S

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
woland_pinol

Słownik angielski Longmana - brak dźwięku - Ubuntu

Post autor: woland_pinol »

Ubuntu 9.04 problem wygląda tak:

Instaluje ten słownik według opisu z >>>tej strony<<< wersja 2cd.

Wszystko działa perfekcyjnie, poza czytaniem słówek itp., po prostu brakuje w programie dźwięku.
Uruchamiam program z terminala, aby przyjrzeć się problemowi z bliska. Oto wynik, (Kiedy program jest włączony, klikam aby coś odczytał, wtedy w terminalu wyskakują wszystkie linijki poczynając od "main" ):

Kod: Zaznacz cały

Gtk-WARNING **: Failed to load module "libcanberra-gtk-module.so": libcanberra-gtk-module.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[00000179] mp4 demuxer error: cannot find any /moov/trak
[00000179] id3 demuxer error: cannot peek()
[00000179] sap demuxer error: cannot peek
[00000179] real demuxer error: cannot peek
[00000179] pva demuxer error: cannot peek
[00000179] nsv demuxer error: cannot peek
[00000179] aiff demuxer error: cannot peek
[00000179] playlist demuxer error: cannot peek
[00000179] playlist demuxer error: cannot peek
[00000180] main input error: no suitable access module for `chrome://ldoce/content/empty.mov'
[00000188] mpeg_audio packetizer: MPGA channels:1 samplerate:16000 bitrate:24
[00000189] mpeg_audio decoder: MPGA channels:1 samplerate:16000 bitrate:24
[00000190] oss audio output error: cannot open audio device (/dev/dsp)
[00000190] main audio output error: couldn't find a filter for the conversion
[00000190] main audio output error: couldn't set an output pipeline
[00000197] mpeg_audio packetizer: MPGA channels:1 samplerate:16000 bitrate:24
[00000198] mpeg_audio decoder: MPGA channels:1 samplerate:16000 bitrate:24
[00000205] mpeg_audio packetizer: MPGA channels:1 samplerate:16000 bitrate:24
[00000206] mpeg_audio decoder: MPGA channels:1 samplerate:16000 bitrate:24
Co ciekawe, program posiada własne biblioteki flasha, kiedy przenoszę do niego biblioteki systemowe, nic to nie daje. Instalacja alsa-oss też nic nie daje. Z tego co widać, program chce pewnie skorzystać z OSS. Jak zmusić go do korzystania z ALSY bądź z pulse Audio?
Problem występuje na na 2 różnych konfiguracjach sprzętowych. Instalator jest stary, Według informacji na płycie, był pisany jeszcze na Debiania 3.0, wiem, że do tego czasu architektura dźwięku przeszłą w Linuksie rewolucję, może w tym tkwi problem? Jakieś sugestie?
Proszę o pomoc.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

woland_pinol, wiesz na czym polega Twój problem? Na podstawowym braku znajomości funkcjonowania każdego forum.

Zapoznaj się dokładnie z takim materiałem:
http://rtfm.killfile.pl/

Szczególną uwagę zwróć na rozdział dotyczący zakładania tematów i dostarczania odpowiednich informacji ułatwiających uzyskanie pomocy.
http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

Mnie, ani nikogo na tym forum nie interesują powody z jakich używasz takiego, a nie innego systemu. Jest to Twoja wyłącznie sprawa i Twój indywidualny wybór.

Masz kłopot, chcesz się go pozbyć i aby to osiągnąć dostarcz informacji, wcześniej przeglądając forum, jakie dane mogą się przydać do uzyskania pomocy.

Chociażby w takiej formie:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=85589#85589

Nawet nie napisałeś jaką dokładnie wersję systemu posiadasz? Czy dźwięk w innych programach działa?
woland_pinol

To mój pierwszy post na tym forum, więc chciałem tak jakoś po ludzku, z jakimś kontekstem a nie czysto technicznie, przedstawić, pokazać z innej strony. Humanista ze mnie nie informatyk.
System to Ubuntu, ale to wynika chyba z kontekstu, że wersja jak najbardziej aktualna (9.04) to też chyba oczywiste.

Samo "wnętrze" czyli kwintesencję problemu chyba dostatecznie mocno udokumentowałem. Po akapicie wstępnym jest chyba wszystko czego trzeba? Dodam teraz jeszcze to:

Linux 2.6.28-15-generic i386

Tak to prawda. mam tendencje do słowotoków, niemniej jednak nie mam zamiaru z tym walczyć, to nie mój problem tylko cecha własna.

