[+] Jak zamkn

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
nieobecny
Beginner

[+] Jak zamknąć system we fluxboksie?

Post autor: nieobecny »

Witam jak w temacie mam problem z zamykaniem systemu w menu fluxbox bo chcę dodać to tak

Kod: Zaznacz cały

[exec] (zamykanie systemu) {sudo /sbin/shutdown -h now}
ale to mi jakoś nie działa i nic się nie wyłącza.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
winnetou

Post autor: winnetou »

A skonfigurowałeś poprawnie sudo?
enz

Re: Jak zamknąć system w fluxbox

Post autor: enz »

nieobecny pisze:Witam jak w temacie mam problem z zamykaniem systemu w menu fluxbox bo chcę dodać to tak

[exec] (zamykanie systemu) {sudo /sbin/shutdown -h now}
ale to mi jakoś nie działa i nic sie nie wyłącza :(
Z góry dzięki za odpowiedz.

[exec] (zamykanie systemu) {aterm -e sudo /sbin/shutdown -h now}
Oczywiście możesz użyć jakiegokolwiek terminala ;)
winnetou

enz, a możesz mi powiedzieć po jakiego grzyba Ci $TERM przy shutdown?? Ja mam takie wpisy:

[exec]  (Poweroff)      {sudo /sbin/poweroff}
[exec]  (Reboot)        {sudo /sbin/reboot}
i wszystko działa. Przypuszczam, że nieobecny po prostu nie skonfigurował sudo. A jak to zrobić jest na forum ;)
Zigit

Post autor: Zigit »

Ja mam coś takiego:

Zamknij system:

[exec] (Zamknij system) {gksu /sbin/poweroff}
Uruchom ponownie:

[exec] (Uruchom ponownie) {gksu /sbin/reboot}
Wyloguj:

[exit] (Wyloguj)
Kiedy użyjesz tego po raz pierwszy, pokaże Ci się okno, żeby podać hasło dla konta root. Zaznaczasz tam opcje, żeby zapamiętał hasło na stałe. Podajesz hasło do bazy default utworzonej przez gksu. Za drugim razem, zapyta o hasło do bazy utworzonej przed chwilą, i także w tym wypadku zaznaczasz, żeby program zapmiętał hasło na stałe. I po kłopocie.
winnetou

Zigit, tylko weź pod uwagę, że Twoim sposobem musiałby doinstalować gksu co wiąże się z zassaniem połowy GNOME a chyba nie o to chodzi. Ustawić sudo i nie ma problemów i jesteśmy niezależni od kobylastych GNOME/KDE.
enz

Post autor: enz »

[quote="winnetou"]enz, a możesz mi powiedzieć po jakiego grzyba Ci $TERM przy shutdown?? Ja mam takie wpisy:

[exec]  (Poweroff)      {sudo /sbin/poweroff}
[exec]  (Reboot)        {sudo /sbin/reboot}
i wszystko działa. Przypuszczam, że nieobecny po prostu nie skonfigurował sudo. A jak to zrobić jest na forum ]
Ja ze względów bezpieczeństwa, używając sudo, wolę wpisywać hasło ;)
Zigit

winnetou pisze:Zigit, tylko weź pod uwagę, że Twoim sposobem musiałby doinstalować gksu czo wiąże się z zassaniem połowy GNOME a chyba nie o to chodzi ]
Widzisz, autor tematu nie określił jaką przeprowadził instalację (przez sieć, z XFCE, czy standardową) dlatego przyjąłem, że instalował standardowy system. A o ile pamięć mnie nie myli, domyślnym menadżerem okien w Debian jest GNOME. Oczywiście, że Twój sposób też jest skuteczny ;] Ale, jako że mam GNOME i nie chciało mi się bawić w ustawianie sudo, użyłem gksu.
winnetou

Nie chcę się czepiać ale tytuł tematu brzmi: "Jak zamknąć system we fluxboksie" Więc na pewno nie chodzi o GNOME a może ja się nie znam.
Zigit

Z tymże Fluxbox, to menadżer okien, który "... budujemy, niczym z klocków. Sami decydujemy jakie narzędzie ma być do czego wykorzystywane". Tym się sugeruję. Ale nie ma co wojny wywoływać. Napisałem tylko z jakiego sposobu ja korzystam i tyle.
ODPOWIEDZ