LXDE - tworzenie ikon na pulpicie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Fiku

Post autor: Fiku »

virnik pisze:nadal nie wiem jak ustawiać sobie nowe ikonki, skróty do programów.
Wiem, że trochę nieporęczne może się to wydawać, ale może tak?

W terminalu:

Kod: Zaznacz cały

ln -s /ścieżka/do/pliku/lub/katalogu  /home/użytkownik/Desktop/nazwa_skrótu
W ten sposób tworzyłem sobie skróty w Gnomie i teraz też tak robię w LXDE.
Awatar użytkownika
Ram

Post autor: Ram »

Witam.
Chyba coś poprawili, bo teraz ikony na pulpicie robi się jak w Gnome - wybierając program z menu głównego klikamy na niego prawym przyciskiem myszy i wysyłamy na pulpit (warunek: musisz mieć w katalogu domowym katalog "Desktop").
doman18

Post autor: doman18 »

Wszystkie skróty do programów masz w

/usr/share/applications/
Wystarczy skopiować na pulpit

A jeżeli chcesz skrót do jakegoś katalogu to albo przez polecenie

ln -s
tak jak wcześniej ci radzono. Albo po prostu przytrzymaj SHIFT+CTRL i przeciągnij dany katalog na pulpit

//EDYCJA
Aha, no i jak chcesz zrobić własny skrót z ikonką do jakiegoś programu to wyedytuj jakikolwiek plik z lokacji którą podałem wyżej i przyjrzyj się składni - jest prosta jak budowa cepa. A potem zrób własny pliczek z rozszerzeniem *.desktop i wpisz odpowiedni dla siebie blok informacji. Wiedz tylko że zbiór prawie wszystkich ikonek masz w katalogu

/usr/share/pixmaps
piter
Beginner

Post autor: piter »

Uzupełnie tylko, że metoda, która opisuje Ram jak na razie nie działa jeszcze w Lennym.

A tak przy okazji, jeśli już jest mowa o budowie plików:

/usr/share/applications/*.desktop
Czym różnią różnią się te dwa zapisy:

TryExec=lxterminal
Exec=lxterminal
Na pewno jeden określa jaki program ma zostać uruchomiony (chyba Exec, ale już nie pamiętam), a drugi za co jest odpowiedzialny?

I jeszcze jedno. Przeglądając pliki *.desktop można zauważyć, że podana jest tylko nazwa ikony (bez całej ścieżki) np.

Icon=lxterminal
Zatem, gdzie powinienem umieścić swoją ikonę, żeby w pliku *.desktop nie podać całej ścieżki, tak jak to robię teraz np.

Icon=/usr/share/pixmaps/user.ico
doman18

Post autor: doman18 »

fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nie chce mi się sprawdzać i instalować LXDE, ale z tego co pamiętam, to najprościej wykonać dowiązanie symboliczne do programu i umieścić je na pulpicie. Możemy do tego wybrać ikonkę i po kłopocie. Doskonale do tego nadje się Midnight Commander.
piter
Beginner

Post autor: piter »

doman18 dzięki za link.

Gdyby ktoś szukał odpowiedzi na moje pytania:
TryExec (string) - ścieżka do programu używanego do określenia czy główny program jest zainstalowany
Exec (string) - program do wywołania wraz z parametrami
Icon (localestring) - nazwa ikony. Jeżeli nie jest to absolutna ścieżka do pliku wtedy użyty będzie algorytm opisany w Icon Theme Specification
Icons and themes are looked for in a set of directories. By default, apps should look in $HOME/.icons, /usr/share/icons and /usr/share/pixmaps (in that order).
The image files must be one of the types: PNG, XPM, or SVG, and the extension must be ".png", ".xpm", or ".svg" (lower case).
ODPOWIEDZ