Flashplayer wy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Dziękuję, za odpowiedz. Przy probie pozyskania klucza z linku jest jakieś opóźnienie i nie idzie nic zrobić.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

peter86, ale drugiej wiadomości z podanego odnośnika już nie przejrzałeś? Czy następnych?

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search keyring

apt-get install dfr-debian-keyring
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Poza tym aby zainstalować ten pakiet wcale nie potrzebujesz klucza do instalacji...
To tylko klucz identyfikujący repozytorium jako "prawdziwe", a nie z "fałszywymi" pakietami zrobionymi przez niewiadomo kogo.
Ludzie, to są programy Linuksowe, a nie jakieś triale Windowsowe do których trzeba klucze aby mieć "pełną" wersje!!!

Zresztą jak przeczytasz wszystkie poradniki i tutoriale z tego linku:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073

to zrozumiesz o co chodzi w Linuksie i Debianie.
Stać Cię na to czy jesteś zbyt leniwy? :-P
peter86
Beginner

O losie, przecież to oczywiste, że nie chodzi o klucz do triala. Mówię tylko, że mam problemy z połączeniem się z serwerem kluczy. A co do tych poradników, to kilka jest napisanych w bardzo ciężki dla laika sposób.

gpg: zapytanie o klucz A63AE9D2 w serwerze hkp subkeys.gpg.net
?: subkeys.gpg.net: Connection refused
gpgkeys: HTTP fetch error 7: couldn`t connect: Connection refused
gpg: nie odnaleziono poprawnych danych w formacie OpenPGP.
gpg: Ogółem przetworzonych kluczy: 0

[ Dodano: |18 Lis 2009|, 2009 09:54 ]
Jeżeli chodzi o klucz publiczne, to sprawa się nie rozwiązała. Natomiast jakoś ściągnąłem flashplugin-nonfree (chyba z repozytorium Debian multimedia).

aptitude install flashplugin-nonfree
Przeglądarka się nie zawiesza na stronach z flashem ale widać, że flash się nie zainstalował.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Nie mam tego repozytorium (czyste standardowe Debianowe + multimedia) i flashplugin-nonfree też jest dostępne.
peter86
Beginner

Tak, dołożyłem debian-multimedia i sam pakiet się ściągnął jednak dalej flasha na www nie ma.
vikal

Post autor: vikal »

Tu masz flasha:

http://get.adobe.com/flashplayer/
Pobierasz plik tar.gz dla Linuksa.

Wrzucasz do folderu domowego.

Polecenia:

tar xvf install_flash_player_10_linux.tar.gz

cp libflashplayer.so /usr/lib/iceweasel/plugins
Restart przeglądarki i działa.
peter86
Beginner

vikal pisze:Tu masz flasha:

http://get.adobe.com/flashplayer/
Pobierasz plik tar.gz dla Linuksa.

Wrzucasz do folderu domowego.

Polecenia:

tar xvf install_flash_player_10_linux.tar.gz

cp libflashplayer.so /usr/lib/iceweasel/plugins
Restart przeglądarki i działa.
Tak właśnie zrobiłem, zanim zabrałem się za odgrzewanie tego tematu... przeglądarka po wejściu na jakąkolwiek stronę z animacją flash, wyłączała się z komunikatem:

Błąd ochrony pamięci
ara

Post autor: ara »

Też miałem ten problem.
Wywalała mi się w identyczny sposób.
Jedyna rada jaką zastosowałem.
Najpierw zainstaluj sobie jakiś dodatek typu: adblock, lub jakiś inny z dodatków firefoxa. Później wystarczy skopiować plik libflashplayer.so do katalogu /home/nazwa_użytkownika/.mozilla/plugins lub musisz utworzyć tam katalog i skopiować.
Działa za każdym razem.
Pozdrawiam Artur Dziocha
peter86
Beginner

No cóż, spróbowałem stworzyć katalog ,,plugins'' jeszcze raz i umieścić tam plik .so. Wszystko działa, flash na stronie działa, nic się nie zawiesza. Jednak teraz, dołożyłem pewną rzecz, nadałem na katalog ,,plugins'' i plik uprawnienia 777. Zaraz sprawdzę na maszynie wirtualnej.

