Opera i flash na amd64

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Ja myślę że ten tutorial zadziała też dla 32 bitowej wersji Iceweasela/Firefoxa więc można spróbować.

A mi się szczerze mówiąc bardzo dobrze żyje bez flasha- koniec z reklamami - yeah :-D
Ale tak w ogóle to chyba sobie zainstaluję na zapas 32 bitową przeglądarkę żeby czasem była do oglądania youtubów itd ;-)

Spróbuję i powiem jak było.
Gaara

Post autor: Gaara »

Kod: Zaznacz cały

baton@debian:~$ opera
ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
Opera odpala, ale nie mam ani javy, ani flasha. Wszystko robiłem wg. instrukcji. Podejrzewam, ze o to tu chodzi, ale nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Adrianos

Instalacja opery

Post autor: Adrianos »

Wita i mam takie pytanie

przegladajac google i szukajac jak intalowac opere znalazlem ze wystarczy dodac do sources.lst wpis deb http://deb.opera.com/opera/ testing non-free, a nastepnie wydac polecenia apt-get update i apt-get install opera, jednakze kiedy dodaje do sources.lst wyzej wymieniony wpis, wyskakuja bledy po wydaniu polecenia apt-get update, duzo ludzi jednak pisze na necie e ten sposob dziala, moze jakies wskazowki co z takim fantem zrobic od was dostane?
Kaka'
Senior Member

Ten sposób nie zadziała (AFAIK) jeśli masz inną architekturę niż i386.
Adrianos

Post autor: Adrianos »

aha, no to to by wszystko wyjasnialo, mam amd-64, ok dzieki za pomoc, przynajmniej bede wiedzial zeby sie nie meczyc :)
kaladann

Post autor: kaladann »

do du*y to...na 9.10 tez nie dziala opera sie uruchamia ale znowu nie mam flasha....
a co do javy to sorry ale jak mam zainstalowac ja pod 64 bit? jesli mam zrobic z binarki fakerootem deb to wykluczone wypluwa mi jakies niezgodnosci...

PRZECHODZE LUDZIE NA 386 BO Z 64 MOZNA SZA£U DOSTAÆ..
Kaka'
Senior Member

kaladann pisze:do du*y to...na 9.10
A próbowałem z IceWeasel? A Konqueror? Opera to nie jest jedyna przeglądarka na świecie. Wykorzystaj mój opis i spróbuj z 32-bitowym IceWeasel'em, czy Konquerorem.

A co d javy to nie posiadam jej - nie była mi jeszcze potrzebna. Ale spróbuj zainstalować z paczek (.deb).
PRZECHODZE LUDZIE NA 386 BO Z 64 MOZNA SZA£U DOSTAÆ..
Cóż, żegnaj, może kiedyś się jeszcze spotkamy na amd64 ;)
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Widzę, że wiele osób ma tutaj problemy z flashem na AMD64. Ja także. Opera śmiga pięknie jednak nie mogę zmusić flasha do działania. Próbowałem z 32-bitowym Iceweaselem jednak kłócił się on z aktualnie zainstalowaną 64-bitową wersją, a pozatym wypluwał tony niespełnionych zależności... . Opera w tym wypadku jest lepszym rozwiązaniem ponieważ jest ona "spoza Debiana" i do pracy wymaga tylko pojedynczej biblioteki. Próbowałem już chyba wszystkiego aby uruchomić flasha jednak nie udało mi się to, jeśli komuś udała się ta sztuczka to będę wdzięczny za pomoc.

Podobny problem mam z javą - mimo że jest w repo - nie mogę jej uruchomić ani na przeglądarce 32 bitowej, ani 64 bitowej. Kiedy miałem Debiana i386 nie było żadnych problemów z pluginami.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Jeśli używasz 32bitowej opery to java do niej też musi być 32bitowa.

Kod: Zaznacz cały

ia32-sun-java6-bin lub ia32-sun-java5-bin
Nie wiem tylko czy te pakiety są w repozytoriach testing. Sam używam opera + java + flash na sid/AMD64 i wszystko działa super - jedyny denerwujący szczegół to ten że część reklam we flashu nie chce się zamykać :]
Zablokowany