Grub nie uruchamia Windowsa Visty

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wydaje mi się, że mając płytkę instalacyjną z Windows Vista można spróbować to naprawić.
http://www.howtogeek.com/howto/windows- ... partition/

Zaznaczam, nie wiem jak to praktycznie działa, nie testowałem. Myślę że podany sposób może być użyteczny i w tym wypadku.
Informacja jakiś czas jest dostępna tylko nikt nie szuka i nie przegląda forum (Linki).
bestia

Post autor: bestia »

fnmirk aby ten sposób zadziałał również jest potrzebny boot i bcd których jak wspomniałem wcześniej nie posiadam
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Płytkę z Windows Vistą mamy?
bestia

Mamy, od razu mówię że aby działało narzędzie bootrac.exe czy bcdedit są potrzebne wymienione wcześniej folder i plik.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

http://www.howtogeek.com/howto/windows- ... partition/

fnmirk podał tutaj bardzo wartościowego linka.
Jakie narzędzie? Jaki katalog boot? Szefie, klik, klik tak jak jest na zrzutach no i nie ma siły. Nie bawisz się w jakieś specjalne bootrac.exe, poezje czy wiersze poleceń. Masz narzędzie do naprawy problemów z uruchomieniem i nie ma siły żeby nie wykryło błędu. Ja w mojej Viście i Siódemce od instalacji nie mam katalogów boot i chodzi.

Po czym wnosisz że to wina braku tych katalogów?
bestia

lis6502 powiem tak:
to narzędzie mi nie działa, a brak tego katalogu i bcd wywnioskowałem z komunikatów jakie Vista mi wyświetla.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Przyłożyłem lupę do mojej Siódemki i okazuje się, że faktycznie taki ,,katalog'' istnieje, w zasadzie to jest osobna partycja, z tym że ukryta. Według mnie lepiej będzie Ci postawić Vistę na nowo niż bawić się w przywracanie. Wątpię też, że ktoś podrzuci Ci zawartość owego katalogu 'boot'; wszak Windows to licencjonowane oprogramowanie, ale możesz to obejść instalując Windowsa na wirtualnej maszynie i stamtąd kopiując nieszczęsny program.
Ale próbuj, a nuż/ widelec?
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

bestia pisze:a brak tego katalogu i bcd wywnioskowałem z komunikatów jakie Vista mi wyświetla.
W takim razie przeinstaluj Vistę. Najlepiej tak by się znajdowała na pierwszej partycji podstawowej dysku.
bestia

Nie będę się z tym bawił. Windows Vista do usunięcia, a na Debianie został mi jeszcze tylko jeden problem do rozwiązania, dźwięk przez wyjście HDMI. Jeszcze tylko ten jeden szczególik i będę szczęśliwy jak dziecko.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Drogi Kolego, zerknij choć na link do strony którą Ci wskazałem i przekonasz się, u źródła, że program bootrec.exe masz u siebie i zawsze możesz go uruchomić.
Wydaje mi się, że nie zagłębiłeś się w rozwiązanie, które Ci zaproponowałem.
Rozwiązuje ono większość problemów z bootowaniem Visty, XP, linuksa.
Miałem Vistę, XP i Debiana właśnie w tej kolejności i każdy z systemów mogłem uruchomić.
Wydaje mi się, że folder boot w Viście powstał dopiero po uruchomieniu manager'a boot'owania Visty.

Pozdrawiam
sj65
ODPOWIEDZ