Aktualizacja Debiana i KDE

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
szkodnikPL

Post autor: szkodnikPL »

Nie, ale zaraz to uczynię.

Edycja:
Po instalacji sterowników, pokazuje się KDM, ale po zalogowaniu mam tylko kursor.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

A masz w ogóle KDE, nie poleciało czasem przy okazji aktualizacji?

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde-minimal
szkodnikPL

Teraz to wygląda tak, KDM, zalogowany, znika kursor, czarny ekran i znów KDM.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

szkodnikPL, przedstaw plik:

/var/log/Xorg.0.log
Jak będzie zbyt duży przedstaw w formie załącznika lub przez jakiś serwis do tego przeznaczony.
Blind

Post autor: Blind »

Możliwe że pliki konfiguracyjne KDE3 psują robotę. Utwórz konto nowego użytkownika i spróbuj się na nie zalogować. Jeżeli pójdzie, to na pierwszym koncie będziesz musiał usunąć pliki konfiguracyjne KDE (w katalogu /home/nazwa_uzytkownika/ folder kde, itp pliki z nazwą kde, w sumie od qt też by nie zaszkodziło, dokładnie nie wiem jakie, a nie mam jak sprawdzić).

A jeżeli to nie to, to musiało coś przy aktualizacji pójść nie tak. Może być tak jak pisał ArnVaker, sprawdź czy masz w ogóle zainstalowane KDE. Możliwe też że ci jakiś zależności nie zainstalowało.

Nie zaszkodzi, uruchomić

aptitude -f install
w celu dociągnięcia brakujących zależności.
szkodnikPL

Jak mam Ci pokazać log, jeżeli teraz korzystam z lynxa, a za ,,cukierka'' nie mogę zamontować pendrive?
Wykonałem polecenie:

aptitude -f install
i po tym co tam zobaczyłem, już chyba wiem na czym polega problem. Nie może pobrać kdebase-workspace (czy jakoś tak). Podczas instalacji normalnie pobiera, ale potem wyświetla błąd, który informuje mnie, ze limit czasu połączenia został przekroczony.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

szkodnikPL, jaką masz kartę graficzną? Spróbuj uruchomić system np. na sterowniku vesa i zobacz czy KDE odpali.
szkodnikPL

Mam GeForce 2 MX440. Zaraz zobacze te sterowniki. Wiesz moze, gdzie zapisuja sie pliki pobrane przez lynxa? Bo nie moge znalezc..
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

szkodnikPL, jeśli się nie mylę, to w Twoim systemie winien zostać jeszcze stary kernel z odpowiednimi sterownikami Nvidii. Spróbuj może odpalić system z jego użyciem.
Opisany przez Ciebie problem mi wystąpił 2 razy:
1. wówczas gdy po raz pierwszy instalowałem KDE4, bo robiłem to źle.
2. obecnie, gdy coś powoduje, że KDE4.4.1 i sterowniki ATI się gryzą.
Na pierwsze rozwiązaniem jest: http://sidux.com/module-News-display-sid-501.html
Na drugie - jak na razie nie mam, choć nie wiem, czy dotyczy to także Twojej sytuacji.
Blind

Post autor: Blind »

szkodnikPL pisze:Podczas instalacji normalnie pobiera, ale potem wyrzuca blad ktory informuje mnie, ze limit czasu polaczenia zostal przekroczony.
Teraz jest pytanie czy masz połączenie z internetem?
Zobacz, czy ci pingi dochodzą np na onet.

ping onet.pl
jeżeli nie to sprawdź czy dojdą do:

ping 8.8.8.8
a jeżeli te też nie dojdą to będziesz musiał skonfigurować połączenie z internetem.

Jeżeli masz połączenie, to spróbuj odświeżyć listę repozytorium, możliwe że zaktualizowano już ten plik i ma inny nazwę (chodzi mi o końcówkę):

aptitude update
i następnie:

aptitude -f install
albo:

aptitude upgrade
ODPOWIEDZ