Neostrada (ZXDSL 852)

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
olek

Post autor: olek »

odswiezam mój stary temat , ale nie bede zakładał nowego poniewaz sprawa sie tyczy tego samego a mianowice chodzi o to że ustawiłem sobie tak jak mi radziliście aby neo łączyło sie na starcie kompa, ale zazwyczaj tak się nie dzieje ponieważ żółta dioda na modemie (ADSL) , zaczyna migać dopiero po załadowaniu gnome , czyli właściwie po uruchomieniu wszytskiego innego , a czasami musze nawet jeszcze chwile poczekać zanim zacznie mrugać , po chwili się zapali i dopiero można sie połączyć , wiem jeśli lampka się nie świeci oznacza to (przynajmniej tak jest pod win) że modem nie ma załadowanego sterownika , jeśli tak to dlaczego on ładuje się tak późno , mam nadzieje że komuś uda się skumać o co mi chodzi w tym długaśnym poscie , z góry dziękuje za pomoc
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Jeżeli mruga dioda ADSL na modemie to znaczy, że nie ma jeszcze zsynchronizowanej linii ADSL, a sterownik jest już załadowany (tak jest i pod win i pod linuxem), gdyby nie było sterownika to dioda USB mrugałaby na czerwono.

Dzieje się to (ta synchronizacja) tak późno, bo to zależy od linii, raz jest szybciej raz wolniej lub od sprzętu (kompa). Spróbuj dodać do /etc/network/interfaces po wpisie o pppoa takie coś:

Kod: Zaznacz cały

auto pppoa #to już masz
iface pppoa inet ppp #to już masz
    provider neostrada
    pre-up while ! grep 'Line up' '/proc/net/atm/speedtch:0' \
        &> /dev/null ; do sleep 1; done
    post-up while ! ifconfig ppp0 &> /dev/null ; do sleep 1; done
olek

generalnie chodzi o to ze zolta dioda wogole nie miga, co o ile dobrze pamietam wlasnie wskazuje brak sterownika , ja juz dzisiaj nic nie stworze bo musze sie wyspac przed kompetencjami -> Dobranoc :)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

spróbuj ten twój skrypt w /etc/init.d/ zastąpić skryptem z tego tematu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=977

mi ten skrypt nawet jak net się rozłączy, to łączy ponownie, może on będzie spełniał Twoje oczekiwania.
(oczywiście na początku skryptu zmień to co trzeba (zmienne)).

aloha
olek

zrobiłem tak jak radził velmafia , niestety skrypt ten nie pomógł , potem spróbowałem tak jak mowił mlyczek też nic
ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ? :/ dodam ze podczas wlaczania kompa uruchomil mi sie test partycji i jako ze trwal chwile to przez ten czas lampka zdazyla sie zamrugac i ostatecznie zapalic :) ale normalnie to nigdy sie tak nie dzieje
kurcze zapomnialem wtedy mi sie pojawily napisy co sie aktualnie dzieje - mogłbym napisać ale nie zdążyłem zanotować :( hmm no coż narazie wciaz musze za kazdym razaem po starcie systemu czkeac na synchronizacje wtedy wlaczam terminal -> root -> pppd call tpsa :(
velmafia
Member

olek pisze:pppd call tpsa
spróbuj to dopisać do /etc/rc.local może wtedy pomoże.

to co jest w tym pliku, jest odpalane na samym końcu (po załadowaniu systemu) więc spróbuj tam to wpisać.
olek

nie pomogło , powiem jeszcze że jak już się zaloguje i wszystko się uruchomi to dopiero gdzieś tak po 30 sekundach zaczyna mrygac to idiotyczne światełko
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Wygląda to na to, że system późno ładuje moduły dla modemu. Wg czego instalowałeś ten modem?
velmafia
Member

olek pisze:nie pomogło , powiem jeszcze że jak już się zaloguje i wszystko się uruchomi to dopiero gdzieś tak po 30 sekundach zaczyna mrygac to idiotyczne światełko
to może zrób sobie skrót (ikonkę) na pulpicie do odpalania neo, i ręcznie odpalaj, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.

aloha
olek

@mlyczek http://riot777.wordpress.com/2006/09/22 ... -i-ubuntu/ według tego
@velmafia skrót -ok , tylko jak go zrobić ? pppd wymaga roota , da sie zrobić taki skrót żeby uruchamiał coś jako root ?
ODPOWIEDZ