Unable to handle kernel zainstalowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Concertina

Unable to handle kernel zainstalował się i nie uruchamia

Post autor: Concertina »

Dawno nie korzystałam z Debiana, i teraz naszło mnie ażeby do niego powrócić. Instalacja przebiegła normalnie, restart i cały ekran tekstu:

Kod: Zaznacz cały

Unable to handle kernel
Instalowałam wersję stabilną netinstall. Miał ktoś taki problem? Może któraś wersja jest od niego wolna?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Concertina, którą wersję tego Debiana zainstalowałaś? Według błędu wygląda to na starego Etcha?

Przedstaw odnośnik do pobranej wersji obrazu iso.
Concertina

fnmirk
Senior Member

Poprawnie nagrałaś obraz iso na płytkę cd? Sprawdziłaś sumę kontrolną md5? Z jaką prędkością nagrywałaś?

Czy sprawdzałaś z jakiegoś livecd co znajduje się na partycjach po instalacji? Przeglądałaś jakieś logi?

Może w trakcie instalacji pojawił się jakiś dziwny komunikat?
Concertina

Nagrałam drugą, sprawdziłam sumy - wszystko ok
Nagrywałam z prędkością 4x
Na partycjach jest normalnie wyglądający system plików Debiana, przynajmniej na oko niczego nie brakuje, ale musi być coś nie tak, skoro potem się nie uruchamia...
Nie ma żadnych komunikatów podczas instalacji, wszystko jest w najlepszym porządku... przynajmniej pozornie...
Teraz zainstalowalam na tym komputerze Ubuntu, i działa OK...
fnmirk
Senior Member

Czy grub się zainstalował i działa uruchamiając inny system?

Masz na dysku drugiego Linuksa?

Przedstaw wynik:

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l
lspci -k
Concertina

Teraz nie dam rady bo zastąpiłam Debiana Ubuntu, po dwóch próbach instalacji z takim samym efektem miałam go na razie dość... ale zainstaluje na dniach ponownie i wtedy dam wyniki tych poleceń... podczas instalacji Debian był sam na dysku, grub działał poprawnie, dopiero po nim pojawiał się ekran pełen słów "Unable to handle kernel"...
fnmirk
Senior Member

Kiedy w trakcie instalacji poprosi o wybór programu rozruchowego wybierz grub. Nie instaluj wersji grub2.

Wyniki poleceń mogłaś przedstawić z poziomu Ubuntu. Jeżeli dysponujesz miejscem na dysku to możesz próbować instalować Debiana bez usuwania Ubuntu. Wystarczy przygotować dwie partycje po 5GB lub jedną 10GB. Partycja wymiany (swap) w takim wypadku jest wspólna.

Jeżeli pokusisz się o instalację Debiana obok Ubuntu to kiedy dojdzie do instalacji gruba, wybierz jako miejsce jego instalacji początek partycji głównej / z Debianem. Później należy dodać nowy system ręcznie do konfigu gruba w Ubuntu.
ODPOWIEDZ