Nagrałam drugą, sprawdziłam sumy - wszystko ok
Nagrywałam z prędkością 4x
Na partycjach jest normalnie wyglądający system plików Debiana, przynajmniej na oko niczego nie brakuje, ale musi być coś nie tak, skoro potem się nie uruchamia...
Nie ma żadnych komunikatów podczas instalacji, wszystko jest w najlepszym porządku... przynajmniej pozornie...
Teraz zainstalowalam na tym komputerze Ubuntu, i działa OK...
Teraz nie dam rady bo zastąpiłam Debiana Ubuntu, po dwóch próbach instalacji z takim samym efektem miałam go na razie dość... ale zainstaluje na dniach ponownie i wtedy dam wyniki tych poleceń... podczas instalacji Debian był sam na dysku, grub działał poprawnie, dopiero po nim pojawiał się ekran pełen słów "Unable to handle kernel"...
Kiedy w trakcie instalacji poprosi o wybór programu rozruchowego wybierz grub. Nie instaluj wersji grub2.
Wyniki poleceń mogłaś przedstawić z poziomu Ubuntu. Jeżeli dysponujesz miejscem na dysku to możesz próbować instalować Debiana bez usuwania Ubuntu. Wystarczy przygotować dwie partycje po 5GB lub jedną 10GB. Partycja wymiany (swap) w takim wypadku jest wspólna.
Jeżeli pokusisz się o instalację Debiana obok Ubuntu to kiedy dojdzie do instalacji gruba, wybierz jako miejsce jego instalacji początek partycji głównej / z Debianem. Później należy dodać nowy system ręcznie do konfigu gruba w Ubuntu.