Kod: Zaznacz cały
aptitude install flashplayer-mozilla
Natomiast odnośnie zamykania systemu to dla trybu pojedynczego użytkownika lepiej jest użyć: poweroff -fi
aptitude install flashplayer-mozilla
Po pierwsze na końcu polecenia nie potrzebna jest kropka. Po drugie dałbym sobie spokój z tym grep, czyli:Jak sprawdzić czy pakiet jest zainstalowany w systemie?
Należy wydać polecenie:
$ dpkg -l | grep nazwa_pakietu.
dpkg -l nazwa_pakietu
dpkg -l apt
dpkg -l | grep apt
dpkg -l pakiet_niezainstalowany
dpkg -l | grep pakiet_niezainstalowany
dpkg -l
Zlituj sie na tym biednym początkującym użytkownikiem. Ma przebrnąć przez manual korzystania z podręcznika systemowego ;-) . Wydaje mi się, że wystarczy informacja, że wciskając literę q opuszcza się podręcznik.Korzystanie z podręcznika systemowego.
$ man man – wyświetla informacje o podręczniku systemowym
Gdzieś w sieci znalazłem takie stanowisko, że mimo iż pod systemy Linux/Unix jest bardzo mało wirusów, prędzej jakieś robaki, to zaleca się zainstalowanie jakiegoś antywirusa. Nie koniecznie żeby chronić własny system operacyjny, ale żeby nie rozprzestrzeniać wirusów pod np. Windows. Sam mam zainstalowany program clamscan oraz Antivir. Przydaje się też jeśli mamy na innej partycji Windowsa. Nie wszystkie wirusy da się wykryć lub usunąć pod działającym systemem.piter pisze:No i koniecznie chciałem zainstalować program antywirusowy