Robi Ci się to samo z SAMBą? Gdy to poraz pierwszy zobaczyłem to się nieźle zdziwiłem, bo w sumie to oni nie powinni tutaj być. A może tylko SWAT źle ich interpertuje? Ale to raczej nie możliwe.Kaka' pisze:i ze względu na to, że nie wiem kto to jest, to mam firewalla - tak dla pewności
Firewall
Re: Firewall
Ja używam shorewalla na naszym serwerze www. Shorewall korzysta ze standardowych mechanizmów przepuszczania pakietów zaszytych w kernelu linuxa, jest czymś w rodzaju nakładki porządkującej. ¯eby go poprawnie skonfigurować trzeba mieć troszkę wiedzy nt. pakietów chodzących po sieci i doświadczenia w konfigurowaniu tejże.mlyczek pisze:I stąd moje pytanie: czy używa ktoś z Was firewall'a? Jeśli tak to na jakich ustawieniach, czyli co blokujecie itd., (nie chce znać dokładnych szczegółów, bo nie są mi one potrzebne, ale tak ogólnie)?
W zasadzie blokuję cały ruch za wyjątkiem pożądanego, czyli ruchu na HTTP HTTPS DNS SSH IMAP i SMTP. Dodatkowo wprowadziłem dropowanie pakietów na portach, które były często skanowane przez różnych ciekawskich, a jest ich sporo...
Pozdrawiam
Nie wiem, ale w Guarddogu możesz sobie to poustawiać nie wchodząc w szczegóły.Deb pisze:jakiego zakresu portów korzystają sieci torrent oraz gnutella?
Kod: Zaznacz cały
aptitude install guarddog
a potem konfiguracja wg własnych potrzeb. Tu jest opis.
Program należy uruchomić jako root.
Pozdrawiam