Przesiadka z Gnome na KDE 4

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Przesiadka z Gnome na KDE 4

Post autor: shevchenko1987 »

Witam, mam kilka pytań odnośnie KDE 4:

1) Da się jakoś zmienić żeby każdy element nie otwierał się po 1 kliku? Tylko po 2 kliknięciach?
2) Czemu na pasku zadań przy otworzonym już Audaciousie pojawia się kilka jego pasków przy każdym następnym kliknięciu w mp3trójkę? (Screen).

Obrazek

3) Mam wyłączone efekty (Kwin). Pasek zadań przy wyłączonych efektach był czarny, lecz po którymś restarcie zrobił się właśnie taki jak na screenie i nie można przywrócić czarnego koloru?
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

1. Musi być gdzieś opcja żeby dało radę klikać podwójnie. Tak samo jak jest taka opcja w Nautilusie. Patrzyłeś gdzieś we właściwościach Dophina?
2. Błędami sypie?
3. Z tym paskiem tez miałem przygody, ale u mnie co parę restartach się robił czarny, potem niebieski. Aż przestałem na to zwracać uwagę.

Koniec końca moja przygoda z KDE skończyła się po 3 tygodniach i jestem znowu na starym już GNOME tak jak było od zawsze.
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

1) Szukałem, nie widziałem nigdzie właśnie takiej opcji od podwójnego kliknięcia.
2) Nie, po prostu pojawią się na pasku nowe pola na pasku z Audaciousem (nie otwiera się kolejny raz tylko pojawią się i znikną po ok.20 sekundach).
3) Do tego też szukałem wyjaśnienia, ale zmiana motywów niewiele daje. :-/
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

1) Ustawienia systemowe>klawiatura i mysz>mysz

2) Coś na nich jest, jak je klikniesz?

3) Mówisz o zmianie motywu plazmy? Wybierz i pobierz sobie jakiś i zobaczymy czy sie zmieni.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

2) systemsettings > pulpit > uruchamianie programów >powiadamianie na pasku zadań
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

3) Może włącz i wyłącz ponownie Kwin?
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

1) Rozwiązany.
2) Rozwiązany.
3) ¦ciągnąłem parę i kolor się zmienia przy zmianie motywu, lecz po powrocie do "Oxygen" znowu jest zielono-niebieskie. Włączałem już i wyłączałem efekty kilka razy. Bez rezultatu niestety.

4) Mam też jeszcze jeden (czwarty) problem tym razem chodzi o Operę. Używam jej jako główną przeglądarkę i przy klikaniu np. w przesyłane linki w komunikatorze opera się włącza, ale zawsze z 2 kartami tj. karta ze stroną główną (google.pl - taką ustawiłem) i druga ta właściwa (link). Jak zrobić żeby włączała się tylko ze stroną z linku?

5) Czy w KDE istnieje takie coś jak w GNOME update-manager do aktualizacji pakietów? Oraz coś takiego jak Synaptic? Bo nie chciałbym mieszać środowisk.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

shevchenko1987 pisze:Oraz coś takiego jak Synaptic? Bo nie chciałbym mieszać środowisk.
Co to jest Twoim zdaniem mieszanie środowisk?

Jest program, który spełnia Twoje oczekiwania to z niego korzystasz. Synaptic nie jest przypisany do żadnego środowiska. Doskonale współpracuje z każdym.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Czy w KDE istnieje takie coś jak w GNOME update-manager do aktualizacji pakietów? Oraz coś takiego jak Synaptic? Bo nie chciałbym mieszać środowisk.
Jest kPackage, ale póki co nie działa. Nawet żałuję, bo używałem go zawsze za czasów KDE3 i podobał mi się bardziej niż Synaptic
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Do aktualizacji pakietów powinien działać ci update-manager z Gnome. Wiem bo kiedyś korzystałem.

Co do koloru paska, spróbuj pozmieniać jescze w System Settings -> Advanced -> Desktop Theme Details (po angielsku bo tak korzystam, a nie chce przekręcić).
Można tam zmieniać z którego motywu mają pochodzić posczególne elementy.
Jeżeli to nie pomoże to nie wiem, może reinstalacja pakietu z motywami.
ODPOWIEDZ