Post autor: mousik2 »

Witam.
Czy jest możliwa instalacja Debiana 5.0 z Putty?
Jeśli tak to jak wystartować eth0 i sshd przed startem instalatora?
-5tan

Post autor: -5tan »

Jeżeli masz możliwość łączenia się po ssh z komputerem, na którym chcesz zainstalować system, to oczywiście możesz dokonać instalacji Debiana.

Problem polega na tym, że nie opisałeś konkretnie swojego problemu - czy komputer, na którym będziesz instalować Debiana działa pod kontrolą Windows czy Linuksa. Piszesz o putty, więc zakładam, że pod Windows. Ale to tylko domysły, więc nie będę się rozpisywał.

W skrócie: w zależności od Twojej sytuacji, zainteresuj się debootstrap, win32-loader (oraz stroną http://goodbye-microsoft.com/)

Powodzenia :)
mousik2

Sciagnalem program z tego linka jednak on by byl pomocny tylko przy instalacji lokalnej...
Ja nie mam za bardzo takiej mozliwosci, poniewaz nie moge podlaczyc monitora do tej maszyny. Mam do dyspozycji tylko terminal, ktory dziala dziwnie i cuda na nim wychodza...
Dodam jeszcze, ze na tej stronce wyczytalem: Debian Installation Guide for i386 (32-bit) or amd64 (64-bit) flavours, ja mam architekture hppa.

Debootstrap odpada:
Zrodlo - Wiki: debootstrap is a tool which will install a Debian base system into a subdirectory of another, already installed system.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Re: Czy jest moŻliwa instalacja Debiana przez putty?

Post autor: Redhead »

mousik2 pisze:Witam.
Czy jest możliwa instalacja Debiana 5.0 z Putty?
Jeśli tak to jak wystartować eth0 i sshd przed startem instalatora?
Z tego co wiem to Debiana nie można zainstalować zdalnie przez jakąś aplikację. Nie ma też opcji ,,programu rozruchowego''.
Co można zrobić to instalować poprzez iLO na serwerach HP, dla innych serwerów są inne odpowiednie opcje, ale płyta znowu też musi znajdować się na serwerze.
-5tan

mousik2 pisze:Debootstrap odpada:
Zrodlo - Wiki: debootstrap is a tool which will install a Debian base system into a subdirectory of another, already installed system.
Jeżeli łączysz się przez ssh, to masz już tam "already installed system".
Z architekturą hppa czy PA-RISC nie miałem nigdy do czynienia, więc to co napiszę może być podobne do błądzenia w mroku, więc proszę o wybaczenie, jeżeli będę głosił jakieś herezje nie znajdujące odbicia w rzeczywistości HP ]jest dostępny dla hppa[/URL] i da się go wykorzystać do "nowej instalacji" systemu. To prawda, że instaluje się w podkatalogu istniejącego systemu, ale gdy ten podkatalog znajduje się na oddzielnej partycji i odpowiednio wyedytuje się np. /etc/fstab i /boot/grub/menu.lst - wtedy można w miarę bezproblemowo wykorzystać debootstrap do instalacji nowego systemu. Wszystko zależy od tego, jak bardzo funkcjonalny jest Twój dostęp przez ssh - tzn. czy możesz utworzyć taką oddzielną partycję dla debootstrap i tak dalej...
Redhead pisze: Z tego co wiem to Debiana nie można zainstalować zdalnie przez jakąś aplikację. Nie ma też opcji ,,programu rozruchowego''.
Być może masz rację :) Wszystko zależy od tego, co rozumiemy przez "zainstalować zdalnie". Dodam jednak, że zdarzyło mi się zainstalować Debiana łącząc się przez ssh z drugim komputerem. Stał w drugim pokoju, ale jak dla mnie było to wystarczająco zdalne ;)
Oczywiście było to proste, bo siedziało w nim jakieś Live-CD z Ubuntu, czy czymś tam. W każdym razie było to jakieś distro Linuksa.

EDIT: poprawiłem literówkę w PA-RISC :)
mousik2

Ja przez zdalną instalację mam na myśli to, że wkładam cd, uruchamiam, eth0 yp, sshd start i resztę z innego komputera wykonuje. Jak wspomniałem wcześniej nie ma żadnego systemu. Próbowałem wcześniej z Gentoo bo ma wsparcie dla PA-RISC lecz po restarcie mam:

Kod: Zaznacz cały

kernel panic
-5tan

Czyli wszystko zależy od funkcjonalności Twojego ssh - jeżeli będzie tam zestaw poleceń, które są niezbędne do instalacji, to powinno się udać.
Jestem zielony w temacie HP-PA - wkładasz CD, startujesz. Zatem pewnie problem polega na zdobyciu linuksowego Live-CD ze wsparciem dla PA-RISC?

Edycja:
Po chwili poszukiwania znalazłem to a w szczególności automatyczna instalacja. Zajrzyj też pod ten link: fai dla niecierpliwych
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Post autor: cyryllo »

Istnieje jeszcze możliwość instalacji przez kabel COM + Putty zależy czy twój serwer ma taką opcję. Jaki serwer posiadasz?
mousik2

hp 9000 k200. Spróbuje zainstalować na terminalu, może jakoś to pójdzie.
Kabel COM+putty? Na jakiej zasadzie? To chyba bardziej lokalnie niż zdalnie...
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Post autor: cyryllo »

Tak lokalnie.
ODPOWIEDZ