Flashplayer wy
peter86, ale drugiej wiadomości z podanego odnośnika już nie przejrzałeś? Czy następnych?
Kod: Zaznacz cały
apt-cache search keyring
apt-get install dfr-debian-keyring
Poza tym aby zainstalować ten pakiet wcale nie potrzebujesz klucza do instalacji...
To tylko klucz identyfikujący repozytorium jako "prawdziwe", a nie z "fałszywymi" pakietami zrobionymi przez niewiadomo kogo.
Ludzie, to są programy Linuksowe, a nie jakieś triale Windowsowe do których trzeba klucze aby mieć "pełną" wersje!!!
Zresztą jak przeczytasz wszystkie poradniki i tutoriale z tego linku:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073
to zrozumiesz o co chodzi w Linuksie i Debianie.
Stać Cię na to czy jesteś zbyt leniwy? :-P
To tylko klucz identyfikujący repozytorium jako "prawdziwe", a nie z "fałszywymi" pakietami zrobionymi przez niewiadomo kogo.
Ludzie, to są programy Linuksowe, a nie jakieś triale Windowsowe do których trzeba klucze aby mieć "pełną" wersje!!!
Zresztą jak przeczytasz wszystkie poradniki i tutoriale z tego linku:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073
to zrozumiesz o co chodzi w Linuksie i Debianie.
Stać Cię na to czy jesteś zbyt leniwy? :-P
-
- Beginner
O losie, przecież to oczywiste, że nie chodzi o klucz do triala. Mówię tylko, że mam problemy z połączeniem się z serwerem kluczy. A co do tych poradników, to kilka jest napisanych w bardzo ciężki dla laika sposób.
[ Dodano: |18 Lis 2009|, 2009 09:54 ]
Jeżeli chodzi o klucz publiczne, to sprawa się nie rozwiązała. Natomiast jakoś ściągnąłem flashplugin-nonfree (chyba z repozytorium Debian multimedia).
Przeglądarka się nie zawiesza na stronach z flashem ale widać, że flash się nie zainstalował.
gpg: zapytanie o klucz A63AE9D2 w serwerze hkp subkeys.gpg.net
?: subkeys.gpg.net: Connection refused
gpgkeys: HTTP fetch error 7: couldn`t connect: Connection refused
gpg: nie odnaleziono poprawnych danych w formacie OpenPGP.
gpg: Ogółem przetworzonych kluczy: 0
[ Dodano: |18 Lis 2009|, 2009 09:54 ]
Jeżeli chodzi o klucz publiczne, to sprawa się nie rozwiązała. Natomiast jakoś ściągnąłem flashplugin-nonfree (chyba z repozytorium Debian multimedia).
aptitude install flashplugin-nonfree
Tu masz flasha:
Pobierasz plik tar.gz dla Linuksa.
Wrzucasz do folderu domowego.
Polecenia:
Restart przeglądarki i działa.
http://get.adobe.com/flashplayer/
Polecenia:
tar xvf install_flash_player_10_linux.tar.gz
cp libflashplayer.so /usr/lib/iceweasel/plugins
-
- Beginner
Tak właśnie zrobiłem, zanim zabrałem się za odgrzewanie tego tematu... przeglądarka po wejściu na jakąkolwiek stronę z animacją flash, wyłączała się z komunikatem:vikal pisze:Tu masz flasha:Pobierasz plik tar.gz dla Linuksa.Kod: Zaznacz cały
http://get.adobe.com/flashplayer/
Polecenia:Kod: Zaznacz cały
tar xvf install_flash_player_10_linux.tar.gz
Restart przeglądarki i działa.Kod: Zaznacz cały
cp libflashplayer.so /usr/lib/iceweasel/plugins
Błąd ochrony pamięci
Też miałem ten problem.
Wywalała mi się w identyczny sposób.
Jedyna rada jaką zastosowałem.
Najpierw zainstaluj sobie jakiś dodatek typu: adblock, lub jakiś inny z dodatków firefoxa. Później wystarczy skopiować plik libflashplayer.so do katalogu /home/nazwa_użytkownika/.mozilla/plugins lub musisz utworzyć tam katalog i skopiować.
Działa za każdym razem.
Pozdrawiam Artur Dziocha
Najpierw zainstaluj sobie jakiś dodatek typu: adblock, lub jakiś inny z dodatków firefoxa. Później wystarczy skopiować plik libflashplayer.so do katalogu /home/nazwa_użytkownika/.mozilla/plugins lub musisz utworzyć tam katalog i skopiować.
