Myślałem aby ustawić 700 dla głównego katalogu ale czy to nie zaszkodzi?
Nie sprawdzałem bo wolę najpierw zapytać.
Edycja:
Sprawdziłem i po zmianie home na 700 w ogóle nie można wejść nawet na konto czyli do katalogów głębiej np. /home/użytkownik/
Jak udost
Chcesz dać:dla głównego systemu /? A co z plikami i katalogami dla demonów? Nie będą mieli oni nawet dostępu do odczytu danych z pliku.
Ustaw użytkownikowi powłokę na rbash wtedy nie wyjdzie ze swojego katalogu. Wadą tego rozwiązania jest, że nie wejdzie do innego katalogu.
Kod: Zaznacz cały
chmod 700 /
Ustaw użytkownikowi powłokę na rbash wtedy nie wyjdzie ze swojego katalogu. Wadą tego rozwiązania jest, że nie wejdzie do innego katalogu.
Użytkownik może, jak należy do jakiejś grupy to też powinien, ale inni nie, zrób tak chmod o-rw i wtedy zadziała.cyryllo pisze:Sprawdziłem i po zmianie home na 700 w ogóle nie można wejść nawet na konto czyli do katalogów głębiej np. /home/użytkownik/
Patrz na właścicieli, jeżeli /home należy do root i dasz 700 to tylko root może tam wejść, a Ty jesteś inny, bo nawet nie należysz do żadnej dopuszczonej grupy. Musisz pozwolić dla innych tam wejść - x
Jeżeli nadasz (przykładowo) użytkownicy będą mogli wejść do systemu plików, ale nie zobaczą jego zawartości. Jeżeli jednak będą znali bezpośrednią ścieżkę do jakiegoś miejsca - będą mogli tam wejść i wszystko podpatrywać.
Chcąc zabezpieczyć cały system w ten sposób, musiałbyś zmieniać uprawnienia dla sporej liczby katalogów i plików. Polecam użycie środowiska chrootowanego dla użytkownika - to lepsze rozwiązanie.
chmod 711 /
Chcąc zabezpieczyć cały system w ten sposób, musiałbyś zmieniać uprawnienia dla sporej liczby katalogów i plików. Polecam użycie środowiska chrootowanego dla użytkownika - to lepsze rozwiązanie.
Witam.
Konfiguracja dla serwera proftpd:
Ustawiasz DefaultRoot jako /home - nie będzie można wyjść do głównego drzewa systemu plików.
Ograniczenie zapisu:
Root i administrator będą mogli zapisywać i odczytywać, użytkownicy odczytać pliki, ale zapisać już nie, a użytkownikx przeczyta tylko listę plików, ale do pliku już nie zajrzy.
Pozdrawiam
Paweł
Konfiguracja dla serwera proftpd:
Ustawiasz DefaultRoot jako /home - nie będzie można wyjść do głównego drzewa systemu plików.
Ograniczenie zapisu:
<Directory /home/costam>
<Limit READ>
AllowUser root,admin,usery
DenyUser userx
</Limit>
<Limit WRITE>
AllowUser root,admin
DenyUser userx,usery
</Limit>
</Directory>