Serwer i router wifi - jak?
Wielkie dzięki za te linki KeFaS. Zaraz zabieram się do czytania, natomiast jeśli chodzi co bym chciał mieć na takim urządzeniu to po prostu chciałbym, żeby było tak dobrze konfigurowalne jak np. komputer, na którym używam Debiana. Na dzień dzisiejszy potrzebowałbym mieć FTP, samba, coś do torrentów ale nie wiem czy rtorrenta ponieważ strasznie wolno mi na nim idzie ściąganie, deluge oczywiście nie tekstowy ale graficzny program ściąga pliki jak burza. Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się ze można taki router rozbudować np. o wymianę na większą ilość kości ramu. Mam zbędne 256 ddr kingstona wiec mógłbym poświęcić jeśli na Debiana to by było za mało. Jeszcze jedna sprawa, taki router posiada wszystkie urządzenia w sobie zarówno switch wi-fi itp. A do starego komputera jakbym miał kupować takie pierdoły to praktycznie cena będzie podobna co za dobry router. Dlatego chciałbym mieć taki mini serwer i chciałbym żeby to było na jednej z moich ulubionych dystrybucji Linuksa jakim jest Debian bądź też Ubuntu. Jeszcze fajną sprawą byłaby instalacja przez sieć na to urządzenie, z jednego względu, że byłby to bezpieczny serwer, do którego nie można podłączyć klawiatury monitora i cdromu ani żadnej innej dyskietki. Ewentualnie to wejście usb na zewnętrzny dysk.