Koniec analogowego przekazu telewizyjnego

Wszystko Off Topic
fnmirk
Senior Member

Koniec analogowego przekazu telewizyjnego

Post autor: fnmirk »

tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Nie wiem jaki to ma sens skoro platforma tvp właśnie wprowadziła darmową ofertę cyfrową poprzez satelitę. Niby cała Europa przechodzi wkrótce na ten standard, dlatego wydaje mi się że zostało to niejako "wymuszone". Ciekawe jak będzie z pokryciem nadajnikami. Póki co chyba dostęp jest tylko w największych miastach i to nie wszystkich. Powoli to wszystko u nas jakoś idzie.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Przy dobrych wiatrach za 10 lat minimum będzie można dopiero powiedziec że w Polsce mamy naziemną telewizję cyfrową. Polska to biedna kraj niestety. Na razie nie ma co się podniecać.

Przekaz analogowy jest pod względem technicznym tak zacofany, że już od dawna nie powinno się go używać.
@Marcin

Post autor: @Marcin »

giaur pisze:Przy dobrych wiatrach za 10 lat minimum będzie można dopiero powiedziec że w Polsce mamy naziemną telewizję cyfrową. Polska to biedna kraj niestety. Na razie nie ma co się podniecać.

Przekaz analogowy jest pod względem technicznym tak zacofany, że już od dawna nie powinno się go używać.
Pewno tak... :-/
giaur
Member

yantar
Member

Post autor: yantar »

Jak będzie wchodzić holowizja wtedy będziecie mogli powiedzieć wnukom "Ja już trzy rewolucje telewizyjne przeżył, w tym dwie cyfrowe!". ;]
(pierwsza to zmiana z SECAM na PAL 92-94' ;) )
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

yantar pisze:pierwsza to zmiana z SECAM na PAL 92-94
To nie była rewolucja. Systemy te powstały równolegle i nadal są używane na obszarze o podobnym i niezmiennym zasięgu z wyjątkiem Europy.
giaur
Member

¦ciślej to secam powstał nieco wcześniej i jest używany ciągle jeszcze w wielu krajach (Rosja np), chociaż kolory wg mnie są jednak gorsze niż w PAL.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Panowie dajcież spokój, zwyczajnie żartobliwie napisałem o jednej z ważniejszych zmian technologicznych w naszej TV w nieodległej przeszłości. A zmiana była sporo, bo pociągnęła za sobą wymianę/przestrajanie i cudowanie w sporej części starych telewizorów. Ot i tylko tyle.
ODPOWIEDZ