[+] Przeniesienie systemu z jednego komputera na drugi
[+] Przeniesienie systemu z jednego komputera na drugi
Witam, mam takie pytanie.
Obecnie mam serwer oparty o Debiana. Jako że płyta główna jest do kitu, i nie chce widzieć odpowiedniej liczby pamięci RAM (brak dostępnych aktualizacji BIOSu), chciałbym go przenieść na inny sprzęt, który mam pod ręką.
I teraz... czy jest możliwość przeniesienia całego systemu na inny komputer z inną płytą główną, tak żeby dostosował się on do nowego środowiska bez konieczności pełnej reinstalacji.
Zależałoby mi na tym, bo ponowne konfigurowanie całego systemu do obecnego stanu trwało by dość długo.
Oba komputery oparte na procesorze PIII, jeden 800MHz, drugi natomiast na 1000MHz.
Z tym że, pierwszy jest na przejściówce 370 podpiętej pod Slot 1, natomiast drugi bezpośrednio.
Płyta główna w pierwszym to VIA, natomiast w drugim (Dell GX150) Intel.
z poważaniem
Obecnie mam serwer oparty o Debiana. Jako że płyta główna jest do kitu, i nie chce widzieć odpowiedniej liczby pamięci RAM (brak dostępnych aktualizacji BIOSu), chciałbym go przenieść na inny sprzęt, który mam pod ręką.
I teraz... czy jest możliwość przeniesienia całego systemu na inny komputer z inną płytą główną, tak żeby dostosował się on do nowego środowiska bez konieczności pełnej reinstalacji.
Zależałoby mi na tym, bo ponowne konfigurowanie całego systemu do obecnego stanu trwało by dość długo.
Oba komputery oparte na procesorze PIII, jeden 800MHz, drugi natomiast na 1000MHz.
Z tym że, pierwszy jest na przejściówce 370 podpiętej pod Slot 1, natomiast drugi bezpośrednio.
Płyta główna w pierwszym to VIA, natomiast w drugim (Dell GX150) Intel.
z poważaniem
Polecam zajrzeć do tego --> How-To.
Jakieś niezgodności mogą się pojawić (w końcu sprzęt nie jest taki sam), ale myślę, że ewentualna rekonfiguracja xorga powinna sprawę załatwić.I teraz... czy jest możliwość przeniesienia całego systemu na inny komputer z inną płytą główną, tak żeby dostosował się on do nowego środowiska bez konieczności pełnej reinstalacji
Na szczęście X-ów nie mam na nim, bo mi jest niepotrzebny. Tylko powłoka, poczytałem jeszcze w internecie, więc zrobię sobie mały test. Sklonuję dysk twardy obecnego systemu i spróbuje odpalić go na nowym komputerze, tak że serwer będzie chodzić na komputerze offline popatrzę czy można spokojnie przenieść.
Jeszcze jedno pytanie.
Czy Debian identyfikuje jakoś karty sieciowe, jak przełożę je do nowego komputera, to czy poprawnie wykryje i przypisze eth0 i eth1?
pozdr.
ps. HoW-to zaraz przeczytam, dzięki
Jeszcze jedno pytanie.
Czy Debian identyfikuje jakoś karty sieciowe, jak przełożę je do nowego komputera, to czy poprawnie wykryje i przypisze eth0 i eth1?
pozdr.
ps. HoW-to zaraz przeczytam, dzięki
Akkon, pytanie po przeczytaniu HOW-to. Mowa o przeniesieniu partycji, jak chce przenieść cały dysk za jednym zamachem a mam na nim kilka partycji, np. hda wystarczy tak podać? I co stanie się z wolnym miejscem na większym dysku docelowym? Można powiększyć poszczególne partycje czy z tego miejsca utworzyć tylko jedna nową?
Zrobiłem kopię dysku, tak na wszelki wypadek w innym programie, ale nie było potrzebne.
System odpalił się prawidłowo, i wszystko poszło dobrze, łącznie z kartami sieciowymi.
@Demerzel
Co do kopiowania dysku (na inny większy), użyłem oprogramowania firmy Acronis, jedyne co to trzeba było tylko przywrócić MBR i GRUB-a z płytki instalacyjnej. Jednocześnie, przy zmianie rozmiaru partycji, podczas włączenia systemu niezbędne będzie przeprowadzenie sprawdzania zgodnie z poradnikiem.
Pozdrawiam.
System odpalił się prawidłowo, i wszystko poszło dobrze, łącznie z kartami sieciowymi.
@Demerzel
Co do kopiowania dysku (na inny większy), użyłem oprogramowania firmy Acronis, jedyne co to trzeba było tylko przywrócić MBR i GRUB-a z płytki instalacyjnej. Jednocześnie, przy zmianie rozmiaru partycji, podczas włączenia systemu niezbędne będzie przeprowadzenie sprawdzania zgodnie z poradnikiem.
Pozdrawiam.
Tak, wystarczy podać nazwy dysków wg wzoru:Demerzel pisze:jak chce przenieść cały dysk za jednym zamachem a mam na nim kilka partycji, np. hda wystarczy tak podać?
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/dysk_źródłowy of=/dev/dysk_docelowy
Nie zostanie zagospodarowane, a system nie będzie go widział (podobnie jak w przypadku partycji).I co stanie się z wolnym miejscem na większym dysku docelowym?
Nie testowałem tego w ten sposób więc pewności nie mam, ale polecenieMożna powiększyć poszczególne partycje czy z tego miejsca utworzyć tylko jedna nową?
Kod: Zaznacz cały
resize2fs -p /dev/dysk_docelowy
Spróbuj, przetestuj, o spostrzeżeniach opisz na forum :-)adnix pisze:Zastanawiam się jak system zachowa się po przeniesieniu na inny sprzęt.
Te zaimplementowane w jądrze tak. Sterowniki instalowane pod konkretny sprzęt (np. grafika) z oczywistych powodów nie, ale nawet jeśli X'y nie wstaną, to nie ma przecież żadnej trudności by zainstalować w konsoli to co potrzeba, przekonfigurować xoga itd.adnix pisze:Czy dobierze sobie odpowiednie do niego sterowniki i załaduje odpowiednie moduły?
Niech tak będzie:Spróbuj, przetestuj, o spostrzeżeniach opisz na forum :-)
Sprzęt nr 1:
Notebook Dell e4300 Wnętrzności
Sprzęt nr 2:
Notebook Lenovo T61Wnętrzności
Przenoszony system - Ubuntu 9.04 - aktualizowany wcześniej z 8.04
System został przeniesiony z 1 do 2 przy pomocy narzędzia Clonezilla(opcja device to file).
Przeniesienie zakończyło się prawie pełnym sukcesem. System uruchomił się bez problemu w czasie zbliżonym do uruchamiania della. Piszę prawie, bo jedyne co zauważyłem po dłuższym czasie użytkowania, to krótkie występujące bardzo sporadycznie lagi rhythmboxa(wydaje mi się, że reinstalacja powinna pomóc ale nie mogę się zebrać ).
Zaobserwowałem lekki spadek wydajności, ale Notebook Lenovo jest stosunkowo słabszy(szczególnie prędkość dysku) dlatego nie mogę stwierdzić, że przeniesiony system sam w sobie jest mniej wydajny.
Wniosek:
W przyszłości, zmieniając kompa również przeniosę system w ten sposób, oszczędzając sobie wiele pracy.