Bardzo bym, też prosił o nie ingerowanie i niezmienianie moich postów przez moderatorów.
"Instalator był wykonany 4 lata temu jeszcze na Debiana 3.0" instalator pod Debiana 3.0!
A pan szanowny moderator zmienił na "instalacja była wykonana..." co sugeruje jakieś dziwności, w które boję się już wnikać.

Jeszcze raz zaznaczam, że mimo iż "techniczny" nie jestem, zawsze jakoś sobie radziłem, to w tym przypadku rozkładam ręce i proszę o pomoc. Czy dźwięk w innych programach działa? Oczywiście, gdyby nie działał, to temat ten nazywałby się inaczej i szukałbym rozwiązań gotowych pod niedziałające programy. Więc powiem raz jeszcze, co wynika z tytułu tematu - brakuje mi dźwięku tylko w tej aplikacji.

Pozdrawiam i proszę o pomoc - zdesperowany użytkownik Ubuntu.
fnmirk
Senior Member

Jaki jest format plików dźwiękowych na tej Twojej płycie ze słownikiem?

Przedstaw wynik polecenia:

ls -l  /usr/lib/gtk-2.0/modules/
Przejrzyj sobie to:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1090880
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Gtk-WARNING **: Failed to load module "libcanberra-gtk-module.so": libcanberra-gtk-module.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Co do tego błędu brakuje Ci pakietu
W debianie on się nazywa libcanberra-gtk-module w ubuntu pewnie podobnie.
Sprawdź to.

Co do dżwięku to wygląda że nie może zdekodować tego formatu.

Poszukaj tam gdzieś plików dżwiekowych we wnętrznościach i sprawdź czy mozesz je odtworzyć mplayerem.
woland_pinol

Wynik komendy:

ls -l  /usr/lib/gtk-2.0/modules/ 

-rw-r--r-- 1 root root  26268 2009-03-17 23:52 libatk-bridge.so
-rw-r--r-- 1 root root  17924 2009-04-15 03:19 libcanberra-gtk-module.so
-rw-r--r-- 1 root root  13756 2009-04-03 10:26 libdwellmouselistener.so
-rw-r--r-- 1 root root  51460 2009-04-17 03:19 libferret.so
-rw-r--r-- 1 root root  22196 2008-11-25 02:23 libgail-gnome.so
-rw-r--r-- 1 root root 265832 2009-04-17 03:19 libgail.so
-rw-r--r-- 1 root root  17864 2009-04-03 10:26 libkeymouselistener.so
Jak widać, ów brakujący moduł jest zainstalowany, synaptic też pokazuje, że posiadam ten pakiet. Wniosek: problem, z dowiązaniem - program nie może tej biblioteki znaleźć. Skopiowałem ją do katalogu z programem, po czym program przestał się w ogóle uruchamiać wyświetlając krótką notkę:

Segmentation fault
Próbowałem także zainstalować paczkę libcanberra-gtk-dev (paczki libcanberra-gnome nie mam w repozytoriach) także nic to nie pomogło. Wracam do poprzedniego stanu. Poza tym GTK to chyba od wyświetlania ramek i okien biblioteka? Więc z dźwiękiem nie powinna mieć nic wspólnego. A tylko z nim mam problem. Niemniej jednak będę jeszcze kombinował.

Odnośnie wewnętrznego formatu. Program posiada całą masę katalogów, których zawartość różni się tylko nazwą i wielkością. Wszystko wygląda na wewnętrzny format plików. Katalog ,,sound'' zajmuje ledwie 12MB. Jednak z doświadczeń z tym programem pod Windowsem, wiem, że pakiety dźwiękowe są na 2 cd. Dedukuje, że plik powinien być duży. Natrafiam więc na ważący troszkę mniej niż 700MB plik CONTENT.tda - ani rozpakować ani nic.

O wiele ciekawsza jednak wydaje się zawartość katalogu */plugins mamy tam kilka ciekawych bibliotek takich jak: flashplayer.xpt libflashplayer.so libnullplugin.so libvlcplugin.so
Tą drugą próbowałem podmienić na nowszą bibliotekę, niemniej jednak bez rezultatów. Ale widać przynajmniej czego ten program używa.

Poza tym w katalogu programu znajdziemy jeszcze zarówno biblioteki jak i dowiązania do nich. Troszkę tego jest: libasound.so.2, libasound.so.2.0.0 - to jedyne dwie, których nazwa jest jakoś powiązana z dźwiękiem.

Jutro jak tylko będę miał czas, odinstaluję Pulse Audio i przejdę w systemie na samą ALSÊ, może to coś pomoże. Jeśli nie, spróbuje też wyciągnąć stary komputer i zainstalować na nim Debiana aby zobaczyć, jak Debian zareaguje na ten słownik. Jak już wspominałem, problem z tym programem pojawia się zarówno na laptopie, jak i na komputerze stacjonarnym - czyli dwie różne konfiguracje sprzętowe, ten sam system. Może trzecia konfiguracja wraz z innym systemem coś zmieni?

