Programowanie pod Linuksem - jak, czym i w jaki sposób?

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

A jakieś konkretne aplikacje? Jeżeli to ma być coś prostego i przyjemnego na własny użytek (poprawianie systemu itp), to na początek warto dobrze poznać basha i obsługę podstawowych programów linuksowych, a potem python jako rozwinięcie tego.

Natomiast jeżeli przewidujesz jakieś cięższe aplikacje, wymagające większej wydajności czy chcesz coś co jest mniej użyteczne, ale za to przyda się np. w szkole albo nie będzie miało źródeł i pójdzie na kompie kolegi co nie ma pythona to próbuj C++.

No i oczywiście trzecia możliwość to strony internetowe - html, php, css, mysql.

Ogólnie tak naprawdę większego znaczenia jaki język wybierzesz, każda z tych trzech możliwości wymaga mniej więcej podobnej ilości nauki do poznania podstaw umożliwiających zaczęcie tworzenia czegoś sensownego. Poza tym jeżeli zaczniesz programować i będziesz to robić to prawdopodobnie potem i tak poznasz kolejne języki, a gdy będziesz mieć jakiekolwiek doświadczenie, to pisanie w nowych będzie już łatwiejsze.

Osobiście też bym polecał basha i pythona, najbardziej użyteczne to na co dzień. Co do IDE... Wg mnie najlepszy na początek jest vim, póki nie tworzy się zaawansowanych projektów, to wiele ponad kolorowanie składni nie trzeba, a w konsoli pracuje się najlepiej. A może po prostu jeszcze nie trafiłem na dobre IDE?
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

Ja bym mimo wszystko proponował C++ ze względu na popularność i to że składnia wielu języków jest podobna do niego (a właściwie do C), dzięki temu nauczenie się kolejnych języków nie będzie już potem problemem. Jeśli chodzi o podany kurs, to tak jak pisałem - nie zwracaj uwagi na nazwę. O tworzeniu gier traktuje dopiero dział 3 (Windows API), a całość jest bardzo przystępnie napisana i można się z niego wiele nauczyć (no a ponadto kurs jest darmowy) ;-)
Pawel0317

Post autor: Pawel0317 »

Używam Eclipse z wtyczką CDT do programowania w C/C++ i nie nażekam.
Eclipse jest dostępny w repozytorium Lennego więc się łatwo instaluje.
Domyślnie można programować w Javie, a i pewnie dla innych języków też są wtyczki.
NetBeansa nie używałem ale słyszałem słowa pochwały od znajomych.

Polecam zacząć od C/C++ i przejść potem na Javę.

Pozdrawiam
pch0317
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

do C/C++ to lżejsza od eclipsa będzie anjuta
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

Jeszcze nie wiem, jak napisałem zaczynam kompletnie od zera i wolałbym zacząć od jakiegoś prostego języka.
Na początek to najłatwiejszy jest Pascal oczywiście. Jednak jeżeli chodzi o funkcjonalność to lepiej jest wybrać inny język. C++ jest bardzo dobrym językiem, jednak mam wątpliwości czy będzie dobry na początek. Kurs "Od Zera Do Gier Kodera" jest jak dla mnie mocno przereklamowany i doradzałbym się uczyć z innego, a najlepiej z dobrej książki.
maxdawid

Post autor: maxdawid »

A ja na początek polecam Delphi. Na Linuksa jest Lazarus: http://www.lazarus.freepascal.org/
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

A ja delphi nie polecam. Bo jest według mnie całkowicie nieużyteczny - ot odnoga pascala, język żtp* szkolny, i szkoda tracić na niego czasu. Python, czy nawet C++ nie są na tyle trudne, a na pewno nie trudniejsze niż delphi, żeby zaczynać właśnie od niego. A mają o niebo większe możliwości i są często wykorzystywane.

*że tak powiem
wojak
Beginner

Post autor: wojak »

Na uczelniach, na wydziale informatyki na początku naucza się właśnie Pascala w środowisku Delphi. Później przychodzi kolej na C/C++, następnie assembler i Java. No, zapomniałem jeszcze o skryptach w Bashu na laboratoriach z przedmiotu systemy operacyjne.
Ja jestem początkujący w programowaniu (aplikacje konsolowe w Pascalu i C) i do tych prostych programów bardzo dobrze mnie się używa Geany ze względu na kolorowanie składni, podpowiadanie słów kluczowych i podświetlanie pasujących do siebie nawiasów klamrowych.
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... gramowania
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... gramowania
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... rogramisty

Chociaż może być trochę ciężkie/nudne na początek, zależy jak podchodzisz do sprawy. Jak to tylko tak dla zabawy to polecam pythona i robić to co cie interesuje.
Pr0100

Post autor: Pr0100 »

Zależy czemu chcesz programować:
  • - chcesz zarabiać jako programista po wyższej szkole - Programy o dużej wydajności
    - chcesz zarabiać jako programista bez odpowiedniego wykształcenia - Strony www
    - chcesz sie pobawić, pisać programy/pluginy na użytek małej grupy osób/na własny użytek - Języki skryptowe
    - chcesz zmarnować czas - Języki CDD
Programy o dużej wydajności:
  • - C++
    - Java (tutaj z tą wydajnością nie jest różowo ale Java ma swoje plusy)
    - Assembler
Strony www:
  • - PHP
    - Python
    - Ruby
Języki skryptowe:
  • - Python
    - Bash
    - Ruby
Języki CDD (całkowicie do d):
  • - Visual Basic
    - Pascal
Czym sie różnią od siebie te języki? Głównie wydajnością oraz efektywnością. Przykładowo żeby napisać coś w C++ potrzeba 2x więcej czasu niż do napisania tego w Pythonie, ale za to program jest 2x bardziej wydajny.
ODPOWIEDZ