mikrofon
-
- Beginner
-
- Beginner
Kod: Zaznacz cały
# id
# groups
A jak nie ma to zrób (z roota)
# adduser twojlogin audio
Mikro mi już działa! :-) Wcześniej pisałem, że miałem problem z alsa jak odpalałem alsa mixer ''alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device''. No to zainstalowałem na nowo alsa ale do apt-get install alsa-modules dodałem wersję jądra! I pomogło. Wpisałem ''apt-get install alsa-modules-2.4.27-2-386'' i skonfigurowałem i jest już ok. Ale jest jeden problem......
Po każdym uruchomieniu systemu MUSZE ponownie uruchomić alsaconf i dopiero wtedy działa mi cały dźwięk......Wiem, że tak nie powinno być ale nie wiem dlaczego tak jest. W alsamixer wszystko ustawione jest ok.... :| więc czemu tak jest???? To troche denerwujące, że jak uruchamiam system musze alsaconf uruchamiać i czekać jak już to zrobi...........
Co zrobić żebym nie musiał za każdym razem uruchamiać alsaconf ??
Z góry dzięki za pomoc!
pozdro
Po każdym uruchomieniu systemu MUSZE ponownie uruchomić alsaconf i dopiero wtedy działa mi cały dźwięk......Wiem, że tak nie powinno być ale nie wiem dlaczego tak jest. W alsamixer wszystko ustawione jest ok.... :| więc czemu tak jest???? To troche denerwujące, że jak uruchamiam system musze alsaconf uruchamiać i czekać jak już to zrobi...........
Co zrobić żebym nie musiał za każdym razem uruchamiać alsaconf ??
Z góry dzięki za pomoc!
pozdro
Witam, mam podobny problem ze słuchawkami. Zrobiłem wszystko zgodnie z zaleceniami z forum, t.j. zainstalowałem dodatek do kernela i alsa skonfigurowałem go, włączyłem w nim mikrofon i ustawiłem na maxa, ale nadal nie mogę pogadać z nikim przez Skype (nikogo nie słyszę ani też nikt mnie nie słyszy), nie da się nagrać dźwięku w KRec. poza tym, po zainstalowaniu alsy, muzyka z mp3 przestała grać - odtwarzacze nie potrafią jej odtworzyć i zamrażają się.
Za to sam siebie słysze w słuchawkach i widzę zmiany poziomu dźwięku w Monitorze poziomu nagrywania,
Dodam, że mam dwie karty dźwiękowe, zintegrowaną (jest zdaje się wyłączona) i Creative SB, sarge, kernel 2.4.x
W Skype i Centrum sterowania KDE ustawiłem wszędzie alsa.
Ma ktoś pomysł, co zrobić, żeby system dobrze działał?
Z góry dzięki za pomoc:-)
Za to sam siebie słysze w słuchawkach i widzę zmiany poziomu dźwięku w Monitorze poziomu nagrywania,
Dodam, że mam dwie karty dźwiękowe, zintegrowaną (jest zdaje się wyłączona) i Creative SB, sarge, kernel 2.4.x
W Skype i Centrum sterowania KDE ustawiłem wszędzie alsa.
Ma ktoś pomysł, co zrobić, żeby system dobrze działał?
Z góry dzięki za pomoc:-)