Jaka jest różnica apt-get i aptitude?

Ogólne pytania dotyczące systemu
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Uruchom aptitude, poleceniem

Kod: Zaznacz cały

aptitude
i wciśnij g i sprawdź, czy chce coś wywalić, jeśli chce a są to rzeczy ważne lub jest to pół systemu to niestety, ale w tej sytuacji rozpoczęcie korzystania z aptitude nie polecam.

Ale ja ostatnio uruchomiłem aptitude (korzystałem tylko z apt-get) i zobaczyłem, że nic nie chce wywalać, więc mogę sobie z niego korzystać, ale sprawdź dokładnie, czy nie są to rzeczy ważne.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

3ndriu pisze:Jeżeli zacznę teraz korzystać tylko z aptitude (wcześniej nie mieszałem apt z aptitude), to czy może mi się sypnąć system?

jestem takiego samego zdania jak mlyczek: jeśli aptitude nie chce wywalić Ci pół systemu, ani innych potrzebnych pakietów, to możesz przejść na aptitude

zresztą i tak żeby aptitude coś zrobiło musisz zatwierdzić wybór, więc próbuj i czytaj komunikaty ;)
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Spróbowałem. Aptitude usunęło mi 2 niepotrzebne pakiety. Jestem teraz szczęśliwym userem aptitude :mrgreen:
mlyczek
Junior Member

3ndriu pisze:Jestem teraz szczęśliwym userem aptitude
Też od niedawna nim jestem :) tylko teraz i tak to co już mamy zainstalowane to już razem z tym niepotrzebnych zależności nie usunie :( ale już dalej nie będziemy robić sobie bałaganu :)
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Tym osobom którym aptitude z jakiegoś powodu nie przypadło do gustu polecam program wajig. Sam używam go już kilka miesięcy i jestem bardzo zadowolony. O wiele wygodniejszy w obsłudze niż "duet" apt, dpkg. Jedyne czego mu brakuje to wymuszanie instalacji pakietów dla innej architektury.
brz
Beginner

Post autor: brz »

odkad przerzucilem sie na debiana i trafilem na to forum nawet nie slyszalem o aptitude. ;] w momencie, kiedy przeczytalem, ze wreszcie przy usuwaniu czegos poleca mi dodatkowo wszyskie smieci zwiazane z ta paczka, przerzucilem sie na aptitude.

jego dzialanie niekoniecznie jest jednak zawsze porzadane. wtedy (mysle, ze raz na jakis czas akurat nie zaszkodzi specjalnie - w razie potrzeby oczywiscie) posluguje sie aptem. jak do tej pory zrobilem to raz: w momencie gdy przy instalacji jakiegos malego programu (chyba gwenview ale nie jestem do konca pewny) aptitude chcial mi zainstalowac cale kde (nie zartuje). ;]]] apt poradzil sobie z samym gwenview i paroma potrzebnymi paczkami bez problemu.

oto roznica. ;]
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

brz pisze:aptitude chcial mi zainstalowac cale kde (nie zartuje). ]]]

bo aptitude oprócz pakietów wymaganych doinstalowuje jeszcze pakiety polecane, dodatkowa różnica, ale to przynosi więcej korzyści niż strat ;)

aloha
brz
Beginner

Post autor: brz »

[quote="velmafia"]ale to przynosi więcej korzyści niż strat ]

o ile chce sie miec na dysku nieuzywane i zbedne, moim skromnym zdaniem, kde =]
Zyong

Post autor: Zyong »

Hm, jakoś nie potrafię znaleźć w aptitude odpowiednika apt-get dist-upgrade.
Uaktualnienie działa, ale jak zainstalować hurtem wszystkie nowości?

Pozdrawiam
Zyong
mlyczek
Junior Member

Kod: Zaznacz cały

aptitude dist-upgrade
ODPOWIEDZ