Pozdrawiam i dziękuje za reakcje, mam nadzieje, że problem ten da się rozwiązać z waszą pomocą.
fnmirk
Senior Member

Pliki dźwiękowe, w takim wypadku, mogą to być krótkie nagrania odpowiadające nazwom haseł dostępnych w słowniku.

Dodano:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Fai ... Szukaj&lr=

Jest tego trochę:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/368175
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=456839
woland_pinol

Po dowiązaniu symbolicznym biblioteki libcanberra-gtk-module.so program się w ogóle nie uruchamia - kiedy odpalam go przez terminal, wyrzuca mi komunikat:

Segmentation fault
czyli tak samo, jak wtedy gdy kopiuje tą bibliotekę do katalogu z programem.
Reinstalacja też nic nie daje. >Ta strona wskazuje, że właśnie ten pakiet będzie odpowiedzialny za dźwięk.
W wersji na Windowsa, program korzysta z Quick Time do odtwarzania dźwięku. Przeglądając informacje które wyrzuca program, natrafiam na coś takiego:

[00000180] main input error: no suitable access module for `chrome://ldoce/content/empty.mov' 
Jak już wcześniej pisałem, program korzysta z jakichś wewnętrznych własnych archiwów, gdyż plików .mov nie widziałem grzebiąc w katalogach tegoż programu. (/ldoce to katalog programu)
Program musi więc rozpakowywać dźwięk, następnie go odtwarzać. Katalog /ldoce/content nie istnieje, więc wnioskuje, że program ma problem nie z odtworzeniem dźwięku, tylko z jego poprawnym rozpakowaniem! Poprawcie mnie jeśli się mylę. Na razie więc wstrzymuje się z wyrzucaniem całego Pulse Audio i staram się kombinować z tą biblioteką.
fnmirk
Senior Member

Próbowałeś może uruchomić program przez wine?
woland_pinol

Uruchamianie programu przez wine mnie nie zadowala. Mam zainstalowany inny słownik tej firmy, właśnie przez wine, jednak w tym przypadku zmusiła mnie do tego konieczność - mianowicie brak instalatora pod Linuksa, którzy w przypadku słownika o którym jest ten temat - przecież jest. Tamten nie ma żadnych opcji głosowych, ale jego GUI jest strasznie niestabilne. W zasadzie uruchomiony na jednym pulpicie musi wisieć tam do końca, gdyż wszelka jego minimalizacja, lub jakikolwiek ruch kończy się straszliwie. Ja sobie jeszcze z tym poradzę:

ps -e i kill number_proces
ale moja dziewczyna nie da rady. Jako, że ten drugi słownik jest ważniejszy, chciałbym by działał natywnie, dlatego jego instalacja przez wine, to ostateczność (wole zmianę dystrybucji - Debian już się ściąga, stary stacjonarny komputer gotowy do testów - lub totalne zmiany w systemie dźwięku, grzebanie, babranie się z tym aż w końcu przemówi).

Udało mi się znaleźć radę dotyczącą systemów macosx i Linux na stronie Longmana. Wprawdzie poradnik jest w części faq poświęconej zarówno linuksowi jak i macosx, to w samym opisie mowa tylko o macosx (mam nadzieje, że to przeoczenie), w treści mowa o podmianie pliku compreg.dat Analiza słowotwórcza, "compre" może mieć coś wspólnego z kompresją właśnie? Dedukcja - to może być to. Oto link: http://www.pearsonlongman.com/dictionar ... rt.html#m5
Jednak mam z tym problem: plik ma rozszerzenie *.sit i nie mogę w żaden sposób rozpakować tego archiwum (poza tym pierwszy raz spotykam się z tego typu archiwum). Cóż - walczę dalej.

Aktualizacja: rozpakowane, łątka nic nie daje. Nawet po jego zainstalowaniu, nie widać żadnych słówek a co dopiero mówić o odczytywaniu czegokolwiek. Wracam do poprzedniego stanu.

Znalazłem też informacje, że z 5 wersją słownika, nie ma żadnych problemów. Niemniej jednak kupno nowego słownika w grę nie wchodzi (ledwo co nabyłem tamten). Linuksa używam też między innymi po to, aby korzystać z legalnego oprogramowania. Niemniej jednak jestem na tyle zdesperowany, ze puściłem w ruch rtorrenta. Zobaczymy jak pod Linuksem poradzi sobie instalator 5 edycji tego słownika.
ODPOWIEDZ