Witajcie.
Przyznam, że ten problem spotkał mnie po raz pierwszy i nie wiem co z tym zrobić. Może przytrafiło Wam się to samo.
Otóż, mam zainstalowanego Debiana Lenny, pracuję w gnome, zainstalowane sterowniki ze strony nvidii, uruchomiony compiz. Wszystko działa dobrze oprócz emulatorów terminala. Kiedy piszę coś w terminalu, od czasu do czasu zamiast wpisywanych znaków pojawiają się puste znaki w postaci zamalowanych znaków kursora (takie białe prostokąciki się pojawiają zamiast liter). Po przejściu do nowej linii prostokąciki znikają i pojawiają się wpisane wcześniej litery. Problem występuje w gnome-terminal, nie występuje w konsoli z KDE. Kiedy wyłączam compiza, to ten dziwny efekt nie występuje. Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić co z tym zrobić?
[+] emulatory terminala i brak wpisywanych liter
-
Trochę nierozwiązanych tematów jest...
ArnVaker, ja np. mam problem z brakiem belek. No ale cóż, dopiero uczę się podstaw (mam Debiana od tygodnia). Ale jeżeli wiesz jak to naprawić to chętnie Cię wysłucham.
ArnVaker, ja np. mam problem z brakiem belek. No ale cóż, dopiero uczę się podstaw (mam Debiana od tygodnia). Ale jeżeli wiesz jak to naprawić to chętnie Cię wysłucham.
Mogę się jedynie domyślać, że pisząc "belki" masz na myśli obramowania. Jeśli tak, to pewnie nie włączyłeś ich w ccsm.N3T pisze:Ale jeżeli wiesz jak to naprawić to chętnie Cię wysłucham.
Kod: Zaznacz cały
Dekoracja okna => Polecenie => gtk-window-decorator --replace
Możesz też doinstalować fusion-icon i wybrać w nim dekorator okien. Przy okazji warto zaznaczyć opcje: "Loose Binding" oraz "Indirect Rendering".
-
Moja karta to 8800 GTSN3T pisze:Mógłbyś podać nazwę karty graficznej? Ogólnie rzecz biorąc karty GeForce mają problemy z Compizem.
[ Dodano: 2009-09-13, 05:00 ]
Oto zrzut ekranu prezentujący opisany przeze mnie dziwny efekt.
Po przejściu do nowej linii, pojawiają się normalne znaki.
Zrzut ekranu
-
Znalazłem rozwiązanie tego problemu. W piku ~/.nvidia-settings-rc należy dodać dwie linijki w sekcji Attributes:
teraz wszystko jest dobrze. Rozwiązanie znalazłem na zagranicznej grupie dyskusyjnej, po długich poszukiwaniach. Grunt to się nie poddawać.
Kod: Zaznacz cały
0/InitialPixmapPlacement=1
0/GlyphCache=1