Działa za każdym razem.
Pozdrawiam Artur Dziocha
-
- Beginner
No cóż, spróbowałem stworzyć katalog ,,plugins'' jeszcze raz i umieścić tam plik .so. Wszystko działa, flash na stronie działa, nic się nie zawiesza. Jednak teraz, dołożyłem pewną rzecz, nadałem na katalog ,,plugins'' i plik uprawnienia 777. Zaraz sprawdzę na maszynie wirtualnej.
[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 09:54]
No niestety jednak nic ,,chmod 777'' nie pomógł. Nie wiem dlaczego na jednej maszynie działa, na drugiej nie.
[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 11:30]
Po kilku próbach w końcu doszedłem o co chodzi. Przy pobieraniu paczki flashplugin-nonfree instaluje się kilka rzeczy:
Sam plik libflashplayer.so ściągniemy ze strony adobe flash player.
Nie dołożenie tego pliku powoduje, że na stronach z flashem, animacji nie ma dalej, a ukazuje się nam komunikat, że wymagana jest instalacja dodatkowych wtyczek.
Dopiero po dołożeniu libflashplayer.so w utworzonym ręcznie katalogu ,,plugins'', animacje flasha się pojawiają.
Z kolei gdy nie zainstalujemy pakietu flashplugin-nonfree, a od razu ręcznie utworzymy w /lib/usr/iceweasel katalog ,,plugins'' i tam umieścimy libflashplayer.so, po wejściu na każdą stronę z animacją flash, przeglądarka się wyłączy, a w konsoli dostaniemy komunikat
Pakiet flashplugin-nonfree ściągnąłem z repozytorium:
Od razu dodam, że przy wykonywaniu:code] apt-get update[/code]pojawił się komunikat o braku klucza publicznego, jednak sam pakiet pomimo tego, zainstalował się bez problemu.
Jeszcze małe podsumowanie:
Powstają dwa pytania:
Dlaczego przy:katalog ,,plugins'' nie tworzy się sam? Dlaczego nie tworzy się sam i plik libflashplayer.so nie jest tam kopiowany automatycznie?
[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 12:56]
[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 09:54]
No niestety jednak nic ,,chmod 777'' nie pomógł. Nie wiem dlaczego na jednej maszynie działa, na drugiej nie.
[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 11:30]
Po kilku próbach w końcu doszedłem o co chodzi. Przy pobieraniu paczki flashplugin-nonfree instaluje się kilka rzeczy:
- ca-certificates
flashplugin-nonfree
libcur13-gnutls
openssl
Sam plik libflashplayer.so ściągniemy ze strony adobe flash player.
Nie dołożenie tego pliku powoduje, że na stronach z flashem, animacji nie ma dalej, a ukazuje się nam komunikat, że wymagana jest instalacja dodatkowych wtyczek.
Dopiero po dołożeniu libflashplayer.so w utworzonym ręcznie katalogu ,,plugins'', animacje flasha się pojawiają.
Z kolei gdy nie zainstalujemy pakietu flashplugin-nonfree, a od razu ręcznie utworzymy w /lib/usr/iceweasel katalog ,,plugins'' i tam umieścimy libflashplayer.so, po wejściu na każdą stronę z animacją flash, przeglądarka się wyłączy, a w konsoli dostaniemy komunikat
Błąd ochrony pamięci
#~~~~~~Backports_Lenny~~~~~~#
deb [url]http://www.backports.org/debian[/url] lenny-backports main contrib non-free
Jeszcze małe podsumowanie:
- Instalujemy iceweasel.
- Dokładamy do sources.list repozytorium ,,Backports_Lenny''.
- Wykonujemy instalacje pakietu flashplugin-nonfree:
- ¦ciągamy ze strony adobe flash plik ,,install_flash_player_10_linux.tar.gz''.
- Trzeba go wypakować:
tar -zxf install_flash_player_10_linux.tar.gz
- Tworzymy jako root katalog ,,plugins'' w katalogu iceweasel (/usr/lib/iceweasel).
- Kopiujemy plik wypakowany do katalogu ,,plugins'' (usr/lib/iceweasel/plugins).
Powstają dwa pytania:
Dlaczego przy:
[Dodano: |19 Lis 2009|, 2009 12:56]
To rozwiązanie niestety nie działa?ara pisze:Też miałem ten problem.
Działa za każdym razem.
Pozdrawiam Artur Dziocha