3000 osób online - jak si

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kmlkml

Post autor: kmlkml »

No to ja tez coś zaproponuje. Wszystko zależy oczywiście od tego jaki budżet posiadasz.
Jeśli budżet nie jest za niski to dobrym wyjściem byłaby macierz netapp i do tego dwa serwery dwuprocesorowe np. na płytach intela z serii S5000. Na tym zwirtualizować systemy (vhd na macierzy moc na serwerach). Min. dwa systemy na jednym serwerze a drugi pod High Avability lub po dwa systemy na serwer w load balancing'u.
Do wirtualizacji polecam Citrix XenServer (jeśli chcesz używać High Avability to potrzebny byłby komercyjny Citrix Essentials for XenServer).

Pozdrawiam,
Kamil Filipek
Shakez
Beginner

Post autor: Shakez »

Skąd Twoje pytanie o MySQLa? Czy dopiero będzie tworzone oprogramowanie? Jeśli tak to gorąco polecam od razu pisać pod Postgresa. Natomiast jeśli oprogramowanie już istnieje to i tak wielkich możliwości zmiany pewnie nie będzie.
Oprogramowanie powstaje. Ta część modułów które już napisałem obsługują mysql i nie chciałbym przerabiać.

Jeśli możesz napisz dlaczego gorąco polecasz postgresql? Może jeżeli jest on tak znacząco lepszy to się jednak zdecyduje na przeróbki. Prawdę mówiąc nigdy nie pisałem na bazie postresql ale może czas zacząć.
szpuni
Beginner

Post autor: szpuni »

Z tego co widzialem postgree w akcji jest duzo szybszy od mysql.

Uzywalismy u mnie w firmie mysql do serwera gier (obliczenia matematyczne plus php) i w momencie przeniesienia sie z mysql do postgree wydajnosc, szybkosc wyswietlania danych na stronie wzrosla drastycznie.

W bazie jest okolo 500 000 (albo i wiecej) rekordow w niektorych tabelach i mysql po prostu sie przypychal (nawet po dostrojeniu), postgree bez zadnych zmian konfiguracyjnych (domyślna instalacja z paczki) dziala duzo szybciej.
Jezeli planujesz miec w tej bazie bardzo duzo rekordow i duza ilosc zapytan w ciagu minuty proponowałbym ci sprobowac przeniesc sie na postgree.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Przy małych bazach danych z prostymi tabelami MySQL jest szybszy. Jednak wraz ze wzrostem skomplikowania struktury bazy, przewaga PostgreSQL znacząco rośnie. Poza tym w MySQLu ciężko z transakcjami (tylko InnoDB), nie ma obsługi procedur składowanych, brak obsługi PL/SQL. W PostgreSQL jest też parę innych drobnych ficzerów, których w MySQLu nie uświadczysz.

Nie oznacza to jednak że PostgreSQL jest lepszy czy MySQL gorszy. Po prostu trzeba wybrać odpowiednie narzędzia do konkretnych celów. Z tego co kojarzę, to np. swojego czasu Allegro korzystało z MySQLa, choć mieli napisany swój silnik do niego. Teraz przesiedli się na Oracle lub DB2, choć tego nie jestem pewien. Na rzecz PostgreSQLa przemawia też (przynajmniej dla mnie) sposób administracji.

Jeśli masz jeszcze możliwość, to pomyśl o testach aplikacji na PostgreSQLu i sam sprawdź różnice.
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Post autor: timor »

Jeśli mogę się wtrącić to lessmian2 dobrze prawi - ale z tego co wypisuje sam zainteresowany to dopiero tworzy aplikację opartą o php i mysql nie mając ani doświadczenia, ani większego pojęcia co robi... Więc przypuszczam, że ta aplikacja nie jest aż tak krytyczna. Gdyby to było coś krytycznego to tak duża firma kupiłaby gotowy program + sprzęt zalecany do niego.
Obawiam się, że wersja ekonomiczna z jednym serwerem może nie będzie elegancka ale wystarczająca.
Jeżeli kiedyś z tej aplikacji wyrośnie jakiś CRM, z którego wszyscy będą korzystać non stop to wtedy wdrożenie z opisu lessmiana2, jest tym optymalnym i zalecanym.

Pozdrawiam.
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Czolem, a gdzie system pocztowy?
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Hmm, szczerze mówiąc jedyną znaczącą przewagą MySQLa nad Postgresem jest marketing... Przynajmniej takie mam wrażenie. Być może przy bardzo małych bazach MySQL jest nieznacznie szybszy, ale to przy rozmiarach bazy, przy których i tak nie będzie to zauważalne.

Część zalet Postgresa już masz wypisane powyżej. Ja do tego dodam zdecydowanie bardziej rozbudowane możliwości zapytań (jak choćby zapytania zagnieżdżone, zapytania z zapytaniem wstępnym). Zdarzało mi się, że zapytanie dla MySQLa wymagało 3 ekranów, a to samo zapytanie pod Postgresa mieściło się na pół ekranu... Przy tym Postgres był natywnie pisany pod Linuksa i jest dla niego w pewnym sensie bazą domyślną (wiele usług "chętnie" integruje się z Postgresem), Wreszcie jest to OpenSource możesz go bezpłatnie użyć na dowolną ilość procesorów, komputerów itd. MySQL ma (jakieś-tam) ograniczenia. Oczywiście szerokie, ale nigdy nie wiadomo.
Jest jeszcze jeden dość istotny argument. Struktura baz, danych, procedur itp Postgresa jest taka, że można względnie łatwo przejść z Postgresa na Oracle'a bez przepisywania połowy kodu. O MySQLu tego powiedzieć się nie da.
Dlatego powtarzam - jeśli dopiero piszesz aplikację, dobrze rozważ czy nie przepisać elementów już napisanych pod MySQLa na Postgresa.

PS.
W moim odczuciu niemal każdy słyszał o MySQL, ale niemal każdy, kto słyszał o Postgresie, nie chce słyszeć o MySQL ;-)
Shakez
Beginner

Post autor: Shakez »

peter86 pisze:Czolem, a gdzie system pocztowy?
Już jest.
timor pisze: tworzy aplikację opartą o php i mysql nie mając ani doświadczenia, ani większego pojęcia co robi...
To że pytam na forum nie oznacza że nie mam pojęcia. Zapewniam że nie jest ze mną tak źle ale zawsze chętnie korzystam z doświadczenia innych.

Jeśli możesz nie wypisuj wyssanych z palca teorii bo nie to jest tematem.
ODPOWIEDZ