Ruter NETGEAR - Chello 10/1 - po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
RaFFi

Ruter NETGEAR - Chello 10/1 - połączenie wifi

Post autor: RaFFi »

Witam. Ogólnie to z Linuksem mam do czynienia od dość dawna, od dziś Lenny 5.0.2 na laptopie Amilo PA2510. Teraz konkrety:
Nie mogę się połączyć z siecią bezprzewodową. Ruter to NETGEAR. ISP Chello 10/1 mbps. Jak się połączyć z siecią? Nie instalowałem żadnych pakietów, szukałem trochę o sieci na Debianie ale niewiele wywnioskowałem. Nie instalowałem pakietów bo nie mam jak, nawet eth0 mi nie działa. Jak, gdzie skonfigurować sieć żebym mógł normalnie śmigać?
Wiem wiem, akurat w tym temacie jestem zielony. Na Ubuntu wszystko działa bez żadnych dodatkowych pakietów, jednak wolę Debiana (sentyment) i chciałbym przy nim pozostać.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
kodzik
Beginner

Post autor: kodzik »

Dobrze by było, abyś podał więcej informacji.

Co to za karta wifi ?

Kod: Zaznacz cały

lspci -v 
Sieć niezabezpieczona / zabezpieczona (jeśli tak to czym?)
RaFFi

Sieć zabezpieczona, WPA2. Zaraz dam wynik z lspci.

Kod: Zaznacz cały

02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
	Subsystem: Atheros Communications Inc. Device 3067
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
	Memory at c0300000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: ath5k_pci
	Kernel modules: ath5k

08:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 01)
	Subsystem: Fujitsu Siemens Computers Device 110a
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 1276
	I/O ports at a000 [size=200]
	Memory at c0400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	[virtual] Expansion ROM at 88000000 [disabled] [size=128K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: r8169
	Kernel modules: r8169
To jak, może ktoś pomóc? Bardzo mi na tym zależy.
qba7878

Post autor: qba7878 »

Zainteresuj się sterownikami madwifi. W sieci jest dużo tutoriali jak instalować.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Lenny winien mieć kernel w wersji z ath5k. Wrzuć sobie w sieć i popatrz jak to się konfiguruje. Na tym komputerze, kiedy jeszcze używałem Debiana mi to zadziałało (był to sid w wersji jeszcze z listopada zeszłego roku). Jeśli nie - to madwifi. I jak pisze qba7878, sporo jest poradników, także w tym forum. Prawdopodobnie po prostu nie masz zainstalowanych sterowników. Aha, nie mieszaj ath5k i madwifi bo do niczego dobrego to nie prowadzi.
RaFFi

Zainstalowałem wczoraj sobie squeeze - no i eureka - jakoś działa, znalazłem poradnik jak się połączyć z siecią wifi z poziomu konsoli - podziałało, ale musiałem usunąć hasło z routera. Jak mam hasło - nie działa, jak jest router niezabezpieczony to działa. W Wifi-Radarze ciągle jest napisane coś w stylu wyszukiwania IP przez DHCP... Co teraz zrobić? Hasło mam w WPA.
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

Teoretycznie to tak :
http://wifi-radar.berlios.de/v2.x/howto ... o-wpa.html
Ale u mnie to nie specjalnie działa więc skorzystałem z tego:
http://www.planeta.toliman.pl/2006/05/linux-i-wpa.html
i działa bez najmniejszego problemu.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

RaFFi, Sprawdź, czy masz wpa_supplicant. Podręcznik do niego jest np. na jakilinux.org.
Wydaje mi się, że lepszym dla Ciebie rozwiązaniem jest jednak zainstalowanie programu wicd (jeśli nie ma w repozytorium, to sprawdź sobie na ich stronie). APT pociągnie Ci zależności, podłączenie do sieci jest banalne.
Jeśli chcesz podobnego menedżerka w trybie konsolowym, to najlepsze rozwiązanie ułatwiające pracę nazywa się ceni i niestety dostępne jest wyłącznie dla siduksa. Niekiedy działa w Debianie (ba, u mnie nawet w Kubuntu).
Wadą rozwiązania z wicd (jak również innych, które działają w trybie graficznym) jest to, że połączenia nawiązują się po starcie Xów i/lub środowiska.
Polecałbym zatem rozwiązanie: WICD+Ceni (w zapasie). Alternatywę masz m.in. na jakilinux.org w dziale dla początkujących. Konfigurując wg tamtego tutoriala nie potrzebujesz żadnych narzędzi graficznych. Co masz zainstalować itd. jest tam opisane.
RaFFi

Ogolnie to jestem dosc poczatkujacym uzytkownikiem Debiana, wiec o kompilacji kernela za duzo nie wiem. Czyli wg Ciebie, mam zainstalowac wicd? Mam squeeze (juz o tym pisalem). Zaraz zobacze co z tego wyjdzie.
Dobra, mam wicd. W Preferences zmienilem Wired interface na wlan0. Jest napisane ze polaczono z siecia przewodowa (zonk, jestem na wifi :>)
WiFi radar pokazuje ze jestem polaczony z moja siecia.
Tylko ze aktualnie usunalem zabezpieczenie. Zaraz zaloze haslo w WPA, zobaczymy co z tego wyjdzie.
ODPOWIEDZ