Ruter NETGEAR - Chello 10/1 - po
Ruter NETGEAR - Chello 10/1 - połączenie wifi
Witam. Ogólnie to z Linuksem mam do czynienia od dość dawna, od dziś Lenny 5.0.2 na laptopie Amilo PA2510. Teraz konkrety:
Nie mogę się połączyć z siecią bezprzewodową. Ruter to NETGEAR. ISP Chello 10/1 mbps. Jak się połączyć z siecią? Nie instalowałem żadnych pakietów, szukałem trochę o sieci na Debianie ale niewiele wywnioskowałem. Nie instalowałem pakietów bo nie mam jak, nawet eth0 mi nie działa. Jak, gdzie skonfigurować sieć żebym mógł normalnie śmigać?
Wiem wiem, akurat w tym temacie jestem zielony. Na Ubuntu wszystko działa bez żadnych dodatkowych pakietów, jednak wolę Debiana (sentyment) i chciałbym przy nim pozostać.
Proszę o pomoc.
Nie mogę się połączyć z siecią bezprzewodową. Ruter to NETGEAR. ISP Chello 10/1 mbps. Jak się połączyć z siecią? Nie instalowałem żadnych pakietów, szukałem trochę o sieci na Debianie ale niewiele wywnioskowałem. Nie instalowałem pakietów bo nie mam jak, nawet eth0 mi nie działa. Jak, gdzie skonfigurować sieć żebym mógł normalnie śmigać?
Wiem wiem, akurat w tym temacie jestem zielony. Na Ubuntu wszystko działa bez żadnych dodatkowych pakietów, jednak wolę Debiana (sentyment) i chciałbym przy nim pozostać.
Proszę o pomoc.
Dobrze by było, abyś podał więcej informacji.
Co to za karta wifi ?
Sieć niezabezpieczona / zabezpieczona (jeśli tak to czym?)
Co to za karta wifi ?
Kod: Zaznacz cały
lspci -v
Sieć zabezpieczona, WPA2. Zaraz dam wynik z lspci.
To jak, może ktoś pomóc? Bardzo mi na tym zależy.
Kod: Zaznacz cały
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
Subsystem: Atheros Communications Inc. Device 3067
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
Memory at c0300000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ath5k_pci
Kernel modules: ath5k
08:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 01)
Subsystem: Fujitsu Siemens Computers Device 110a
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 1276
I/O ports at a000 [size=200]
Memory at c0400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
[virtual] Expansion ROM at 88000000 [disabled] [size=128K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: r8169
Kernel modules: r8169
-
- Senior Member
Lenny winien mieć kernel w wersji z ath5k. Wrzuć sobie w sieć i popatrz jak to się konfiguruje. Na tym komputerze, kiedy jeszcze używałem Debiana mi to zadziałało (był to sid w wersji jeszcze z listopada zeszłego roku). Jeśli nie - to madwifi. I jak pisze qba7878, sporo jest poradników, także w tym forum. Prawdopodobnie po prostu nie masz zainstalowanych sterowników. Aha, nie mieszaj ath5k i madwifi bo do niczego dobrego to nie prowadzi.
Zainstalowałem wczoraj sobie squeeze - no i eureka - jakoś działa, znalazłem poradnik jak się połączyć z siecią wifi z poziomu konsoli - podziałało, ale musiałem usunąć hasło z routera. Jak mam hasło - nie działa, jak jest router niezabezpieczony to działa. W Wifi-Radarze ciągle jest napisane coś w stylu wyszukiwania IP przez DHCP... Co teraz zrobić? Hasło mam w WPA.
Teoretycznie to tak :
http://wifi-radar.berlios.de/v2.x/howto ... o-wpa.html
Ale u mnie to nie specjalnie działa więc skorzystałem z tego:
http://www.planeta.toliman.pl/2006/05/linux-i-wpa.html
i działa bez najmniejszego problemu.
http://wifi-radar.berlios.de/v2.x/howto ... o-wpa.html
Ale u mnie to nie specjalnie działa więc skorzystałem z tego:
http://www.planeta.toliman.pl/2006/05/linux-i-wpa.html
i działa bez najmniejszego problemu.
-
- Senior Member
RaFFi, Sprawdź, czy masz wpa_supplicant. Podręcznik do niego jest np. na jakilinux.org.
Wydaje mi się, że lepszym dla Ciebie rozwiązaniem jest jednak zainstalowanie programu wicd (jeśli nie ma w repozytorium, to sprawdź sobie na ich stronie). APT pociągnie Ci zależności, podłączenie do sieci jest banalne.
Jeśli chcesz podobnego menedżerka w trybie konsolowym, to najlepsze rozwiązanie ułatwiające pracę nazywa się ceni i niestety dostępne jest wyłącznie dla siduksa. Niekiedy działa w Debianie (ba, u mnie nawet w Kubuntu).
Wadą rozwiązania z wicd (jak również innych, które działają w trybie graficznym) jest to, że połączenia nawiązują się po starcie Xów i/lub środowiska.
Polecałbym zatem rozwiązanie: WICD+Ceni (w zapasie). Alternatywę masz m.in. na jakilinux.org w dziale dla początkujących. Konfigurując wg tamtego tutoriala nie potrzebujesz żadnych narzędzi graficznych. Co masz zainstalować itd. jest tam opisane.
Wydaje mi się, że lepszym dla Ciebie rozwiązaniem jest jednak zainstalowanie programu wicd (jeśli nie ma w repozytorium, to sprawdź sobie na ich stronie). APT pociągnie Ci zależności, podłączenie do sieci jest banalne.
Jeśli chcesz podobnego menedżerka w trybie konsolowym, to najlepsze rozwiązanie ułatwiające pracę nazywa się ceni i niestety dostępne jest wyłącznie dla siduksa. Niekiedy działa w Debianie (ba, u mnie nawet w Kubuntu).
Wadą rozwiązania z wicd (jak również innych, które działają w trybie graficznym) jest to, że połączenia nawiązują się po starcie Xów i/lub środowiska.
Polecałbym zatem rozwiązanie: WICD+Ceni (w zapasie). Alternatywę masz m.in. na jakilinux.org w dziale dla początkujących. Konfigurując wg tamtego tutoriala nie potrzebujesz żadnych narzędzi graficznych. Co masz zainstalować itd. jest tam opisane.
Ogolnie to jestem dosc poczatkujacym uzytkownikiem Debiana, wiec o kompilacji kernela za duzo nie wiem. Czyli wg Ciebie, mam zainstalowac wicd? Mam squeeze (juz o tym pisalem). Zaraz zobacze co z tego wyjdzie.
Dobra, mam wicd. W Preferences zmienilem Wired interface na wlan0. Jest napisane ze polaczono z siecia przewodowa (zonk, jestem na wifi :>)
WiFi radar pokazuje ze jestem polaczony z moja siecia.
Tylko ze aktualnie usunalem zabezpieczenie. Zaraz zaloze haslo w WPA, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dobra, mam wicd. W Preferences zmienilem Wired interface na wlan0. Jest napisane ze polaczono z siecia przewodowa (zonk, jestem na wifi :>)
WiFi radar pokazuje ze jestem polaczony z moja siecia.
Tylko ze aktualnie usunalem zabezpieczenie. Zaraz zaloze haslo w WPA, zobaczymy co z tego wyjdzie.