Wy
Wyłączenie monitora w laptopie z linii poleceń
Witam.
Korzystam z Debiana Lenny i nie wiem jak wyłączyć całkowicie monitor w trybie konsoli. Chcę to zrobić, gdyż mój "serwer" robi się niepotrzebnie ciepły (sprawdzałem, to od monitora).
Czy jest jakaś komenda?
Mam Gnome, ale chciałbym je usunąć, ale ewentualnie może być przez Gnome.
Korzystam z Debiana Lenny i nie wiem jak wyłączyć całkowicie monitor w trybie konsoli. Chcę to zrobić, gdyż mój "serwer" robi się niepotrzebnie ciepły (sprawdzałem, to od monitora).
Czy jest jakaś komenda?
Mam Gnome, ale chciałbym je usunąć, ale ewentualnie może być przez Gnome.
Kod: Zaznacz cały
xset dpms force off
Tak z ciekawości czy po zastosowaniu tego polecenia w konsoli i po zgaszeniu nim monitora, można potem włączyć go z powrotem np. poruszając myszką czy pomoże dopiero reset całego komputera?raven18 pisze:xset dpms force off
Chodzi mi o to, jakbym powiedzmy chciała odejść od komputera na kilka chwil i zgasić w tym czasie monitor tym poleceniem, to czy po powrocie moge go normalnie "wybudzić"?
Dzięki, tylko u mnie gaśnie monitor na pół sekundy i zapala sie sam z powrotem, ale nie będe już wnikać, bo może działaja jeszcze jakieś ustawienia wygaszacza z KPowersave albo KDesktop, bo i tam są ustawienia do tego. ;-)B33RK4 pisze:Tak, możesz go normalnie obudzić. ruchem myszki jak jesteś w X'ach czy tam stuknięciem w klawiaturę.
raven18 pisze:Kod: Zaznacz cały
xset dpms force off
Lamerptop:~# xset dpms force off
xset: unable to open display ""
Dzisiaj sobie tak klepnęłam od niechcenia:
i monitor normalnie gaśnie. Tzn. wyłącza się w stan pomarańczowej diody LED tak jakby był komputer całkiem wyłączony.
Widocznie polecenie musiało nabrać "mocy urzędowej" przez dobę aby działało poprawnie.
xset dpms force off
Widocznie polecenie musiało nabrać "mocy urzędowej" przez dobę aby działało poprawnie.