Programowanie pod Linuksem - jak, czym i w jaki sposób?
A jakieś konkretne aplikacje? Jeżeli to ma być coś prostego i przyjemnego na własny użytek (poprawianie systemu itp), to na początek warto dobrze poznać basha i obsługę podstawowych programów linuksowych, a potem python jako rozwinięcie tego.
Natomiast jeżeli przewidujesz jakieś cięższe aplikacje, wymagające większej wydajności czy chcesz coś co jest mniej użyteczne, ale za to przyda się np. w szkole albo nie będzie miało źródeł i pójdzie na kompie kolegi co nie ma pythona to próbuj C++.
No i oczywiście trzecia możliwość to strony internetowe - html, php, css, mysql.
Ogólnie tak naprawdę większego znaczenia jaki język wybierzesz, każda z tych trzech możliwości wymaga mniej więcej podobnej ilości nauki do poznania podstaw umożliwiających zaczęcie tworzenia czegoś sensownego. Poza tym jeżeli zaczniesz programować i będziesz to robić to prawdopodobnie potem i tak poznasz kolejne języki, a gdy będziesz mieć jakiekolwiek doświadczenie, to pisanie w nowych będzie już łatwiejsze.
Osobiście też bym polecał basha i pythona, najbardziej użyteczne to na co dzień. Co do IDE... Wg mnie najlepszy na początek jest vim, póki nie tworzy się zaawansowanych projektów, to wiele ponad kolorowanie składni nie trzeba, a w konsoli pracuje się najlepiej. A może po prostu jeszcze nie trafiłem na dobre IDE?
Natomiast jeżeli przewidujesz jakieś cięższe aplikacje, wymagające większej wydajności czy chcesz coś co jest mniej użyteczne, ale za to przyda się np. w szkole albo nie będzie miało źródeł i pójdzie na kompie kolegi co nie ma pythona to próbuj C++.
No i oczywiście trzecia możliwość to strony internetowe - html, php, css, mysql.
Ogólnie tak naprawdę większego znaczenia jaki język wybierzesz, każda z tych trzech możliwości wymaga mniej więcej podobnej ilości nauki do poznania podstaw umożliwiających zaczęcie tworzenia czegoś sensownego. Poza tym jeżeli zaczniesz programować i będziesz to robić to prawdopodobnie potem i tak poznasz kolejne języki, a gdy będziesz mieć jakiekolwiek doświadczenie, to pisanie w nowych będzie już łatwiejsze.
Osobiście też bym polecał basha i pythona, najbardziej użyteczne to na co dzień. Co do IDE... Wg mnie najlepszy na początek jest vim, póki nie tworzy się zaawansowanych projektów, to wiele ponad kolorowanie składni nie trzeba, a w konsoli pracuje się najlepiej. A może po prostu jeszcze nie trafiłem na dobre IDE?
Ja bym mimo wszystko proponował C++ ze względu na popularność i to że składnia wielu języków jest podobna do niego (a właściwie do C), dzięki temu nauczenie się kolejnych języków nie będzie już potem problemem. Jeśli chodzi o podany kurs, to tak jak pisałem - nie zwracaj uwagi na nazwę. O tworzeniu gier traktuje dopiero dział 3 (Windows API), a całość jest bardzo przystępnie napisana i można się z niego wiele nauczyć (no a ponadto kurs jest darmowy) ;-)
Używam Eclipse z wtyczką CDT do programowania w C/C++ i nie nażekam.
Eclipse jest dostępny w repozytorium Lennego więc się łatwo instaluje.
Domyślnie można programować w Javie, a i pewnie dla innych języków też są wtyczki.
NetBeansa nie używałem ale słyszałem słowa pochwały od znajomych.
Polecam zacząć od C/C++ i przejść potem na Javę.
Pozdrawiam
pch0317
Eclipse jest dostępny w repozytorium Lennego więc się łatwo instaluje.
Domyślnie można programować w Javie, a i pewnie dla innych języków też są wtyczki.
NetBeansa nie używałem ale słyszałem słowa pochwały od znajomych.
Polecam zacząć od C/C++ i przejść potem na Javę.
Pozdrawiam
pch0317
Na początek to najłatwiejszy jest Pascal oczywiście. Jednak jeżeli chodzi o funkcjonalność to lepiej jest wybrać inny język. C++ jest bardzo dobrym językiem, jednak mam wątpliwości czy będzie dobry na początek. Kurs "Od Zera Do Gier Kodera" jest jak dla mnie mocno przereklamowany i doradzałbym się uczyć z innego, a najlepiej z dobrej książki.Jeszcze nie wiem, jak napisałem zaczynam kompletnie od zera i wolałbym zacząć od jakiegoś prostego języka.
A ja na początek polecam Delphi. Na Linuksa jest Lazarus: http://www.lazarus.freepascal.org/
A ja delphi nie polecam. Bo jest według mnie całkowicie nieużyteczny - ot odnoga pascala, język żtp* szkolny, i szkoda tracić na niego czasu. Python, czy nawet C++ nie są na tyle trudne, a na pewno nie trudniejsze niż delphi, żeby zaczynać właśnie od niego. A mają o niebo większe możliwości i są często wykorzystywane.
*że tak powiem
*że tak powiem
Na uczelniach, na wydziale informatyki na początku naucza się właśnie Pascala w środowisku Delphi. Później przychodzi kolej na C/C++, następnie assembler i Java. No, zapomniałem jeszcze o skryptach w Bashu na laboratoriach z przedmiotu systemy operacyjne.
Ja jestem początkujący w programowaniu (aplikacje konsolowe w Pascalu i C) i do tych prostych programów bardzo dobrze mnie się używa Geany ze względu na kolorowanie składni, podpowiadanie słów kluczowych i podświetlanie pasujących do siebie nawiasów klamrowych.
Ja jestem początkujący w programowaniu (aplikacje konsolowe w Pascalu i C) i do tych prostych programów bardzo dobrze mnie się używa Geany ze względu na kolorowanie składni, podpowiadanie słów kluczowych i podświetlanie pasujących do siebie nawiasów klamrowych.
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... gramowania
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... rogramisty
Chociaż może być trochę ciężkie/nudne na początek, zależy jak podchodzisz do sprawy. Jak to tylko tak dla zabawy to polecam pythona i robić to co cie interesuje.
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... rogramisty
Chociaż może być trochę ciężkie/nudne na początek, zależy jak podchodzisz do sprawy. Jak to tylko tak dla zabawy to polecam pythona i robić to co cie interesuje.
Zależy czemu chcesz programować:
- - chcesz zarabiać jako programista po wyższej szkole - Programy o dużej wydajności
- chcesz zarabiać jako programista bez odpowiedniego wykształcenia - Strony www
- chcesz sie pobawić, pisać programy/pluginy na użytek małej grupy osób/na własny użytek - Języki skryptowe
- chcesz zmarnować czas - Języki CDD
- - C++
- Java (tutaj z tą wydajnością nie jest różowo ale Java ma swoje plusy)
- Assembler
- - PHP
- Python
- Ruby
- - Python
- Bash
- Ruby
- - Visual Basic
- Pascal