Squeeze - odtwarzanie muzyki w totemie powoduje zacinanie systemu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
sebcioz

Post autor: sebcioz »

Jesteś pewien, że sterowniki do karty graficznej są zainstalowane? Może przy którejś aktualizacji jądra odpowiednie moduły zniknęły.
Awatar użytkownika
tremor
Beginner

Post autor: tremor »

Łał, średnio ponad 20% dla odtwarzacza muzyki to bardzo dużo. Dla porównania u mnie taka kobyła jak amaroK żre 0,5% - 1%. Chwilowe obciążenie może być dużo większe stąd pewnie to przycinanie się. Masz gnoma, więc możesz sobie odpalić gnome-system-monitor (Monitor systemu) i popatrzeć na wykres na zakładce Zasoby czy i jak często skacze do 100%.

Co do MPlayera, to przepraszam, że nie sprecyzowałem, ale chodziło mi o odtwarzanie muzyki.
Maharaja

Post autor: Maharaja »

Co do tych sterowników:

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep -i direct

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: Yes
20% owszem ale to zależne jest od sprzętu na jakim się pracuje a mój jest leciwy. Pod Ubuntu (jest większe i wolniejsze od Debiana) takich problemów nie było. Gnome sam w sobie jest ciężki (czy wolny) ale przedtem nie wpływało to na jakość odtwarzania muzyki.
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Post autor: shevchenko1987 »

A może spróbuj na innym kernelu, np. siduxowym.
Maharaja

Post autor: Maharaja »

Mało mam wiedzy na tematy debianowych wersjach tych jąder i jak je podpinać. Poza tym jeżeli jakieś jądro miałbym testować to musi mieć ono wsparcie dla ext4, mam na tym systemową partycję / oraz /home.
ODPOWIEDZ