[+] System nie startuje - Non-System disk

Ogólne pytania dotyczące systemu
Shingo

[+] System nie startuje - Non-System disk

Post autor: Shingo »

Witam.

Dziś rano uruchomiłem swojego laptopa i nie mogę uruchomić systemu. Na jednej partycji mam Debiana Sid, a na drugiej Windows XP. Niezależnie od tego co wybiorę z listy gruba, pojawia się taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Unaligned pointer 0x6274
Aborted. Press any key to exit.
a potem:

Non-System disk or disk error
replace and strike any key when ready
Uruchomiłem System Rescue Disk i sprawdziłem partycje za pomocą fsck. ¯adnych błędów i błędnych bloków. Mogę je zamontować i mam dostęp do danych. Skopiowałem już część plików na zewnętrzny dysk.

Dysk ma mniej niż rok z tego co pamiętam. Podejrzewam, że to może wina gruba (wczoraj pobrałem aktualizację), ale nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim błędem.

Jeśli ktoś wie co jest grane, proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
panjandrum

Post autor: panjandrum »

Shingo

Przeglądałem, ale niestety nadal nie wiem jak sobie poradzić z problemem. Tam jest głównie mowa o windows, a ja nie mogę uruchomić żadnego systemu.

Udało mi się rozwiązać problem. Wina na szczęście grub'a, a nie dysku. Uruchomiłem grub-install, a po restarcie załadowałem system ręcznie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przedstaw wynik polecenia:

fdisk - l
z poziomu livecd. Aktualizowałeś jądro?
Shingo

Aktualizowałem tylko grub'a. Udało mi się już rozwiązać problem (poprzedni post). Jeszcze tylko od nową konfigurację muszę zapisać, żeby za każdym razem nie uruchamiać systemu ręcznie.
ODPOWIEDZ