Lxde, nowe i jedno z najlżejszych

Wszystko Off Topic
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

giaur pisze:to wcale tak do konca spolszczone toto nie jest.
A kto to miał spolszczyć dokładnie jak nie ma jeszcze praktycznie nic po polsku o lxde?
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Wolę XFCE, dlaczego? A no dlatego:

1) projekt znacznie dojrzalszy, przez co wyrobiłem już sobie zaufanie do programistów (i nie tylko pewnie ja)
2) PCmanFM nie posiada kosza, przez co możemy się nieraz "przejechać" i usunąć ważne dane. Pozatym Thunar bije go na głowę pod każdym względem i nie mówić, że jest wolniejszy, bo tak nie jest
3) W XFCE wszystko jest spójne i się uzupełnia - w LXDE tak nie jest
4) Lubię myszkę ;-)

Projekt ogólnie na dobrej drodze, może zainstaluję za rok albo dwa.
fnmirk
Senior Member

PhockouS:
  1. W wielu zastosowaniach i na starszych komputerach to już nie to.
  2. Program PCmanFM może zostać zastąpiony przez Thunar i kosz można wtedy skonfigurować. W tym pierwszym (nie próbowałem jeszcze).
  3. Nie wiem co rozumiesz przez spójność?
  4. USB czy PS/2?
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

lxde to nie taka znów nowość. Pobierałem kilka miesięcy temu już paczki deb ze strony projektu, a od chyba 2-3 miesięcy całość jest ładnie w repozytorium. Używam fluxa jako wm, ale od początku powstawania lxde korzystam z programów zrobionych dla lxde, bo są na serio leciutkie i fajne.
fnmirk
Senior Member

parrotlarch pisze:lxde to nie taka znów nowość.
Napisałeś gdzieś w jakimś poście na forum o używaniu lxde i dzięki temu przez przypadek postanowiłem sprawdzić co to za dziwo. Okazało się, że warte zachodu.

parrotlarch, tak swoją drogą to mogłeś się tym środowiskiem wcześniej pochwalić :-D
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Jak znajdę chwilę może przetestuję to środowisko :)

Wygląda obiecująco
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

fnmirk pisze:
parrotlarch pisze:lxde to nie taka znów nowość.
Napisałeś gdzieś w jakimś poście na forum o używaniu lxde i dzięki temu przez przypadek postanowiłem sprawdzić co to za dziwo. Okazało się, że warte zachodu.

parrotlarch, tak swoją drogą to mogłeś się tym środowiskiem wcześniej pochwalić :-D
Przepraszam, no faktycznie świnia ze mnie.
flux+prawie wszystkie programy z lxde to dla mnie od dłuższego czasu zestaw obowiązkowy.
raggo82

Post autor: raggo82 »

lxde to naprawde szybkie środowisko! Od samego rana (po przeczytaniu tego wątku) "siedze" właśnie na nim i stąd pytanko:

1) Gdzie znajduje się konfiguracja menu wyświetlającego się po naciśnięciu przycisku myszy?
fnmirk
Senior Member

raggo82 pisze:Gdzie znajduje się konfiguracja menu wyświetlającego się po naciśnięciu przycisku myszy?
Nie wiem co masz na myśli. Większość dostępnych ustawień jest w katalogu:

Kod: Zaznacz cały

/home/użytkownik/.config
giaur
Member

Post autor: giaur »

Tym nie mniej jest to odchudzone (bardzo) gnome. Mi sie nawet podoba, bo pozostalych "lekkich" nie moge strawic mimo najszczerszych checi.
ODPOWIEDZ