[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 09:54]
No niestety jednak nic ,,chmod 777'' nie pomógł. Nie wiem dlaczego na jednej maszynie działa, na drugiej nie.

[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 11:30]
Po kilku próbach w końcu doszedłem o co chodzi. Przy pobieraniu paczki flashplugin-nonfree instaluje się kilka rzeczy:
  • ca-certificates
    flashplugin-nonfree
    libcur13-gnutls
    openssl
Samo flashplugin coś robi, ale właściwie nie wiem co? Wiem natomiast, że nie tworzy ono w katalogu iceweasel (/lib/usr/iceweasel) katalogu ,,plugins''. Trzeba go po wykonaniu instalacji pakietu flashplugin-nonfree, utworzyć ręcznie i tam wrzucić libflashplayer.so

Sam plik libflashplayer.so ściągniemy ze strony adobe flash player.

Nie dołożenie tego pliku powoduje, że na stronach z flashem, animacji nie ma dalej, a ukazuje się nam komunikat, że wymagana jest instalacja dodatkowych wtyczek.

Dopiero po dołożeniu libflashplayer.so w utworzonym ręcznie katalogu ,,plugins'', animacje flasha się pojawiają.

Z kolei gdy nie zainstalujemy pakietu flashplugin-nonfree, a od razu ręcznie utworzymy w /lib/usr/iceweasel katalog ,,plugins'' i tam umieścimy libflashplayer.so, po wejściu na każdą stronę z animacją flash, przeglądarka się wyłączy, a w konsoli dostaniemy komunikat

Błąd ochrony pamięci
Pakiet flashplugin-nonfree ściągnąłem z repozytorium:

#~~~~~~Backports_Lenny~~~~~~#
deb [url]http://www.backports.org/debian[/url] lenny-backports main contrib non-free
Od razu dodam, że przy wykonywaniu:code] apt-get update[/code]pojawił się komunikat o braku klucza publicznego, jednak sam pakiet pomimo tego, zainstalował się bez problemu.

Jeszcze małe podsumowanie:
  1. Instalujemy iceweasel.
  2. Dokładamy do sources.list repozytorium ,,Backports_Lenny''.
  3. Wykonujemy instalacje pakietu flashplugin-nonfree:

4. ¦ciągamy ze strony adobe flash plik ,,install_flash_player_10_linux.tar.gz''.
  5. Trzeba go wypakować:

tar -zxf install_flash_player_10_linux.tar.gz
  6. Tworzymy jako root katalog ,,plugins'' w katalogu iceweasel (/usr/lib/iceweasel).
  7. Kopiujemy plik wypakowany do katalogu ,,plugins'' (usr/lib/iceweasel/plugins).
Flash działa w ten sposób u mnie na każdej maszynie wirtualnej. Konfiguracja systemu od podstaw. Zainstalowany system Debian 5.0 Lenny ,,netinstall'', manager okien Fluxbox.

Powstają dwa pytania:
Dlaczego przy:

katalog ,,plugins'' nie tworzy się sam? Dlaczego nie tworzy się sam i plik libflashplayer.so nie jest tam kopiowany automatycznie?

[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 12:56]
ara pisze:Też miałem ten problem.
Wywalała mi się w identyczny sposób.
Jedyna rada jaką zastosowałem.
Najpierw zainstaluj sobie jakiś dodatek typu: adblock, lub jakiś inny z dodatków firefoxa. Później wystarczy skopiować plik libflashplayer.so do katalogu /home/nazwa_użytkownika/.mozilla/plugins lub musisz utworzyć tam katalog i skopiować.
Działa za każdym razem.
Pozdrawiam Artur Dziocha
To rozwiązanie niestety nie działa?
ODPOWIEDZ