xmaster pisze:Do noszenia to polecam 12-13 cali np dell xps maja 13-stki lub E4200 ale to już kosmos cenowy
Ja rozumiem, że do noszenia, jednakże dla sensownej pracy dla programisty 12 cali? Co najmniej 17". Przecież człowiek, który będzie na tym pracował nie będzie korzystał z lupy, by cokolwiek przeczytać. A 17" przydaje się, żeby odpowiednia ilość kodu zmieściła się na ekranie.
Nie, nie będę wrzucał linków do laptopów (bo się jeszcze sam na któregoś połakomię), bo po pierwsze nie jestem na bieżąco, a po drugie każdy ma inne preferencje. Jednakże jak napisałem -- dla programisty potrzebny jest duży monitor (czy jak to się nazywa w laptopie).
Ja rozumiem, że do noszenia, jednakże dla sensownej pracy dla programisty 12 cali? Co najmniej 17". Przecież człowiek, który będzie na tym pracował nie będzie korzystał z lupy, by cokolwiek przeczytać. A 17" przydaje się, żeby odpowiednia ilość kodu zmieściła się na ekranie.
Ale 17 cali nadaje się co najwyżej do przestawiania z biurka na krzesło, na pewno nie do noszenia.
Jeśli ktoś chce mieć zarówno mobilność, jak i wygodę pracy z IDE, to ja widzę tylko jedno rozwiązanie: mały laptop + zewnętrzny monitor.
simonnam,
Te pytania powtarzają się jak mantra, zatem - ostatni (ode mnie) już raz:
Polityka Della jest taka, że wprowadzając nowe modele, starsze traktowane są jako lowend i nabierają przyjzanych cen.
Poniżej 2000 pln?
W zależności od tego, czy chcesz mieć tam core2duo, czy wystarczy Ci celeron 2GHz (seria M):
Vostro A860, ma 15,6" ekran (połowa HD), wifi opartą na atherosie (802.11g, nie n, ale czy to n na pewno Ci potrzebne, zwłaszcza, że pełną transmisję uzyskujesz wyłącznie jeśli wszystkie komputery w sieci wifi pracują w tym standardzie), kartę grafiki intela, waży 2kg (w istocie jest lekki, nawet z zasilaczem), nagrywarka DVD, 2xUSB, bluetooth, firewire, dysk 160GB - zresztą sprawdź sobie konfigurację. Ze wspomnianym celeronem i 3GB RAM kosztował 1860 pln. Z core2duo - cena odpowiednio wzrasta w zależności od modelu procesora, większy dysk - też cena rośnie. Itd. Cena obejmowała 3 letnią gwarancję wspomnianego przeze mnie typu jak również licencjonowany oraz wspierany przez Della Ubuntu 8.04LTS (postawiłem na nim Kubuntu 9.04 też działa bez problemu).
System działa out-of-the-box, za wyjątkiem konieczności pociągnięcia dodatkowego pakietu, by ath5k się uaktywniło i jak w przypadku tego systemu z 1CD - system jest częściowo spolonizowany i przygotowany do całkowitego spolszczenia, ale interfejs nie jest po polsku. To chyba nie problem.
Ja właśnie sobie kupuję laptopa i wybrałem Dell Studio 1555. Jedyną wadą jaką znalazłem może być ekran, który ma zaledwie 15,6" lecz mi to nie przeszkadza. Jest trochę inny od tego, który ty podałeś ale zawsze można go sobie dopasować do siebie.
Jeśli chodzi o Lenovo, to dziwne że nie został podany tu Y530 - najbardziej solidny z serii IdeaPad, na pewno bardziej solidny od wymienionego wyżej Della.