Programowanie w Linuksie od czego zacz

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Witaj Dalik,
Jeżeli pytasz jakiego języka się nauczyć aby w przyszłości dobrze zarabiać lub w ogóle to było się od razu pytać o wyniki totolotka.
Jeżeli to twoje pierwsze zetknięcie z programowaniem to polecam dobrą książkę - Internet rozszerza wiedzę ale tą już zdobytą ;-)
Jeżeli bardziej ci chodzi o administrowanie systemem niż samo pisanie oprogramowania to zdecydowanie tradycyjne rozwiązania Bash, Perl.
Jeżeli myślisz, że programowanie jest fajne to masz racje :-D
Jeżeli myślisz poważnie o nauce programowania to musisz się przyzwyczaić, że każde zdanie zaczyna sie od słówka jeżeli ;-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Ja zacząłem od Perla (używam cały czas :-) ) bo 'Bash? Pff. A po co mie to? :mrgreen: ' a i tak się musiałem go nauczyć, bo się mimo wszystko bardzo przydaje i często można w nim zrobić coś szybciej niż w Perlu. A w Pythonie nawet coś kiedyś zacząłem dłubać, ale mi przeszło. Jakoś do celów administracyjnych (i nie tylko) Perl mi bardziej pasuje.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

grzesiek pisze:o było się od razu pytać o wyniki totolotka.
A znasz już wyniki na lipiec i sierpień?

A tak poważnie to baza wyników totolotka jest doskonałym poligonem doświadczalnym do wszelkich zadań z programowania.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Tu jest świetny kurs basha, sam niegdyś korzystałem: http://ultra.ap.krakow.pl/~bar/kursbasha/main.html

Jeśli chodzi o pythona, to zastosowania ma bardzo szerokie. Można w nim pisać skrypty ułatwiające administrację systemem, drobne (albo i mniej drobne ;) ) programy konsolowe i desktopowe, świetnie sprawdza się też w zastosowaniach www, czy np. do skryptów ładowanych przez programy napisane w innych językach. Zdaje się, że jest mniej poręczny w zastosowaniach biznesowych (gdzie królują Java i .NET), czy przy dużych aplikacjach biurkowych (wciąż C/C++). Więcej o pythonie: http://www.python.rk.edu.pl/

grzesiek ma rację, zależnie od zastosowania jest zawsze dużo "jeżeli", ale dlatego właśnie zaproponowałem pythona - jest to po prostu niezły, w miarę uniwersalny początek. Basha natomiast nie polecam jako pierwszy język programowania, według mnie jest trochę zbyt specyficzny. Doświadczenie w programowaniu pomoże przy nauce basha, jednak jestem zdania, że to nie do końca działa w drugą stronę.
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

Post autor: Dalik »

Ile ludzi, tyle różnych opinii ale chyba wersja genobisa urzekła mnie najbardziej.
Spróbuję od Pythona, później pomyślę o bashu ale najpierw to muszę zdecydować się jak ubrać mojego Debiana (tryb txt tylko do nauki czy porzucić całkowicie Windows i zainstalować gonome/flux ale to już odrębny temat.
Dziękuję wszystkim, zapewne będę miał jeszcze wiele pytań :)
dworakex

Post autor: dworakex »

salmon pisze:Powiedz to gościom od google, którzy używają go na co dzień i pewnie połowa rzeczy z których korzystasz jest w nim napisana.(druga połowa to java)
Hahaha, na google.pl wcale nie ma Javy, nie myl Javy z JavaScriptem to 2 różne rzeczy! I secundo, silnik Google jest napisany w Pythonie, wyświetlanie stron opiera się na (X)HTML+CSS, a to płynne efekty, standard Web2 to JavaSCRIPT. Oczywiście mogą stosować wiecej języków programowania, np. PHP, C, Sh, Perl, ale to do innych działań, być może niewidocznych dla użytkownika gołym okiem (od źródła).

EDIT: Jeszcze coś do tematu - poczytaj o tych językach, poucz się podstaw z internetowych kursów i for i wtedy sam zadecydujesz który jest dla Ciebiev łatwy. jak się nauczysz jednego, to reszta już nie będzie wielkim problemem - ja na początk polecam Python lub C - wyrabiają dobre nawyki programistyczne.
salmon
Beginner

Post autor: salmon »

dworakex pisze:Hahaha, na google.pl wcale nie ma Javy, nie myl Javy z JavaScriptem to 2 różne rzeczy! I secundo, silnik Google jest napisany w Pythonie, wyświetlanie stron opiera się na (X)HTML+CSS, a to płynne efekty, standard Web2 to JavaSCRIPT. Oczywiście mogą stosować wiecej języków programowania, np. PHP, C, Sh, Perl, ale to do innych działań, być może niewidocznych dla użytkownika gołym okiem (od źródła).
yyy? Weź się ogarnij koleś, napisałem że głównymi językami których używają w google to Python i Java(wykorzystana np. w Androidzie)
genobis
Beginner

Nie mnie pisać, na ile google korzysta z Javy w swoim oprogramowaniu serwerowym (choć podobno korzysta w dość dużym stopniu). Wiadomo jednak powszechnie, że tę technologię aktywnie wspiera. Salmon napisał o Androidzie, ja natomiast wspomnę choćby o GWT (które w krótkim czasie zdobyło olbrzymią popularność i jest nadal bardzo aktywnie rozwijane), czy hostingu Javy na Google Code. Oznacza to co najmniej tyle, że Google - jak by nie było, potentat - traktuje Javę bardzo poważnie.
tomekmad

Post autor: tomekmad »

Mam pytanie. Bo w Windowsie jak się chciało napisać program z GUI to się uruchamiało Visual C++, budowało się okno, pisało się sktypty w C++ i śliczna i pożyteczna aplikacja gotowa. A jak to wygląda w Linuxie? Pisał ktoś kiedyś z was takie programy?
genobis
Beginner

Wybór jest duży ;) Kwestia wyboru języka programowania, jeśli C++ to bibliotek GUI (GTK, QT), no i środowiska do pracy. Generalnie problemu nie ma, ale musiałbyś konkretniej pytanie sformułować.
ODPOWIEDZ