zablokowanie sieci lokalnej
zablokowanie sieci lokalnej
Czy da się zablokować sieć lokalną tak, żeby użytkownicy nie mogli pomiędzy sobą przesyłać danych?
Faktycznie niejasno napisałem, mam sieć na DSL i trochę użytkowników za serwerem . Chodzi o to że mam kilku klientów po radiu 2.4GHz. Kliku użytkowników bardzo dużo gra i generują mi duży ruch na accespointach, taki że przeszkadzają innym klientom. Na tym akurat ap co mi przeszkadza nie mam możliwość zablokowania ruchu pomiędzy jednym a drugim ap. Pomyślałem że może coś sie na serwerze da zrobić.
[ Dodano: 2007-03-19, 07:57 ]
A topologia, to tzw. "osiedlowa" ;-) , jak jakiś użytkownik chce neta, wtedy się kombinuje, jak tu jego w miarę najtańszy sposób podłączyć, używam tylko zwykłych switchy, na wymianę na switche zarządzalne raczej nie ma szans, za dużo tego jest.
[ Dodano: 2007-03-19, 07:57 ]
A topologia, to tzw. "osiedlowa" ;-) , jak jakiś użytkownik chce neta, wtedy się kombinuje, jak tu jego w miarę najtańszy sposób podłączyć, używam tylko zwykłych switchy, na wymianę na switche zarządzalne raczej nie ma szans, za dużo tego jest.
Skoro jedynym urzadzeniem zarzadzajacym jest router, to caly ruch idzie przez niego. Switche w L2 nie maja takiej mozliwosci, wiec osoba ktora chce zaciagnac cos od drugiej osoby, mimo ze sa w jednym switchu to i tak ruch musi dojsc do samego routera, a nastepnie wraca z powrotem. Wymiana switchy na za zarzadalne napewno spowodowala by zwiekszenie mozliwosci w sieci min. vlany. Powiem szczerze ze nie zastanawialem sie nad tym jak to zrobic na routerze, ale pewnie mozna postawic jakis firewall i zarzadzac ruchem pomiedzy ip-ekami.
Z tym to się nie zgodzę w tym przypadku, przejrzyj sobie proszę jakąkolwiek tablice rutingu. Jeśli pakiet ma być dostarczony do komputera, który znajduje się w tej samej sieci (bitowe AND na masce sieci i adresie IP nadawcy i odbiorcy) to jest przesyłany przez sieć bezpośrednio do odbiorcy, a nie przez żaden ruter. Adresy MAC są określane na podstawie protokołu ARP.Kamyk pisze:Skoro jedynym urzadzeniem zarzadzajacym jest router, to caly ruch idzie przez niego. .
Ja innego wyjścia nie widzę jak switch zarządzany.
.....dla zwykłej sieci osiedlowej vlany i zarządzalne switche to raczej czysta teoria. Sam osobiście w swoich sieciach separuje fizycznie klientów radiowych i kablowych (eth1->lan1, eth2->lan2), na routerku dozwolony jest ruch między sieciami ale są powycinane mało bezpieczne porty- puki co sprawdza sięKamyk pisze:zwiekszenie mozliwosci w sieci min. vlany.
Dodatkowo można jako AP (przynajmniej te główne) stosować mikrotiki i już bezpośrednio na nim blokować lub kolejkować w jakiś sposób ruch między klientami.